«Αγόρια στο ντους»: Τι απαντά ο σκηνοθέτης για την προβολή της ταινίας σε δημοτικό σχολείο

Τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση μίας δασκάλας δημοτικού σχολείου της Αττικής να δείξει την ταινία «Αγόρια στο Ντους» στους μαθητές της τάξης της, σχολίασε ο σκηνοθέτης Κρίστιν Ζέτεμπεργκ της πολυβραβευμένης μικρού μήκους ταινίας.

Μετά την προβολή της, γονείς μαθητών απέστειλαν εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας, ενώ απειλούν με μηνύσεις και αγωγές, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ταινία με σεξουαλικές σκηνές μεταξύ ανήλικων αγοριών.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης, με τον οποίον επικοινώνησε η ιστοσελίδα freecinema μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, κάνει λόγο για σοκαριστικά λανθασμένη παραπληροφόρηση.

«Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών. Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Κάνει λόγο για παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα. «Είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία», τονίζει.

Όπως εξηγεί, «τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου».

«Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία», αναφέρει ο Κρίστιν Ζέτεμπεργκ.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Α΄ Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΤάκης Θεοδωρικάκος: Να δώσουμε ακόμα πιο δυναμικά τη μάχη για την αυτοδυναμία της ΝΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ