Τι λέει το Κρεμλίνο για το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των πρεσβειών Φινλανδίας και Δανίας

Απάντηση στις φιλικές ενέργειες της Δύσης χαρακτήρισε το Κρεμλίνοτην απόφαση να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρεσβείας και του προξενείου της Φινλανδίας στη Ρωσία.

Αξιωματούχοι από τη Φινλανδία και τη Δανία δήλωσαν χθες ότι έχουν παγώσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί διπλωματικών αποστολών και των δύο χωρών στη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι πρεσβείες τους να κάνουν πληρωμές με μετρητά.

Η ενέργεια αυτή ήρθε στον απόηχο της ένταξης της Φινλανδίας, που συνορεύει με τη Ρωσία, στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου.

Το Ελσίνκι αποφάσισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Έκτοτε, ρωσικές πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κατασχεθεί κεφάλαια προκειμένου να τιμωρηθεί η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

«Δεν είναι πρωτοβουλία από τη ρωσική πλευρά. Αντιδρούμε σε μια κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις αρχές πολλών χωρών της συλλογικής Δύσης, συμπεριλαμβανομένης, προς λύπη μας, της Φινλανδίας»δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία ποτέ δεν αφήνει αναπάντητες τις «μη φιλικές ενέργειες», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι το Ελσίνκι έστειλε διακοίνωση στις 4 Μαΐου στις ρωσικές αρχές ζητώντας από τη Ρωσία να διασφαλίσει την ικανότητα των διπλωματικών αποστολών να λειτουργούν στη Ρωσία και ζητώντας επίσημη εξήγηση για το «πάγωμα» αυτό, αλλά δεν έχει λάβει έως τώρα κάποια ενημέρωση.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Θα απαντήσουμε στη διακοίνωση επαναλαμβάνοντας ότι η αρχή της αμοιβαιότητας και η αρχή της κατάλληλης απόκρισης σε μη φιλικές ενέργειες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις σχέσεις μας», δήλωσε.

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίμησε τη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθρο15 Μαΐου: Τι συνέβη σαν σήμερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ