Βραβεία MATAROA | Design

H Πολιτιστική Εταιρεία, στο πλαίσιο του project MATAROA και σε συνεργασία με το Thessaloniki Design Week 2023, υποστηρίζει νέους δημιουργούς και θεσμοθετεί για πρώτη φορά βραβεία για τo Design.

Μετά από το ανοιχτό κάλεσμα προτάσεων στις θεματικές Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος & Έξυπνα και καινοτόμα food concepts, και τη διαδικασία αξιολόγησης από τις επιτροπές, αναδείχθηκαν ανάμεσα στα κατατεθειμένα portfolio οι πιο αξιόλογες συμμετοχές στις οποίες θα δοθούν τρία βραβεία αξίας 1.500€, 1.000€ και 500€ σε κάθε θεματική.

Α. Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος

Το εστιατόριο είναι το σημείο αναφοράς της γαστρονομίας και το κατεξοχήν κέλυφος παρασκευής και παροχής της τροφής στο ευρύ κοινό. Η έννοια του design στο εστιατόριο αφορά σε κάθε ορατή και αθέατη πλευρά του. Οι next-generation επισκέπτες του εστιατορίου είναι γνώστες της τεχνολογίας, μόνιμα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και επιζητούν πλέον τις ψηφιακές εμπειρίες και υπηρεσίες. Πώς ο σχεδιασμός του εστιατορίου ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλλαγές και εξελίξεις; Πώς αφουγκράζεται τις μεταμορφώσεις των μελών μιας κοινωνίας και των αναγκών τους;

Β. Έξυπνα και καινοτόμα food concepts

Η τροφή, είτε ως αφηρημένη έννοια είτε ως απτή ουσία που είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και ανάπτυξη κάθε έμβιου οργανισμού, είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και πορεία. Συνδέεται άμεσα με πολιτισμικά στοιχεία, με την ταυτότητα, τη μνήμη, την ιστορία, την κοινωνική δομή. Με τη σειρά του, ο κύκλος ζωής της τροφής είναι τεράστιος. Περιλαμβάνει πολλά και σύνθετα στάδια, διεργασίες και διαδικασίες, συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με ένα ευρύ φάσμα -επαγγελματικών, κοινωνικών, οικονομικών, παραγωγικών- δραστηριοτήτων. Σε αυτό το ταξίδι της τροφής είναι πάντα επίκαιρη η ανάγκη για τη δημιουργία αντικειμένων, προϊόντων, υπηρεσιών, λύσεων, συστημάτων, υποδομών, χώρων, εφαρμογών, με βασικά χαρακτηριστικά τη λειτουργικότητα, την ευχρηστία, την αποτελεσματικότητα, την αισθητική και τεχνική αρτιότητα, την ελκυστικότητα, την πρωτοτυπία και τη βιωσιμότητα.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 20.30 στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Εκτός από τις προτάσεις των νικητών, τα πρώτα 10 έργα της κάθε κατηγορίας θα παρουσιαστούν σε ειδική θεματική έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης του Thessaloniki Design Week (6-11 Ιουνίου) στο φουαγιέ της Αποθήκης Δ.

Οι βραβευμένοι καλλιτέχνες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και μέσω της ιστοσελίδας της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr, ενώ η θεματική έκδοση MATAROA θα φιλοξενήσει ειδικό αφιέρωμα για τους πρώτους βραβευθέντες στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή www.mataroa.gr.

Προηγούμενο άρθρο«ΘΕΣΣΤΙΒΑΛΑΚΙ» στη Νέα Ελβετία
Επόμενο άρθροΠουλάκια είναι και λαλούν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ