Συνελήφθη o Έλληνας επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός – Κατηγορείται από τις ΗΠΑ για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

Αίσθηση έχει προκαλέσει η σύλληψη του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού στο Παρίσι, με την κατηγορία του λαθρεμπορίου και της συνωμοσίας για κατασκοπεία εις βάρος των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο Μπρεόν Πις, εισαγγελέας της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο 59χρονος επιχειρηματίας φέρεται να το έπαιζε «διπλό ταμπλό», λειτουργώντας αφενός ως εργολάβος αμυντικού υλικού για το ΝΑΤΟ και συμμαχικές του χώρες και αφετέρου τροφοδοντώντας το υλικό αυτό στη Ρωσία.

Ο άνδρας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ. Εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν.

Ο όμιλος Aratos

Μέσω του ομίλου του, Aratos Group (ο οποίος δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ολλανδία), o Μπογονικολός είχε καταφέρει να αποκτήσει τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια έδινε στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ομίλου Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα anti-drone. Μια από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

O ίδιος ο Μπογονικολός παραδέχτηκε ότι είχε εμπειρία ως σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο και ότι η Aratos είχε προμηθεύσει αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Υλικό με εφαρμογές στην κρυπτογραφία και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI, ο 59χρονος επιχειρηματίας «συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας».

«Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληρούσε τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και ήταν σχεδιασμένος για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους», σημείωσε ο ίδιος σε ανακοίνωση του γραφείου της εισαγγελίας των ΗΠΑ.

Το υλικό αυτό αφορούσε προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών με στρατιωτικές εφαρμογές, όπως η κβαντική κρυπτογραφία, οι δοκιμές πυρηνικών όπλων και ο τακτικός εξοπλισμός πεδίου μάχης.

Το email που «καίει» τον Μπογονικολό

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα μεταφορτώθηκαν παράνομα και στάλθηκαν στη Ρωσία. Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιλάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη «Στρατιωτική Μονάδα 33949», η οποία αποτελεί μέρος της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού, γνωστής ως SVR. Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, πολλές από αυτές τις παραγγελίες ζητήθηκαν από τις εταιρείες Serniya Engineering και Sertal LLC (το “δίκτυο Serniya”), που εδρεύουν στη Μόσχα και λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Serniya και τη Sertal μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπογονικολός φέρεται να προσελήφθη ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν ως αποδεικτικό στοιχείο email από τις 27 Δεκεμβρίου 2017, όπου ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε από συνεργάτη της Serniya ότι πρέπει να μεταβεί μόνος του στη Μόσχα «καθώς η ατζέντα είναι πολύ ευαίσθητη».

Σε άλλο σημείο του ίδιου του mail, ο Έλληνας επιχειρηματίας ενημέρωσε ότι θα παραποιήσει μια άδεια εξαγωγής. Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε αμερικανικές εταιρείες, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων ειδών, ότι η Aratos δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη όπλων.

Προηγούμενο άρθροΠαντελής Σαββίδης – Το διακύβευμα των εκλογών
Επόμενο άρθροΣωκράτης Φάμελλος – Τετραετία διαψεύσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ