Ουκρανία: Δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συνομιλίες για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, θα λήξει στις 18 Μαΐου, και δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Olha Trofimtseva δήλωσε ότι η Ουκρανία λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας, η παράταση της οποίας συζητήθηκε σε συνομιλίες στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είχαν αποκλειστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, αλλά η πρόσβαση σε τρία από αυτά άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

“Η κατάσταση συνολικά (μετά τις συνομιλίες) δεν έχει αλλάξει πολύ και λαμβάνουμε αρκετά αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά και την πιθανότητα συνέχισής της”, δήλωσε η Trofimtseva.

Η Μόσχα έχει απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία στις 18 Μαΐου, εκτός αν ικανοποιηθεί μαι σειρά αιτημάτων για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της ίδιας της Ρωσίας.

“Ένας τέτοιος τερματισμός, η έξοδος της Ρωσίας από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά είναι πιθανή, αλλά για όλους και κυρίως για τη ρωσική πλευρά αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση της κατάστασης και θα περιπλέξει τη μελλοντική διαπραγματευτική θέση για τους ίδιους”, πρόσθεσε η Trofimtseva.

Η ίδια είπε επίσης ότι η Ουκρανία εξήγαγε 2,5 εκατ. τόνους γεωργικών προϊόντων τον Απρίλιο, παρά την επιβράδυνση της χρήσης του διαδρόμου σιτηρών.

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Ο κ. Τσίπρας είναι μέγας χορηγός του κ. Μητσοτάκη και για να διασωθεί προσκαλεί μέχρι και τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής»
Επόμενο άρθροΔένδιας: Δεν είναι μόνο ο Κατρούγκαλος, υπάρχει κάτι φορομπηχτικό στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ