Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίμησε τη Θεσσαλονίκη

«Είναι πολύ θετικό το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα στελέχη που περιοδεύουμε στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Και αυτό όχι μόνο τώρα, την προεκλογική περίοδο, αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια γιατί δίνουμε συνεχώς το παρών και διεκδικούμε λύσεις για τις ανάγκες του τόπου μας. Οι πολίτες μάς μεταφέρουν όμως την ανησυχία τους αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και την αγωνία τους για τη μείωση του εισοδήματός τους και την ακρίβεια. Μεγάλο πρόβλημα πληθυσμιακής μείωσης αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές ειδικά στη Β΄ Θεσσαλονίκης, οι δήμοι Βόλβης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνος με αποτέλεσμα τα χωριά να ερημώνουν. Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και στα αγροτικά εφόδια δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα ακόμη και επιβίωσης σε περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα. Βλέπουμε επίσης την απαξίωση υπηρεσιών εξυπηρέτησης για τους πολίτες της Β’ Θεσσαλονίκης. Ταχυδρομεία και τράπεζες κλείνουν και οι μετακινήσεις είναι πλέον ακριβές με την αισχροκέρδεια στα καύσιμα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργεια και βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης «FM100» και στο δημοσιογράφο, Βασίλη Κοντογουλίδη.

Σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν δίνει προτεραιότητα στην αποκέντρωση και αυτό φαίνεται και από την «απουσία» της Θεσσαλονίκης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Φρόντισε βέβαια να δώσει χρηματοδότηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην «Ελληνικός Χρυσός». Ούτε η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) φαίνεται ότι δε «χώρεσε» στο Ταμείο ενώ η κυβέρνηση ΝΔ προχωρά σχέδιο ιδιωτικοποίηση ακόμη και της ΔΕΘ».

Ειδική μνεία έκανε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλή και σημαντική δουλειά: «οι αυτοδιοικητικοί, οικονομικοί και παραγωγικοί παράγοντες της πόλης ήταν εκεί καθημερινά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πολύ συχνή παρουσία. Ο κος Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, άλλη μία ένδειξη υποτίμησης της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κατάργησε τον Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού κόλπου που συστήσαμε το 2018 ώστε να γίνεται ορθή διαχείριση του «σήματος κατατεθέν» της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση έχει ιδιωτικοποιήσει ακόμη και τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη με μονάδα επεξεργασίας μάλιστα σε προστατευόμενη περιοχή της Κορώνειας. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι όμως δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά η πόλη. Το πρόγραμμα μας προωθεί την αποκέντρωση, που ακύρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Προχώρησε στη συνέχεια σε ένα περιληπτικό απολογισμό της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Μεγάλη αύξηση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, ανασφάλεια στην κοινωνία, σε αντίθεση με τον απολογισμό της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εκτός μνημονίων, με δέκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικό ρυθμό ανάπτυξης, γεμάτα ταμεία και ρυθμισμένο χρέος, προοπτική δηλαδή για την Ελλάδα. Βλέπουμε εδώ και τέσσερα (4) χρόνια εξυπηρέτηση συμφερόντων που βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, δέκα (10) δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων, ακραία ακρίβεια για τους πολλούς και υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για τους λίγους, εταιρείες ενέργειας, τράπεζες, διυλιστήρια, μεγάλα σούπερ μάρκετ».

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι ο κος Μητσοτάκης κάνει σπέκουλα με τα περί κοστολόγησης των πολιτικών προγραμμάτων ενώ, η ΝΔ αποδεικνύεται αποσπασματική και πρόχειρη επειδή προσθέτει μέτρα στον πανικό της αφού έχει δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά της, με το πρόσφατο επίδομα 150 ευρώ στους νέους που ενηλικιώνονται κτλ.

Αναφέρθηκε επίσης στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «θα προχωρήσουμε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιλαμβάνει την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μηδενικό ΦΠΑ σε γάλα, ψωμί και βρεφικές τροφές, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μηδενισμό του στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα μπορεί να καλυφθεί με μέρος των υπερκερδών που έχουν σωρεύσει εν μέσω κρίσης ακρίβειας τα δύο διυλιστήρια της χώρας ενώ η μείωση ή/και μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα μπορεί να καλυφθεί από την υπερείσπραξη του ΦΠΑ εδώ και τόσους μήνες που υπάρχει ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ακόμη για 10% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για επιστροφή αναδρομικών και την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους».

Σημείωσε ότι σταθερότητα και καλό κλίμα για επενδύσεις και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας σημαίνει κυβερνήσεις συνεργασίας με συνθέσεις και συγκλίσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει η ευρωπαϊκή εμπειρία. «Κυβέρνηση συνεργασίας έχει η Γερμανία, μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη».

Υπενθύμισε ακόμη ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεωκοπία και στα μνημόνια. «η μονοκομματική κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει τον δημόσιο πλούτο και χρήμα σε κολλητούς. Εμείς θέλουμε και στηρίζουμε έμπρακτα τη διαφάνεια και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κυβερνήσεις συνεργασίας».

Κατέληξε ότι: «Μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα των εκλογών και να μην επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να σύρει την Ελλάδα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές. Το δικό μας μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι με πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα στις κάλπες της 21ης Μάϊου ο κος Μητσοτάκης θα οδηγηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά και θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί μόνο να εγγυηθεί ότι θα σχηματιστεί μία προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Δεν νομίζω ότι μπορεί ο κος Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με αυτόν που τον παρακολουθούσε, ούτε πιστεύω ότι θα απαξιώσει τη σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, όπως άλλωστε δηλώνει».  ​


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΘεοδωρικάκος: Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας
Επόμενο άρθροΤι λέει το Κρεμλίνο για το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των πρεσβειών Φινλανδίας και Δανίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ