Συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 4η Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΠτΔ – Οικογενειακή φωτογραφία Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΣτΕ Harpa Concert Hall, Ρέικιαβικ, Ισλανδία Οικογενειακή φωτογραφία των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην 4η Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης. // PoR – Family photo of Heads of State and Government of the CoE Harpa Concert Hall, Reykjavik, Iceland Family photo of the Heads of State and Government who participate at the 4th Summit of the Council of Europe.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας για να λάβει μέρος στην 4η Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η σύγκληση της Συνόδου, που αξίζει να σημειωθεί είναι η πρώτη από το 2005 και μόλις η 4η στη μακρά ιστορία του Συμβουλίου, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρίθηκε ως αναγκαία λόγω των διεθνών συνθηκών όπως διαμορφώνονται, ιδιαίτερα μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Περίπου 40 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στη Σύνοδο, μεταξύ αυτών ο Γερμανός καγκελάριος κ. Olaf Scholz, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Emmanuel Macron, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός κ. Mark Rutte, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός κα Giorgia Meloni, όπως επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel, καθώς και παρατηρητές από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στην πανηγυρική έναρξη της Συνόδου και στη συνέχεια, κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης με θέμα «Διαφύλαξη δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς – κίνδυνοι, ανθεκτικότητα κι επαναδέσμευση», ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ενδείξεις δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στην Ευρώπη, που εκφράζονται, μεταξύ άλλων, μέσα από τις διακρίσεις κατά των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων, την απουσία πολιτικού πλουραρισμού, τη φίμωση της αντιπολίτευσης, την αδιαφανή λήψη αποφάσεων και απουσία ισχυρών μηχανισμών κατά της διαφθοράς. Σημείωσε την ίδια στιγμή ότι η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας αποτελεί άλλη μια ένδειξη επιθετικότητας κατά των δημοκρατικών αρχών και αξιών. Υπογράμμισε την ιστορική ευθύνη των κρατών – μελών του Συμβουλίου για συλλογική αντίδραση προς την κατεύθυνση αναστροφής τέτοιων φαινομένων αλλά και για προώθηση και ενίσχυση της Δημοκρατίας και της χρηστής διακυβέρνησης σε όλη την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, με θέμα «Ενωμένοι για την Ουκρανία». Σε παρέμβασή του, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υποστήριξη της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και η διαφύλαξη των συνόρων όλων των κρατών αποτελούν, ιδιαίτερα για την Κύπρο, αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες. Υπογράμμισε τις θλιβερές ομοιότητες όσων βιώνει σήμερα η Ουκρανία με τις τραγικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής που η Κύπρος βιώνει τα τελευταία 49 χρόνια και τόνισε ότι ως Κύπρος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στην κεντρική εκδήλωση του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ Πέτρου Λεκάκη
Επόμενο άρθροΦοιτητικές εκλογές: Διαφορετικά αποτελέσματα από ΔΑΠ και Πανσπουδαστική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ