Κωνσταντίνος Γκιουλέκας – Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση

του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα*


Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση.Η πολιτική αστάθεια μια τέτοια περίοδο θα οδηγούσε την χώρα σε περιπέτειες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και για την οικονομία και για τα εθνικά ζητήματα. Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν μπροστά τους πολλά δισεπίλυτα προβλήματα να αντιμετωπίσουν: Τον μαινόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, το κύμα της ακρίβειας. Όλα αυτά απαιτούν σταθερότητα, αποφασιστικότητα, ισχύ και εξωστρέφεια. Τα προβλήματα για την χώρα μας σαφώς είναι περισσότερα, γιατί βρισκόμαστε σε μια περιοχή εντάσεων και αναταραχών που προκαλεί η Τουρκία. Η φαινομενική ύφεση και ηρεμία από την πλευρά της Άγκυρας, που εκδηλώθηκε μετά τους φονικούς σεισμούς στην γείτονα χώρα, φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι δεν θα διαρκέσει. Η τουρκική πολιτική ηγεσία άρχισε πάλι τις προκλητικές δηλώσεις και μια νέα επιθετική ρητορική εναντίον της χώρας μας.

Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου θα πρέπει να προσμετρηθούν όλα αυτά προκειμένου οι κάλπες να αναδείξουν μια ισχυρή κυβέρνηση και να μη να οδηγήσουν σε ένα πολιτικό σκηνικό που θα θυμίζει κινούμενη άμμο. Βεβαίως, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, αφού χρησιμοποίησε δυο φορές το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα. Με μαθηματική ακρίβεια είναι σχεδόν αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μαΐου, αφού, με τα σημερινά δεδομένα μιας εξακομματικής Βουλής και με ένα ποσοστό περίπου 8% των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής – με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης – απαιτείται ένα ποσοστό πάνω από το 46% για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να προκύψει από τα ποσοστά ενός κόμματος. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να συνενωθούν διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί, εάν και εφόσον, μπορούν να φθάσουν σε ένα τέτοιο ποσοστό για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Επομένως, θα πρέπει είτε να προσφύγουμε και σε νέα εκλογική αναμέτρηση – που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής – είτε να έχουμε ως απότοκο των επικείμενων εκλογών ένα άθροισμα ποσοστών που θα οδηγούσε απλώς σε ευκαιριακές, συγκυριακές λύσεις, χωρίς ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις. Θα οδηγούσε δηλαδή σε μια ευκαιριακή κυβέρνηση ετερόκλητων κομμάτων και προγραμμάτων, που, αν σχηματιζόταν, θα είχε αποκλειστικό σκοπό τη νομή της εξουσίας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί με έμφαση ότι η κρίσιμη μάχη θα δοθεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαμένης ψήφου στις πρώτες κάλπες, αφού το πρόκριμα για την επόμενη κυβέρνηση θα εξαχθεί από αυτές. Προσμετρώντας όλα αυτά τα ενδεχόμενα καθώς και τα σενάρια που απεργάζονται κύκλοι και στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οι πολίτες θα πρέπει να ζυγίσουν καλά και να οδηγηθούν στις κάλπες δίνοντας, με την ψήφο τους, την εντολή σε εκείνους που θέλουν να κυβερνήσουν την χώρα την επόμενη τετραετία. Η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος του Πρωθυπουργού και Προέδρου της, του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει διακηρύξει ότι θα πρέπει να δοθεί ισχυρή λαϊκή εντολή σε αυτήν την παράταξη την πρώτη εκλογή ώστε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά την δεύτερη κάλπη, για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της πρώτης τετραετίας. Επομένως, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ψήφος ούτε να επικρατήσει η θεωρία της χαλαρής ψήφου. Από την πρώτη Κυριακή οι Έλληνες θα αποφασίσουν ποιοι θα κυβερνήσουν την χώρα μετά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Προχωρούμε με σταθερότητα στο μέλλον, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που παρήχθη αυτήν την τετραετία ή βυθιζόμαστε σε μια πολιτική αστάθεια και ασάφεια, που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει την χώρα.


*Υποψήφιος ΝΔ Α΄Θεσσαλονίκης, π.Υπουργός, Πρόεδρος Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚολομβία: Τέσσερα παιδιά βρέθηκαν ζωντανά στη ζούγκλα δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή αεροσκάφους
Επόμενο άρθροΣτο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για την εκτόξευση του πυραύλου FALCON 9, θα βρεθεί φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ