Κ. Μαυρίδης για ασφάλεια πτήσεων: Η τουρκική παραβατικότητα πρέπει να τιμωρείται

Την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στον τομέα των αερομεταφορών κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Πτήσεων, με σοβαρές προεκτάσεις στην ασφάλεια πτήσεων και στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα, τόνισε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο σε ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αερομεταφορές: Προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (FSF – MED) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας (EATEO), με ομιλητές από όργανα της ΕΕ και εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες και στην παρουσία συνέδρων από πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς, υπηρεσίες κι εταιρείες του τομέα.

 

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Μαυρίδης αφού εκθείασε ιδιαίτερα τον ρόλο του Μεσογειακού Ιδρύματος  Ασφάλειας Πτήσεων, που καθιστά την Κύπρο γέφυρα συνεργασίας για τις αερομεταφορές τριών ηπείρων, αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία των αεροπορικών μεταφορών με 42 εκατομμύρια πτήσεις τον χρόνο παγκοσμίως, μεταφέροντας 4 δισεκατομμύρια επιβάτες, με συνεισφορά πέραν του 4% στο παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και με 90 εκατομμύρια εργαζόμενους άμεσα ή έμμεσα στον τομέα των αερομεταφορών. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξήγησε επίσης την σύνδεση των αερομεταφορών με την γεωπολιτική και πώς αυτό επηρεάζει καθοριστικούς τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, όπως απεδείχθη και με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρίδης ανέδειξε τον υβριδικό πόλεμο που η Τουρκία ασκεί εις βάρος της Κύπρου και της ΕΕ κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Κανόνων Πτήσεων με προεκτάσεις στην οικονομία, στο εμπόριο και στον τουρισμό, εξηγώντας επίσης ότι η Τουρκία λειτουργεί παράνομα αεροδρόμιο στα κατεχόμενα της Κύπρου, για το οποίο αρμόδιοι φορείς υποδεικνύουν ότι δημιουργεί υπαρκτούς κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων,. Όπως τόνισε, τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και τα έχει θέσει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθιστώντας επιτακτική την αποτελεσματική συμβολή των Ευρωπαϊκών καθώς και Διεθνών Οργανισμών. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο θα συνεχίσει να προωθεί την συνεργασία και τον ενεργό ρόλο της Κύπρου και της ΕΕ στην περιοχή, κάνοντας αναφορά σε έργο το οποίο προγραμματίζεται από τον EATEO και το FSF MED σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας των αερομεταφορών στις περιοχές συγκρούσεων της Μ. Ανατολής, αλλά υπογράμμισε ότι «η παρανομία πρέπει να τιμωρείται και όχι να επιβραβεύεται».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟμιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο παγκύπριο μνημόσυνο αρχηγών και ηρωομαρτύρων της ΕΟΚΑ 1955-59 και την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Οδός Ελευθερίας 2023»
Επόμενο άρθροΗ έρευνα και η καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο Ημερίδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ