Χρειάζεται προοδευτική κυβερνητική λύση απέναντι στην καταστροφική πολιτική Μητσοτάκη

famelos

«Η «ακυβερνησία» με την οποία απειλεί για άλλη μία φορά ο κος Μητσοτάκης, με τη δήλωσή του για τρίτες εκλογές τον Αύγουστο εάν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, σχετίζεται με τη δική του πολιτική επιδίωξη για να μη μοιραστεί την καρέκλα της εξουσίας και όχι με το εκλογικό σύστημα. Με την απειλή της «ακυβερνησίας» προσπαθούσε να φοβίσει τους πολίτες στις εκλογές του Μαΐου με την απλή αναλογική. Και τώρα χρησιμοποιεί την ίδια «απειλή» στις επόμενες εκλογές που θα διενεργηθούν με ενισχυμένη αναλογική. Η αστάθεια και ακυβερνησία είναι ο «μπαμπούλας», ενώ ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία ώστε να κυβερνάει μόνη της. Για να συνεχίσουν τα γαλάζια παιδιά να «αλώνουν» τις επιχειρήσεις όπου συμμετέχει το δημόσιο, για να κάνουν με την άνεσή τους πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και για τις καρέκλες τις εξουσίας, μαζί με ξεπούλημα, ιδιωτικοποιήσεις και πάρτι στη δημόσια περιουσία», δήλωσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica Tv» και στην εκπομπή «Casus Belli» με το δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Επί της αρχής, είμαστε υπέρ των συγκλίσεων και των συνεργασιών, σε καμία περίπτωση όμως με τη ΝΔ που εφαρμόζει την πολιτική των Στάσσηδων και των Πάτσηδων», πρόσθεσε, «στις προηγούμενες εκλογές είχαμε εξάλλου απευθυνθεί στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις στη βάση και στη λογική της απλής αναλογικής αλλά αυτές με πρώτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκαψαν αυτήν την εναλλακτική της απλής αναλογικής. Εμείς συμμετέχουμε στην πολιτική για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι τους κολλητούς και τους «δικούς» μας ανθρώπους ή για τις καρέκλες των βουλευτών, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία».

«Το μόνο στο οποίο πιστεύει ο κος Μητσοτάκης είναι η καρέκλα της εξουσίας για να κάνει πλιάτσικο στο δημόσιο πλούτο. Άρα, χρειάζεται μία προοδευτική διέξοδος που θα έχει ως προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των πολλών, για μία καλύτερη Ελλάδα και όχι απλά μία ισχυρή αντιπολίτευση που θα λειτουργεί ως ανάχωμα στις πολιτικές Μητσοτάκη».

Σημείωσε πως η ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως παραδέχονται και τα στελέχη της, δεν έδωσε προτεραιότητα στην υγεία αλλά στην οικονομία, που τελικά μας οδήγησε στην ακραία ακρίβεια: «προτεραιότητα στην οικονομία όμως για τη ΝΔ σημαίνει ακρίβεια, υπερκέρδη για λίγους και επιβαρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία και ειδικά για τους μικρομεσαίους και τους πιο ευάλωτους».

Αντιπαρέβαλε στη συνέχεια την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που, παρότι παρέλαβε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την Ελλάδα σε χρεωκοπία, προχώρησε αμέσως στην ένταξη των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία για να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε και ανανέωσε στο σύνολό του το στόλο των ασθενοφόρων και προχώρησε σε πρόσληψη διασωστών του ΕΚΑΒ. Σήμερα όμως, με ευθύνη της ΝΔ, υπάρχουν ελλείψεις και στο προσωπικό γιατί δεν έχει αναπληρώσει τις θέσεις που έχουν χαθεί λόγω συνταξιοδότησης. Αυτά τα προβλήματα αναδεικνύουν με τραγικότατο τρόπο οι δύο θάνατοι ασθενών, στην Κω και στη Νέα Μάκρη. Όλα αυτά όμως ευθυγραμμίζονται με την κεντρική στρατηγική της ΝΔ που είναι να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Αυτή η επιλογή δείχνει και τη διαφορετική αντίληψη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και στην πανδημία στελέχη της ΝΔ δήλωναν ότι οι ΜΕΘ που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ήταν πεταμένα λεφτά. Δεν τούς ενδιαφέρει η δημόσια υγεία για όλους. Είναι τραγικό και απαράδεκτο όμως να καταλήγουμε στην Ελλάδα το 2023 μόνο όποιοι έχουν χρήματα να έχουν πρόσβαση στην υγεία».

Ειδική μνεία έκανε στα υπερκέρδη στην ενέργεια και στα διυλιστήρια, υπερκέρδη που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν πολιτικές για την ελάφρυνση των πολίτων που όμως η ΝΔ επιλέγει να μη φορολογεί: «Από τα 3 δισ. ευρώ των κερδών των διυλιστηρίων για το έτος 2022 τα 2,6 δισ. ευρώ είναι άδικα κέρδη, όπως αυτά έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή σε σχέση με τα κέρδη των προηγούμενων ετών. Η ΝΔ όμως έχει επιλέξει να μην έχει φορολογήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Στον τομέα του φυσικού αερίου η ΝΔ δεν έχει φορολογήσει επίσης ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη εν μέσω της ακραίας ακρίβειας, αν και μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε ότι θα φορολογήσει κατά 90%, με την κατά πλειοψηφία δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας να παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας, να έχει δεκαπλασιάσει τα κέρδη της το 2021! Στον τομέα του ηλεκτρισμού τέλος, όπου υπάρχουν άδικα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην προμήθεια, το Υπουργείο Οικονομικών έχει βεβαιώσει μόλις 340 εκατ. ευρώ μόνο από την ηλεκτροπαραγωγή, τα οποία έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπολογίσει ότι είναι 2,2 δισ. ευρώ. Ούτε ένα ευρώ από την προμήθεια ρεύματος, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει στην απαράδεκτη κίνηση να «κρύψει» από το δημόσιο διάλογο αλλά και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τα στοιχεία για τα υπερκέρδη στο ρεύμα που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και έχουν διαβιβαστεί από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι οι «επιδοτήσεις» στο ρεύμα προέρχονται από ποσά που έχουν προεισπραχθεί από τους καταναλωτές και όχι από τις ενεργειακές εταιρίες, ενώ οι επιδοτήσεις κρατούν πολύ υψηλά τις τιμές στην Ελλάδα και επιδοτούν την ακρίβεια αντί να μειώνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «αυτό επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν την ακριβότερη μεγαβατώρα στην Ευρώπη (τιμή προ φόρων και επιδοτήσεων) και όλο το 2022. Η πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη. Γιατί λοιπόν η κιλοβατώρα Μητσοτάκη είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη;».

Ο κύριος Γιάννης Λοβέρδος που συμμετείχε εκ μέρους της ΝΔ στο πάνελ παραδέχτηκε ότι η βενζίνη στην Κύπρο για παράδειγμα, όπου εξάγει μάλιστα η Ελλάδα, είναι φθηνότερη επειδή έχουν χαμηλότερους φόρους. Στην ερώτηση δε του Σ.Φάμελλου γιατί τότε η ΝΔ δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) απάντησε περιέργως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αύξησε τον ΕΦΚ!!!, ως να κυβερνούσε εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θύμισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εισπράξει 4,5 δισ. ευρώ φόρους πάνω από το στόχο που είχε θέσει στον προϋπολογισμό για το έτος 2022». Αυτό είναι κρατική αισχροκέρδεια στην πλάτη των καταναλωτών που πλήττει περισσότερο τους πιο ευάλωτους. Η μείωση των φορολογικών βαρών περιλαμβάνεται από το 2021 στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν αλλά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να μειώσει τους φόρους».

Υπογράμμισε επίσης ότι από την υπερείσπραξη φόρων η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στα βασικά αγαθά όπως έχει κάνει και στο ρεύμα. «η συνταγή είναι μία: το market pass, το fuel pass, οι επιδοτήσεις στη ρεύμα δεν έχουν ως στόχο να μειώσουν τις τιμές αλλά να επιδοτήσουν την ακρίβεια. Άρα οι κυβέρνηση δεν θέλει να παρέμβει για να μειώσει τις τιμές. Επιβαρύνσεις για τους πολλούς και υπερκέρδη εν μέσω ακραίας ακρίβειας για λίγους».

Ο Σ.Φάμελλος έκλεισε λέγοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ερχόμενες εκλογές είναι μία καλύτερη Ελλάδα και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες άρα, τα συμφέροντα της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων: «ο κος Μητσοτάκης εξυπηρέτησε τα συμφέροντα πολύ λίγων και κάποιων κολλητών και κυβέρνησε με ρουσφέτια και τακτοποίηση κολλητών και γαλάζιων παιδιών. Εμείς πιστεύουμε αντιθέτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή πολιτεία που να μπορεί να εγγυηθεί μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες. Και αυτό σημαίνει καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, δικαίωμα στην εργασία και στην προκοπή, στη στέγη, στην ενέργεια. Πρέπει ακόμη να «επιστρέψει» τέλος το κράτος δικαίου στην Ελλάδα γιατί η δημοκρατία είναι συστατικό στοιχείο και εγγυητής της προκοπής και της κοινωνικής ευημερίας. Χρειάζεται άρα μία προοδευτική κυβερνητική πρόταση και διέξοδος».

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Εγγυόμαστε ότι θα αναγεννήσουμε το ΕΣΥ και θα οικοδομήσουμε μια δημόσια παιδεία με ευκαιρίες σε όλα τα ελληνόπουλα»
Επόμενο άρθροΠ. Μαρινάκης: Η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στο ζύγι – Η ΝΔ προστατεύει με τις πολιτικές της την ανθρώπινη ζωή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ