Κ Μαυρίδης: Στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με αφετηρία την Ευρωμεσόγειο

Την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία με ενεργό γεωπολιτικό ρόλο για να έχει μέλλον, τόνισε σε ομιλία του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D). O κ. Μαυρίδης συμμετείχε ως ομιλητής στην έναρξη Διεθνούς Σεμιναρίου για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας και την Αυστριακή Εθνική Ακαδημία Άμυνας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας. Συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν πρέσβεις, διπλωμάτες, ανώτατοι στρατιωτικοί και αρμόδιοι δημόσιοι λειτουργοί από 13 χώρες.

Στην αρχική του παρέμβαση καθώς και στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε τους λόγους που καθιστούν αναγκαιότητα την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με επίκεντρο την κοινή άμυνα και ασφάλεια. Όπως τόνισε, η στρατηγική αυτονομία θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης και η επίτευξη των στόχων στην οικονομία, κοινωνία, ενέργεια και περιβάλλον, εξαρτάται από τον βαθμό υλοποίησης  του μεγαλεπήβολου οράματος για κοινή ασφάλεια και άμυνα λόγω των απειλών, συγκρούσεων και του γεωπολιτικού ανταγωνισμού με διάφορες μορφές επιθέσεων, που  περιλαμβάνουν υβριδικές όπως τις κυβερνοεπιθέσεις και την  εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε επίσης ότι, επειδή οι προτεραιότητες ασφάλειας κάθε κράτους-μέλους ή περιφέρειας δυνατόν να είναι διαφορετικές, έτσι και η Ευρωμεσόγειος αντιμετωπίζει διάφορες απειλές με κυριότερο τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να προχωρήσει στην οικοδόμηση κοινής ασφάλειας και άμυνας εντός της ΕΕ, που θα αποτελέσει το θεμέλιο σε μια εξελικτική στρατηγική αυτονομία για την ΕΕ αλλά και για συνεργασία με τρίτες χώρες. Ο κ. Μαυρίδης τόνισε ακόμη ότι απαιτούνται κοινοί κανόνες, που στην πυρήνα τους θα έχουν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών και ταυτοχρόνως μηχανισμούς εφαρμογής αυτών των κανόνων.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ διγλωσσία Αθήνας / Λευκωσίας είναι ακτύπητη εδώ και 49 χρόνια!
Επόμενο άρθροΣωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης «Αφιέρωμα στον Ελληνισμό του Πόντου»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ