Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στα θέματα Ενέργειας

Εκ νέου θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ σε σχέση με την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαναστασίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι στο Ισραήλ θα μεταβεί για συνάντηση με τον ομόλογό του σε σχέση με τον σχεδιασμό κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Όπως είπε, αυτό θα γίνει για σκοπούς υγροποίησης και ηλεκτροπαραγωγής, και για την επίλυση της εκκρεμότητας που αφορά στο κοίτασμα Αφροδίτη και το ισραηλινό Ισάι που εφάπτεται του κυπριακού κοιτάσματος.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμα ότι οι συζητήσεις του στο Ισραήλ θα αφορούν στην υπογραφή συμφωνίας, έτσι ώστε το έργο να μπει σε πορεία υλοποίησης, σημειώνοντας ότι η σχετική πρόταση προήλθε από τη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στο θέμα που αφορά στο Ισραήλ, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το πρώτο στάδιο είναι να υπογραφεί συμφωνία, ώστε να επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος να συνδέει τις δύο αποκλειστικές ζώνες «Και από εκεί ξεκινάμε».

Πρόσθεσε ότι το έργο αυτό θα αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, στην υγροποίησή του και ακολούθως στη μεταφορά του με πλοία στην Ευρώπη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι αγορές γενικά μπορεί να είναι και προς την Ασία.

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδιασμού, ο κ. Υπουργός είπε πως «από τη στιγμή που ληφθεί η πολιτική απόφαση και μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες θα θέλουμε για την υγροποίηση δυόμισι χρόνια, αλλά ο αγωγός για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να γίνει σε 18 μήνες».

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα διοργανώσει στις 29 Μαΐου ειδικό εργαστήρι με τη συμμετοχή των εταιρειών που εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα προμήθειας φυσικού αερίου στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς για τον EastMed, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως ο EastMed θα είναι ένας διάδρομος και παραμένει.

Πρόσθεσε ότι «είναι πλέον, αντί αγωγός ο οποίος να είναι μία σύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη, μπορεί να γίνει μέσω Κύπρου και να υπάρχει ένας, εικονικός (virtual) αγωγός, ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Τέλος, κληθείς να πει αν στον σχεδιασμό αυτό συνδέονται και τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι ο σχεδιασμός γύρω από την Αίγυπτο παραμένει ως είχε ως μία εναλλακτική λύση για τις εταιρείες.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΖωή Ράπτη: παραδίδουμε ένα πλούσιο έργο προς όφελος των συμπολιτών μας
Επόμενο άρθροΠροκαλεί η Άγκυρα: Αβάσιμοι ισχυρισμοί που τροφοδοτούν την εχθρότητα τα περί Γενοκτονίας των Ποντίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ