Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει και δεν νοιάζεται για την κοινωνία και την μεσαία τάξη, την δημοκρατία

Την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα νικήσει στις εκλογές της Κυριακής και θα ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή με προοδευτική διακυβέρνηση, εξέφρασε από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η πιο βαθιά αντισυστημική και τιμωρητική ψήφος για το σύστημα Μητσοτάκη είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και απευθύνθηκε ειδικά στους νέους, λέγοντας ότι «αν πάνε μαζικά στην κάλπη, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προλάβει να πακετάρει από το Μέγαρο Μαξίμου και να μαζέψει τα καλώδια του Predator».

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αν οι νέοι θέλουν να τιμωρήσουν αυτούς που τους απαξίωσαν, αυτούς που τους κυνήγησαν στην πανδημία, τους έκοψαν το δρόμο για τα Πανεπιστήμια, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Απευθύνομαι στους 450.000 νέους ψηφοφόρους και στους 500.000 λίγο μεγαλύτερους. Αν θέλετε να τιμωρηθεί το καθεστώς Μητσοτάκη, αυτός είναι ο τρόπος. Εμείς δεν επικοινωνούμε με τα «πετσωμένα μέσα ενημέρωσης, εμείς επικοινωνούμε με τις καρδιές μας, με την ψυχή μας, και έτσι θα επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Το βλέπω, είμαστε ήδη μπροστά και όχι μόνο στην Κρήτη – σε όλη την Ελλάδα. Σας καλώ το βράδυ της Κυριακής να πανηγυρίζει εδώ στην πλατεία Ελευθερίας ο λαός. Όχι τα συμφέροντα και οι ημέτεροι».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει «δημοκρατική συνεννόηση και προοδευτική κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, θα είναι και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αλλαγή. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει δεύτερη κάλπη. Μην ακούτε αυτά που σας λένε. Σας καλώ να διαδηλώσετε την υποστήριξή σας στον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο σας και να δηλώσετε τη απόφασή σας για προοδευτική κυβέρνηση, να υπογράψετε στη κάλπη το πρόγραμμα των 11 σημείων. Να ξαναβάλετε την Κρήτη μπροστά σε αυτό το μεγάλο προοδευτικό προσκλητήριο. Για να φέρουμε ξανά την δημοκρατία στην εξουσία και την δικαιοσύνη παντού. Αυτές τις λίγες μέρες να δώσουμε μαζί τη μάχη για τη νίκη και τη μεγάλη πρωτιά. Για εμάς, το ασφαλέστερο κριτήριο και παράσταση νίκης, είναι η επαφή με τον κόσμο και η συγκέντρωσή μας. Συγκρίνετε αυτή την συγκέντρωση με του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Συμβόλαιο Αλλαγής των 11 σημείων που κατέθεσε, είναι «μία πρόταση ρεαλιστική και κοστολογημένη, για να ξέρει ο κάθε πολίτης που θα πάει να ψηφίσει. Όμως απευθύνεται και προς τις προοδευτικές δυνάμεις, σαν βάση για συνεννόηση». Ακολούθως, απάντησε στους αρχηγούς των κομμάτων της αριστεράς: «Άκουσα κάποιους συντρόφους από τα αριστερά να λένε, είμαστε το ίδιο. Αλήθεια; Το ίδιο είναι αν ο εργαζόμενος θα έχει προστασία και ΣΕΠΕ, κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, αν θεσμοθετηθεί ξανά το οκτάωρο ή αν κερδίσει ξανά η κυβέρνηση που τα διέλυσε όλα; ‘Αλλοι λένε ότι έχουν διμέτωπο και εμφανίζονται και σαν αποκλειστικοί κληρονόμοι της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε ποτέ διμέτωπο. Είχε πάντα μόνο ένα μέτωπο – με την δεξιά. Αυτό λέμε κι εμείς: έχουμε ένα μέτωπο με την χειρότερη δεξιά της Μεταπολίτευσης. Απλώνουμε χέρια συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως στον κυρίαρχο λαό. Έχει σημασία ποιος θα είναι πρώτος. Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώτος, θα εξασφαλίσει άλλα τέσσερα χρόνια. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εξασφαλίσει την αλλαγή την δημοκρατία την κοινωνική δικαιοσύνη».

Απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους της δεξιάς, κάνοντας διάκριση ανάμεσα σε αυτούς και στο «καθεστώς Μητσοτάκη» και τους ρώτησε «εάν θα ξεπλύνουν με την ψήφο τους τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της τετραετίας». Αφού αναφέρθηκε στην δήλωσή του για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, αναρωτώμενος «πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει;» συνέχισε για τον κ. Μητσοτάκη: «Σας ζήτησε να ξεχάσετε και να του δώσετε μία ακόμη ευκαιρία για να σας αποτελειώσει. Όχι κ. Μητσοτάκη: η τετραετία που πέρασε, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την τετραετία που έρχεται. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι το αύριο που έρχεται είναι η πολιτική αλλαγή. Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι η Αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περισσότερη αστάθεια, ενώ το δικό του καθεστώς σημαίνει σταθερότητα. Τι θέλει να πει; Καθίστε στ’ αυγά σας, μην αντιστέκεστε – και προς τους νέους ειδικά, μην ονειρεύεστε καν. Του απαντώ ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη. Δεν θα υπάρξει σταθερότητα χωρίς πολιτική αλλαγή. Γι’ αυτό η απάντηση στον κ. Μητσοτάκη είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Σταθερότητα σημαίνει ασφάλεια, σημαίνει σύγχρονη υγεία και παιδεία. Εμείς κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα, οδηγήσαμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια μέσα στις αγορές και προικίσαμε την σταθερότητα με 37 δισ., σεβαστήκαμε τα χρήματα του ελληνικού λαού μέχρι το τελευταίο ευρώ. Τώρα μπορούμε να το πούμε με σιγουριά: ξέρουμε και μπορούμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Ξέρουμε αυξάνοντας τον μισθό στα 880 ευρώ και καθιερώνοντας τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ξέρουμε και μπορούμε να στηρίξουμε την μεσαία τάξη».

Στο σύνθημα «Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός» και «Αλέξη γερά να φύγει η δεξιά», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Θέλω το σύνθημα αυτό να το φωνάζετε σε τέσσερα βράδια από σήμερα, για να σχηματίσουμε την προοδευτική κυβέρνηση. Η Κρήτη για μία ακόμη φορά, θα διώξει την δεξιά και έναν Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου». Συνεχίζοντας είπε, ότι «το ‘ξέρουμε και μπορούμε’ φαίνεται και από μία σύγκριση των ψηφοδελτίων Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τα ψηφοδέλτια δείχνουν ποιος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα στο επίπεδο των ανθρώπων. Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Με ευθύνη και αποφασιστικότητα ζητάμε να μας δώσει ο ελληνικός λαός την εντολή να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας που είναι μελετημένο και κοστολογημένο. Μας λένε ότι κοστίζει ακριβά το πρόγραμμά μας, το λένε εκείνοι που το κόμμα τους χρωστάει 400 εκ. ευρώ. Τους απαντάμε ότι το πρόγραμμά μας θα κοστίσει ακριβά σε εκείνους που έχουν λόγο να ανησυχούν, στα Funds που ετοιμάζονται να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων κοψοχρονιά και στα καρτέλ της ενέργειας, γιατί θα σταματήσει την αισχροκέρδεια. Το δείχνουν ότι ανησυχούν: Πριν από λίγες ημέρες, είδαμε το βίντεο, ένας επιχειρηματίας απειλούσε τους εργαζομένους του με απόλυση αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στον περιχαρή υπουργό Ανάπτυξης».

Αναφέρθηκε στο βασικό τετράπτυχο του προγράμματός του: «Το πρόγραμμά μας έχει 11 άρθρα, αλλά πρέπει να ξέρει ο κάθε σύντεκνος, ότι με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη». Ακολούθως επανέλαβε ότι με τον σχηματισμό της κυβέρνησης και πριν καν την σύγκλιση της Βουλής, θα θεσπίσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τρία άρθρα και εξήγησε: «Το πρώτο άρθρο προβλέπει αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το δημοσιονομικό κόστος είναι μηδέν. Το δεύτερο άρθρο είναι για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που κόβει 20.000 παιδιά από τα Πανεπιστήμια. Τους λέμε να διαβάσουν για να περάσουν στα ΑΕΙ, γιατί τώρα δεν θα υπάρχει το χέρι της κ. Κεραμέως να τους κόψει για να στέλνει πελατεία στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το δημοσιονομικό κόστος είναι μηδέν. Το τρίτο άρθρο προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα στον κατώτερο συντελεστή και μηδενικό συντελεστή για γάλα, ψωμί, και παιδικές τροφές. Επίσης μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο από την ΕΕ. Την έχουμε έτοιμη αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα την υπογράψουμε εάν εσείς μας δώσετε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την επιστροφή της 13ης σύνταξης και την απόδοση των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ, που στέρησε 7 δισ. ευρώ την τετραετία Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Κρήτη, λέγοντας ότι θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το νησί – και πρόσθεσε ότι αλλαγή για τη Κρήτη σημαίνει: «Αναβάθμιση του λιμανιού του Ηρακλείου, σημαίνει ακόμη να αξιοποιήσουμε το αεροδρόμιο ‘Νίκος Καζαντζάκης’ και να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι, καθώς και να τρέξουμε τον ΒΟΑΚ που, αφού ο κ. Μητσοτάκης τον καθυστέρησε τέσσερα χρόνια, τον φορτώνει με διπλά διόδια. Αλλαγή σημαίνει να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο στα Χανιά. Σημαίνει ακόμη να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με υποδομές, να διπλασιάσουμε την επιχορήγηση των ΑΕΙ και τον αριθμό των καθηγητών, γιατί εμείς προσλαμβάνουμε καθηγητές για τα Πανεπιστήμια και όχι αστυνομικούς, οι αστυνομικοί να πάνε στις γειτονιές για να προστατεύουν τους πολίτες. Αλλαγή σημαίνει φοιτητική μέριμνα και εστίες. Σημαίνει ακόμη να δώσουμε ανάσα στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ούτε την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων δεν κατάφεραν οι άχρηστοι και όχι άριστοι».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕπιπλέον δρομολόγια τρένων από τη Δευτέρα στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη- Αθήνα
Επόμενο άρθροΗρώ Διώτη “Την τελευταία δεκαπενταετία, ήταν κατεξοχήν κόμματα με μονοψήφιο ποσοστό αυτά που καθόρισαν την πολιτική ιστορία της χώρας”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ