Τσίπρας: Μόνο θετικά συναισθήματα για τον Δ. Σαββόπουλο- Κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να εκφράζει άποψη

“Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, έτσι οφείλει να τις βλέπει κάθε πολιτικός, δεν με τρομάζει η λαϊκή ετυμηγορία”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη Φαίη Σκορδά, δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, με χαλαρή διάθεση ο κ.Τσίπρας σχολίασε το πλατό της εκπομπής και σημείωσε ότι για πρώτη φορά σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο εμφανίσθηκε σε εκπομπές “μεσημεριανές”, ενώ έστειλε και χαιρετίσματα στη μαμά της Φαίης, στο Κιλκίς, που είναι το… τάργκετ γκρουπ του, όπως είπε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του για τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε πως “με τον κ. Μητσοτάκη δεν είμαστε φίλοι, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Κάνω πολιτική κριτική. Δεν έχω πει ότι είναι σκράπας, λέω ότι είναι ένας πολιτικός που τα βρήκε πιο εύκολα στη ζωή του. Δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται μόνο λόγω της προσπάθειάς του. Έχει έλλειψη ενσυναίσθησης. Πρέπει αυτός που σε κυβερνάει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Η φιλελεύθερη αντίληψη λέει ότι το κράτος πρέπει να είναι διακοσμητικό. Το νερό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό.

Για τις επιθέσεις σε βάρος του Διονύση Σαββόπουλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως “ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. Έχει το δικαίωμα και να αλλάζει. Η πολιτική του τοποθέτηση, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει. Και να έχει αλλάξει είναι δικαίωμά του. Αν είναι φίλος του, δικαίωμά του να πει ό,τι θέλει. Μόνο αγάπη και εκτίμηση. Υπάρχουν καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, ωστόσο, είχαν μεγάλο θέμα να εκφραστούν. Υπήρχε μπούλινγκ από τα ΜΜΕ”.

Σχετικά με τα ζητήματα βίας σε βάρος των γυναικών και το κίνημα me-too, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως “Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν την κακοποίηση. Πάντα υπήρχαν, απλά διαμορφώθηκε ένα θετικό κλίμα ώστε να βγουν οι γυναίκες να μιλήσουν. Το μετά είναι ένα θέμα. Αν μετανιώσεις που μίλησες. Εμείς ξεκινήσαμε και το συνέχισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειδικά γραφεία που να μπορούν να μιλήσουν σε γυναίκες αστυνομικούς για τα όσα έχουν περάσει. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες ότι πρέπει να υπάρχει η συναίνεση για μία επαφή. Μέχρι πρότινος έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο τα πειστήρια του βιασμού τους. Τώρα αρκεί να αποδείξει ότι δεν συναίνεσε.

Δεν φτάνουν αυτές οι τομές. Πρέπει οι γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια να μιλήσουν και να αποδίδεται ταχύτατα η δικαιοσύνη. Η ελληνική κοινωνία διαμορφώνει μια διαφορετική κουλτούρα και αυτό είναι θετικό. Πρέπει να διαπαιδαγωγείται ο κόσμος σε αυτό. Είμαι πατέρας 2 αγοριών και μπορώ να μιλήσω στα παιδιά μου γι’ αυτό. Είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε 54 περιστατικά. Είναι τρομακτικό νούμερο. Γι’ αυτό λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία”.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση της παρουσιάστριας για τους γάμους και την υιοθεσία ομόφυλων ζευγαριών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

“Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα. δεν μπορεί το κράτος να ορίζει ποιον θα αγαπάμε, βεβαίως είμαι υπέρ. Είμαι περήφανος που κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, είχαμε αντιδράσεις. Τώρα η κοινωνία το αποδέχθηκε ομαλά. προχωρήσαμε και στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που αφορούσε μια πιο ειδική ομάδα πληθυσμού. Το επόμενο βήμα μετά το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. Εχουμε σχέδιο αναμόρφωσης όλου του οικογενειακού δικαίου και να βάλουμε μέσα και την τεκνοθεσία. Τα παιδιά χρειάζονται περιβάλλον αγάπης, ξέρω παιδιά που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον και αυτό είναι το κρίσιμο. Ο κ. Μητσοτάκης λέει δεν είναι τώρα η ώρα”.

Για τη Χρυσή Αυγή

Μιλώντας στη συνέχεια για τις δηλώσεις του σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγήγς ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν είναι φασίστες και οι 600. 000 άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή.

“Εγώ πρέπει να ανοίγω δρόμου και μυαλά αν μπορώ. Οι 600 χιλιάδες άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή είναι φασίστες; Υπάρχουν σίγουρα φασίστες, αλλά δεν μπορεί να είναι όλοι αυτοί φασίστες. Στη Λεπέν η Γαλλία έχει 40%. Τι θα πούμε; Ότι δεν πρέπει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω; Η ψήφος είναι θέμα και άγνοιας και αντίδρασης. Ο φασισμός στη Γερμανία ήταν η πιο συστημική δύναμη. Όλες οι εταιρείες στήριζαν τον Χίτλερ. Η σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά. Αυτοί που ψήφισαν δεν μπορείς να λες ότι είναι φασίστες. Αυτοί οι άνθρωποι που παρασύρθηκαν είναι εργάτες, είναι λαϊκή τάξη”, δήλωσε.

“Είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο που δεν το βλέπουμε μόνο στα δημόσια σχολεία. Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει τα παιδιά να εκτιμούν το διαφορετικό”, δήλωσε σχετικά με την παιδική εγκληματικότητα και τα περιστατικά bullying στα σχολεία και συνέχισε:

“Αυτά τα παιδιά έχουν μια διαφορετική συμπεριφορά. Πρέπει η κοινωνία και το σχολείο να μαθαίνει στα παιδιά ότι το διαφορετικό δεν είναι κάτι παράξενο. Και οι οικογένειες παίζουν τον ρόλο τους. Τα νέα παιδιά, στην πλειοψηφία τους, είναι πολύ μπροστά στο ζήτημα της διαφορετικότητας, σε σχέση με το φύλο, με τη φυλή. Στα σχολεία πρέπει να γίνει δουλειά ακόμα. Εμείς είχαμε ξεκινήσει συζητήσεις στα σχολεία με ψυχολόγους, είχαμε ένα πρόγραμμα ένταξης προσφυγόπουλων, είχαμε κάνει και προσπάθεια για την ταυτότητα φύλου”.

Για τους νέους ψηφοφόρους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ο κ. Τσίπρας είπε: “Να επικοινωνήσουμε με αυτή τη γενιά, να κατανοήσουμε ότι είναι η πρώτη γενιά που αισθάνεται ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες. Στις νέες γενιές ακόμη και οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν μπροστά. Σα χώρα γερνάμε, σε μια δεκαετία θα έχουμε ξανά πρόβλημα με το ασφαλιστικό γιατί γερνάει ο πληθυσμός, οι νέοι σπουδάζουν εδώ και φεύγουν έξω. πρέπει να κάνουμε κάποιες τομές. Να δούμε το ζήτημα της κατοικίας και τις τουριστικές κατοικίες, να μπούνε φίλτρα”.

Τέλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στην πολιτική πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. “Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το συμβόλαιο αλλαγής. Θα δώσουμε ανάσα στον κόσμο και στη μεσαία τάξη. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός. Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας

Προηγούμενο άρθροΤσίπρας από Ηγουμενίτσα: Για τη ΝΔ τα κέρδη πάνω από τις ζωές – Πού είναι τα δεδομένα των υποκλοπών;
Επόμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης από Ζωγράφου: «Η ΝΔ δεν αρκεί να είναι πρώτη, αλλά πρώτη με διαφορά»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ