Ο κοσμικός ερημίτης, Στερίκας Κούλης (1921 – 1995)

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει την αναδρομική έκθεση «Ο κοσμικός ερημίτης – Στερίκας Κούλης (1921 – 1995)» στην Αίθουσα Εκθέσεων του 5ου ορόφου, από τις 7 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2023.

Ο Κούλης Στερίκας (1921-1995) υπήρξε από τους πιο δραστήριους ζωγράφους στη Φλώρινα και ο βασικότερος συντελεστής -μαζί με τον Δ. Καλαμάρα- στην ίδρυση της «Στέγης Φιλοτέχνων» και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Γεννήθηκε στην Κορυτσά το 1921 και εγκαταστάθηκε το 1922 με την οικογένειά του στη Φλώρινα. Υπήρξε, αν και αυτοδίδακτος, από τους πιο δραστήριους ζωγράφους στη Φλώρινα. Η παρουσία του στην καλλιτεχνική κίνηση της πόλης ξεκίνησε από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλώρινας «Αριστοτέλης», στους κόλπους του οποίου δραστηριοποιήθηκε από τη δεκαετία του 1940 ως ποιητής και συγγραφέας και αργότερα ως ζωγράφος. Έργα του, όπως η ποιητική συλλογή «Εκστατικά παραληρήματα» και το θεατρικό έργο «Απόμαχοι», θεωρούνται από τα πρώτα βήματα της φλωριναίας λογοτεχνίας. Από το 1956 τον απορρόφησε αποκλειστικά η ζωγραφική. Παρουσίασε τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Το ατελιέ του στη Φλώρινα διατηρήθηκε όπως ήταν και λειτουργεί σαν μικρό μουσείο, για το οποίο ο ίδιος είπε: «[…] Το εργαστήριο, που είναι ένας χώρος τέχνης, γιατί δεν μπορεί να είναι και ένα μουσείο οργανωμένο, ζωντανό, με την παρουσία του καλλιτέχνη; Έτσι που να μπορεί να σταθεί ως ένα οχυρό τού αγώνα ενάντια σε αυτούς που μας απογοητεύουν, που σας απογοητεύουν και προπάντων ενάντια σε αυτούς που κατεβάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια «πλασάροντας» υποπροϊόντα τέχνης, έργα τεχνοφανή μόνο, είτε το γνωρίζουν, είτε όχι, στηριγμένοι στην άγνοια του κόσμου και στην αγάπη του… Και κάτι άλλο. Μέσα στην ελευθερία του καλλιτέχνη, είναι και το δικαίωμά του του ορισμού του έργου του. Κάνοντας χρήση αυτού του δικαιώματος, οργάνωσα έτσι τον χώρο του εργαστηρίου μου, ώστε να μη διαφέρει πολύ από μία σύγχρονη πινακοθήκη, όχι τόσο στην εμφάνισή του, όσο ίσως στην ειλικρίνεια του έργου που εκτίθεται, μια πινακοθήκη ελεύθερη για το κοινό, για τον λαό».

Ο Κούλης Στερίκας από το 1978 μέχρι τον θάνατό του ήταν ενεργό μέλος της Επιτροπής Ειρήνης και συμμετείχε σε πολλούς αγώνες για την Ειρήνη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Δεν έφυγε ποτέ και για κανέναν λόγο από τη Φλώρινα.

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 07/6 εως 10/7

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη με το ΕΒΕ Πάφου
Επόμενο άρθροΤο ΕΒΕ Πάφου φιλοξένησε την 3η τεχνική συνάντηση του έργου “Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού | Ακάμας-Μπάλος”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ