Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι παράξενο να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί οι οποίοι μετέτρεψαν τη χώρα σε κέντρο διερχομένων και ανέχτηκαν το κολαστήριο της Μόριας

«Εδώ κατοικούν οι πραγματικοί Σπαρτιάτες. Και ξέρετε, εξάλλου, ότι οι δεσμοί Κρήτης και Λακωνίας είναι τόσο ισχυροί, γι’ αυτό και πάντα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εδώ στα μέρη σας τόσους καλούς φίλους», ανέφερεο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συγκέντρωση πολιτών στη Σπάρτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τούς ζήτησε να βάλουν στοίχημα το ποσοστό του κόμματός του την επόμενη Κυριακή στη Λακωνία να γράφει μπροστά «5». Όπως σημείωσε, το μήνυμα της 21ης Μαΐου ήταν εκκωφαντικό και η επιβράβευση μίας αποτελεσματικής πολιτικής, εν μέσω πολύ μεγάλων δυσκολιών.

«Ήρθε και ως επιβράβευση μιας πολιτικής συνέπειας μεταξύ λόγων και πράξεων. Αυτά τα οποία σας είχαμε πει το 2019, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα υλοποιήσαμε και γι’ αυτό μας επιβράβευσε ο ελληνικός λαός. Αλλά μας ζητάει να κάνουμε και κάτι ακόμα: Μας ζητάει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο τολμηρά, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Θα το κάνουμε, με τη δική σας στήριξη. Θα ξαναβάψουμε όλη την Ελλάδα γαλάζια. Στις 25 Ιουνίου οι Έλληνες ψηφίζουν και στις 26 Ιουνίου, με σεμνότητα, σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε για να λύσουμε τα δικά σας προβλήματα», τόνισε.

«Οι κάλπες την 25η Ιουνίου θα είναι άδειες το πρωί. Στις 07:00 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες. Θα είναι άδειες. Στις 07:00 το βράδυ, όταν θα κλείσουν, πρέπει να είναι γεμάτες με ακόμα περισσότερα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Προσέξτε, είμαι αρκετά χρόνια στην πολιτική ώστε να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο. Δικό μου χρέος είναι μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όταν θα πέσουν τα φώτα της προεκλογικής εκστρατείας, να αγωνίζομαι να πείσω και τον τελευταίο καχύποπτο συμπολίτη μας ότι αξίζει να εναποθέσει τη στήριξή του στη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Μετά η ευθύνη περνάει σε όλους εσάς», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Σε αυτούς οι οποίοι διακινούν σενάρια περί δήθεν φόβου από μια παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία, τους απαντώ ότι παντοδύναμος είναι ο ελληνικός λαός. Εσείς ψηφίζετε στις κάλπες και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απηχεί τελικά τη δική σας βούληση. Και, βέβαια, εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία. Εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία. Οι παλιοί. Έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε, όμως, ποιοι είναι η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτα και πάνω από όλα οι παλιοί, παραδοσιακοί αγωνιστές που κράτησαν την παράταξη όρθια και στις δύσκολες στιγμές. Όμως, στη Νέα Δημοκρατία του 2023 συνενώθηκαν -και θέλω να τους ευχαριστήσω και γι’ αυτό- συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας είχαν ξαναψηφίσει. Υπήρχαν πολλοί πολίτες οι οποίοι δίστασαν να μας ψηφίσουν το 2019 και μας ψήφισαν το 2023. Γιατί; Επειδή πείστηκαν από το έργο μας και επειδή μας ζητούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην υλοποίηση του προγράμματός μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θυμήθηκε την επίσκεψή στη Σπάρτη το 2016, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και την τότε δέσμευσή του να ανανεώσει τη Νέα Δημοκρατία και να την ξανακάνει μεγάλο κόμμα εξουσίας.

«Τήρησα τη δέσμευσή μου απέναντί σας. Και τα καλύτερα, φίλες και φίλοι, είναι ακόμα μπροστά μας. Κρατήστε αυτό που σας λέω, τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Η δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας θα μας επιτρέψει να τρέξουμε πιο γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την οικονομία, να δρομολογήσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική η οποία ήδη υπάρχει στην πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το 2019, σε σχετικά καλές διεθνείς συνθήκες, η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σήμερα, είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη και αυτό σημαίνει καλύτερους μισθούς, καλύτερα εισοδήματα, περισσότερες δουλειές, καλύτερες προοπτικές για την πατρίδα μας μετά από μία δύσκολη δεκαετία. Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου να μην είμαι ένας απλός διαχειριστής της εξουσίας, αλλά μαζί να κάνουμε το μεγάλο άλμα της χώρας μας, να κάνουμε την Ελλάδα πραγματική ευρωπαϊκή χώρα. Κρατώντας, ταυτόχρονα, άσβεστες τις παραδόσεις και τις αξίες μας που κάνουν τον ελληνισμό τόσο διακριτή δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε και ζήτησε από όλες και όλους να συμπορευτούν μαζί του σε μία πορεία πατριωτικής ευθύνης. «Και αναφέρομαι στην πατριωτική ευθύνη επειδή έχω κουραστεί να ακούω διάφορους πατριώτες στα λόγια να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μη λογαριάζουν το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι αναντίρρητα πολύ πιο ισχυρή και πολύ καλύτερα θωρακισμένη απ’ ό,τι ήταν το 2019.

Αυτή η προσπάθεια της εθνικής ανάταξης, αυτός ο αγώνας για τη διαρκή στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, αυτή η προσπάθεια να φυλάμε τα σύνορά μας -γιατί η χώρα έχει σύνορα και στη θάλασσα και στον αέρα και στη στεριά- θα συνεχιστεί. Με ανθρωπισμό πάντα, διότι -ξέρετε- κανείς δεν έχει σε αυτήν τη χώρα το μονοπώλιο του ανθρωπισμού.

Είναι πραγματικά παράξενο να έρχονται τώρα και να μας κουνάνε το δάχτυλο, ποιοι; Αυτοί οι οποίοι μετέτρεψαν τη χώρα σε κέντρο διερχομένων και αυτοί οι οποίοι ανέχτηκαν την τραγωδία, το κολαστήριο της Μόριας, με τα ασυνόδευτα ανήλικα και με τις τραγικές καταστάσεις που επικρατούσαν στην πατρίδα μας πριν το 2019», τόνισε.

«Θα προχωρήσουμε μπροστά με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, με μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να έχει τη δύναμη να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα έχουν προγραμματιστεί για τη Σπάρτη: «Η Σπάρτη μέχρι το 2026 θα έχει το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της χώρας, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το νοσοκομείο αυτό θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, παρά κάποιες μικρές δυσκολίες οι οποίες προέκυψαν, και θα δώσει τη δυνατότητα στη Λακωνία να μπορεί πραγματικά να είναι πρωταγωνίστρια στο πώς οραματιζόμαστε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας: Με καλές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και με υπερσύγχρονα νοσοκομεία, με 10.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του ΕΣΥ. Και με τη δυνατότητα πια να παρέχουμε και προληπτικές εξετάσεις σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, για να μπορούμε να εντοπίζουμε τα νοσήματα πριν αυτά μας χτυπήσουν την πόρτα. Ταυτόχρονα, όμως, η Σπάρτη θα αποκτήσει και ένα από τα πιο όμορφα μουσεία στον κόσμο. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα εξασφαλίσω τα περίπου 40 εκατομμύρια που χρειάζεται το νέο μουσείο της Σπάρτης, για να αποκτήσετε επιτέλους το μουσείο το οποίο χρειάζεστε. Και στον χώρο του παλιού μουσείου, το οποίο και αυτό θα αναμορφωθεί, ουσιαστικά θα έχετε δύο μουσεία, το παλιό και το καινούργιο. Για να μπορέσει, επιτέλους, η Σπάρτη να κεφαλαιοποιήσει έμπρακτα αυτό το τεράστιο και πανίσχυρο brand το οποίο έχει. Όλος ο κόσμος ξέρει τη Σπάρτη και τους Σπαρτιάτες, αλλά πόσοι τελικά έρχονται να επισκεφτούν τη Σπάρτη για να τη γνωρίσουν καλά; Αυτός είναι, λοιπόν, ο στόχος μου για τη Σπάρτη της επόμενης τετραετίας, για τη Λακωνία της επόμενης τετραετίας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των υπόλοιπων μοναδικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον Μυστρά, όπως ξέρετε, εκτελούνται έργα σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ. Θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και ο Μυστράς θα αποτελεί μία ακόμα προσθήκη στο πολιτιστικό δυναμικό της περιοχής. Έναν ακόμα λόγο για τον οποίο κάποιος θα έρχεται και θα επισκέπτεται τη Λακωνία».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τετραετίας είναι πώς θα εγκαταστήσουμε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά -κυρίως φωτοβολταϊκά για τους αγρότες μας- για να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.

«Αυτή είναι η Ελλάδα του μέλλοντος την οποία οραματιζόμαστε και σας ζητώ να πορευτούμε μαζί, να την οικοδομήσουμε, να την χτίσουμε λιθαράκι-λιθαράκι. Για μια πατρίδα η οποία δεν θα είναι ουραγός αλλά θα είναι πραγματικά πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Θέλω και πάλι να σας μεταφέρω πόσο βαριά αισθάνομαι στις πλάτες μου την ευθύνη την οποία μας εναποθέτει ο ελληνικός λαός.

Ξέρετε, το να μπορείς να αυξάνεις το ποσοστό σου, όντας στην κυβέρνηση, είναι κάτι το οποίο ποτέ ξανά η Νέα Δημοκρατία δεν είχε πετύχει. Το πετύχαμε για πρώτη φορά και θα το ξαναπετύχουμε τώρα. Όμως μαζί με τα υψηλά ποσοστά έρχονται και οι υψηλές προσδοκίες. Ένα πράγμα θέλω να σας πω μόνο, γιατί δεν θέλω να σας κουράσω άλλο σήμερα, μέσα στον ήλιο που με περιμένατε με τόση καλοσύνη και με τόση αγάπη. Να σας πω ότι από την Αθήνα ξεκίνησα με συννεφιά αλλά εδώ, στη Λακωνία, υπάρχει λιακάδα, και λιακάδα θα υπάρχει και την 25η Ιουνίου», επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε τέσσερα χρόνια από τώρα η Ελλάδα θα είναι μία πολύ καλύτερη χώρα.

«Πάμε μαζί, λοιπόν, να συνεχίσουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε. Πάμε μαζί να φέρουμε ακόμα υψηλότερα ποσοστά εδώ, στη Λακωνία. Πάμε μαζί για το 50% και στον Δήμο της Σπάρτης και πάμε μαζί να γιορτάσουμε την άλλη Κυριακή μία μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, μία νίκη της Ελλάδος. Σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά. Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας. Ψηλά τις σημαίες της πατρίδας, ψηλά τις σημαίες της παράταξης», κατέληξε στην ομιλία του.

«Δεν μπορούν να μιλούν για ανθρωπισμό αυτοί που καταδικάστηκαν για τη Μόρια»

«Έφυγα από την Αθήνα με συννεφιά και έφτασα στη Μάνη με λιακάδα. Ηλιόλουστη θα είναι και η 25η Ιουνίου για την πατρίδα μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συγκέντρωση πολιτών στο Γύθειο.

«Θα ξημερώσει μια νέα μέρα, θα επαναβεβαιώσουμε την ισχυρή εντολή την οποία λάβαμε την 21η Μαΐου. Θα δεσμευτούμε αυτήν την εβδομάδα που απομένει μέχρι τις εκλογές της άλλης Κυριακής να βάλουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ακόμα πιο ψηλά και να τον ξεπεράσουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θυμήθηκε όταν ήρθε 23 ετών με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη Μάνη. «Οι δεσμοί Κρήτης και Μάνης είναι ακατάλυτοι, είμαστε αδέρφια. Όμως θέλω όλοι μαζί να βάλουμε και ένα στοίχημα: Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στη Λακωνία πρέπει να γράφει “5” μπροστά», τόνισε.

«Οι κάλπες είναι άδειες, πρέπει να ξαναγεμίσουν. Θα ξαναγεμίσουν με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι μια ευκαιρία αυτή η τελευταία εβδομάδα, καθώς πηγαίνουμε προς τις εκλογές, να μην αναλωθούμε σε στείρες αντιπαραθέσεις με κόμματα τα οποία ούτως ή αλλιώς έχουν προεξοφλήσει τη δικιά τους ήττα, αλλά να μιλήσουμε θετικά για το δικό μας πρόγραμμα, γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας την επόμενη τετραετία. Και έχουμε πολλά να κάνουμε», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. «Σε διεθνή ύδατα -το τονίζω αυτό- που στοίχισε, δυστυχώς, τη ζωή σε εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο. Αλλά όσο συγκλονισμένοι είμαστε, φίλες και φίλοι, τόσο εξοργισμένοι πρέπει να είμαστε για τους άθλιους διακινητές. Γι’ αυτά τα καθάρματα -επιτρέψτε μου αυτήν τη σκληρή γλώσσα- που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες αδυναμίες και φορτώνουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε σαπιοκάραβα, με μεγάλο κίνδυνο να βουλιάξουν στη μέση της Μεσογείου. Αλλά όσο οργισμένοι είμαστε με αυτούς τους διακινητές, που είναι τελικά και οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας, πιστεύω άλλο τόσο απογοητευμένοι είμαστε με αυτούς οι οποίοι πάνω σε αυτήν την τραγωδία βρήκαν και πάλι ευκαιρία, αντί να στρέψουν την προσοχή τους στους διακινητές, να καταγγείλουν -ουσιαστικά- την ίδια τους τη χώρα και το Λιμενικό, το οποίο έκανε μία αξιέπαινη προσπάθεια να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ μαζί τους. Τους αφήνουμε μόνους τους στην απομόνωσή τους. Απλά θέλω μόνο να θυμίσω ότι όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται ως οι δήθεν αυθεντικοί εκφραστές της ανθρωπιάς ήταν οι ίδιοι οι οποίοι επέτρεψαν τα “κάτεργα της Μόριας”. Ήταν οι ίδιοι που άνοιξαν τα σύνορα της πατρίδος σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πέρασαν από την Ελλάδα το 2015. Ήταν οι ίδιοι οι οποίοι πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη Μόρια. Και αυτοί έρχονται τώρα και μας λένε ότι είναι οι μόνοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να μιλάνε για ανθρωπισμό. Κοιτάξτε, φίλες και φίλοι, εμείς ακολουθήσαμε μια διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό. Μια πολιτική δίκαιη, αυστηρή, επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων. Μια πολιτική η οποία είχε αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 90% οι παράνομες είσοδοι στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο δεν προστατεύσαμε μόνο τα σύνορά μας. Δεν απαλλάξαμε μόνο τα νησιά μας από δομές με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τελικά με αυτόν τον τρόπο σώσαμε ζωές. Διότι όσο λιγότεροι άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να συμβεί ένα τραγικό ναυάγιο σαν και αυτό το οποίο συνέβη πριν από κάποιες μέρες. Εμείς, ουσιαστικά, συντρίψαμε τους διακινητές. Εμείς συντρίψαμε τους διακινητές. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρώπης, σώσαμε ταυτόχρονα χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι κινδύνευσαν στη θάλασσα. Και είναι πραγματικά πάρα-πάρα πολύ άδικο σήμερα για το Λιμενικό μας να αφήνονται από κάποιους δήθεν αλληλέγγυους υπονοούμενα ότι αυτοί οι άνθρωποι -οι οποίοι 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, βρίσκονται εκεί έξω, παλεύουν με τα κύματα, σώζουν ανθρώπινες ζωές και προστατεύουν τα σύνορά μας- να αφήνονται υπονοούμενα ότι δήθεν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», επεσήμανε, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η πολιτική φύλαξης των συνόρων της πατρίδας μας θα συνεχιστεί.

«Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί, η πατρίδα μας έχει σύνορα τα οποία πρέπει να φυλάσσει και ταυτόχρονα θα είμαστε πάντα εκεί να σώσουμε τον οποιοδήποτε κατατρεγμένο χρειάζεται τη βοήθειά μας. Αυτή η πολιτική είναι μία πολιτική η οποία αναγνωρίστηκε, πια, συνολικά από την Ευρώπη ως ορθή πολιτική. Διότι αν αφήσουμε τα σύνορα της Ευρώπης ελεύθερα και έρχεται ο καθένας, τότε καταλαβαίνετε ότι οι αριθμοί αυτών οι οποίοι θα θέλουν να περάσουν στη Μεσόγειο θα αυξηθούν εκθετικά και τότε θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι πιθανότητες τραγικών ναυαγίων. Η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, ξεκινάει με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί, αυτό, ελληνική εθνική πολιτική και έγινε και ευρωπαϊκή πολιτική. Και έτσι πρέπει να είναι», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου επιβράβευσαν τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα, την ακεραιότητα, την ευπρέπεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Μας αναγνώρισαν ότι σταθήκαμε δίπλα στην κοινωνία σε όλα τα δύσκολα. Μας πίστωσαν ότι σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές κρατήσαμε σταθερό το σκάφος της χώρας και μας επιβράβευσαν για το γεγονός ότι τηρήσαμε όλες τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, την οποία έχουμε χτίσει πια με την ελληνική κοινωνία, σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τη διακινδυνεύσω. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα το οποίο έχετε στα χέρια σας, “Σταθερά, Τολμηρά Μπροστά για την Ελλάδα του 2027”, αποτελεί δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Εμείς αυτά τα οποία σας λέμε ότι θα κάνουμε, ξέρουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μία πολιτική η οποία θα δίνει πρώτα και πάνω απ’ όλα έμφαση στο αποτέλεσμα. Για το πώς θα κρατήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, για να δημιουργούμε περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ειδικά για τα νέα παιδιά τα οποία πρέπει να γυρίσουν από το εξωτερικό. Και τα νέα παιδιά που έμειναν στην πατρίδα μας, να ξέρουν ότι θα βρουν μια καλή δουλειά με έναν καλό μισθό, ώστε να μπορέσουν και αυτά να προχωρήσουν, να κάνουν τη δική τους οικογένεια», συνέχισε ενώ υπογράμμισε πως ολόκληρη η Μάνη πια ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με πολλές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται, μικρής κλίμακας, όπως πρέπει να είναι σε μια περιοχή σαν τη Μάνη.

«Γιατί αυτό το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού είναι την ιδιαιτερότητα της περιοχής, το φυσικό της περιβάλλον, το πολιτιστικό της περιβάλλον. Όμως, όλες αυτές οι επενδύσεις που γίνονται είναι πρόσθετος πλούτος για την περιοχή. Καλύτερες θέσεις εργασίας, περισσότερο εισόδημα, περισσότερη δουλειά και για τον πρωτογενή τομέα. Τα ποιοτικά του προϊόντα μπορούν να διατίθενται στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην περιοχή», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το όνειρό μας αυτό, λοιπόν, για μια ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, εμείς θέλουμε να το υλοποιήσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Όπως θέλουμε, ταυτόχρονα, την επόμενη μέρα, να μιλήσουμε και να κάνουμε σημαντικά πράγματα για τη δημόσια υγεία. Η δημόσια υγεία και η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ένα προσωπικό μου στοίχημα. Λοιπόν, θυμάμαι ακόμα πολύ καλά την επίσκεψή μου στο κέντρο υγείας στην Αρεόπολη, όταν ήμουν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε για το πώς πρέπει να αλλάξουμε όλη την προσέγγιση της υγείας μας, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην πρόληψη. Αυτές οι πολιτικές έχουν αρχίσει και υλοποιούνται. Για πρώτη φορά στη χώρα μας τρέχουμε προγράμματα πρόληψης, τα οποία έχουν ως σκοπό να εντοπίσουμε τις ασθένειες πριν καλά-καλά τις γνωρίζετε και εσείς. Το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τις γυναίκες άνω των 50 για τον καρκίνο του μαστού μάς έχει ήδη επιτρέψει να διαγνώσουμε σχεδόν 10.000 γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού αλλά δεν το γνώριζαν. Το έμαθαν μέσα από μια προληπτική εξέταση την οποία έκαναν, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή, αλλά δωρεάν. Και τώρα μας επιτρέπεται να παρέμβουμε και αυτές οι γυναίκες να θεραπευτούν. Την ίδια έμφαση θέλουμε να δώσουμε και στα κέντρα υγείας μας. Εδώ το κέντρο υγείας στο Γύθειο -έμαθα ότι απέκτησε ήδη ασθενοφόρο- είναι σχετικά καλά εξοπλισμένο. Όμως, θέλω να ξέρετε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί ο νέος εξοπλισμός του κέντρου υγείας και θα έχετε ένα κέντρο υγείας υπόδειγμα εδώ στο Γύθειο. Όπως υπόδειγμα είναι και το κέντρο υγείας της Αρεόπολης. Γιατί θέλουμε να μπορούμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς πριν αυτοί φτάσουν τελικά στα νοσοκομεία μας. Και, βέβαια, θα έχει και η Λακωνία την πολύ μεγάλη προίκα τού να έχει ίσως το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της χώρας στη Σπάρτη, το 2026, τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία θα προχωρήσει με τη δική μας στήριξη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να έχουμε μια υγεία η οποία θα ξεκινάει από την πρόληψη, θα παρέχει καλή πρωτοβάθμια φροντίδα, θα έχουμε πια προσωπικούς γιατρούς. Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού αρχίζει και ριζώνει πια στην ελληνική κοινωνία. Αλλά, ταυτόχρονα, για τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα χρειαστούν νοσοκομείο, με γρήγορες διακομιδές θα μπορούν να φτάνουν σε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο για να έχουν την περίθαλψη που τους αξίζει. Αυτό θα αποτελέσει πραγματικά μια επανάσταση για την υγεία. Και εδώ ειδικά, στη Λακωνία, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας οι οποίες θα είναι όσο ποιοτικές αξίζετε να έχετε, αντίστοιχες της καλύτερης υπηρεσίας υγείας σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μου και δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις από αυτή μας την προτεραιότητα».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι θα φροντίσει την εκκρεμότητα με τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές του 2021.

«Φέτος, ευτυχώς, ο καιρός μάς βοήθησε και οι φωτιές, λόγω των βροχών, έχουν πάει πίσω. Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και πρέπει να επενδύουμε στην Πολιτική Προστασία. Και 10.000 προσλήψεις θα γίνουν στην υγεία σε νοσηλευτές και σε γιατρούς. Νέο μόνιμο τακτικό προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της υγείας μας», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού: «Η κάλπη είναι κρίσιμη. Και, όπως ξέρετε, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Μπαίνει πιο ψηλά και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου ένα ακόμα ισχυρότερο ποσοστό από αυτό το οποίο είχαμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να εξασφαλίσουμε τι; Μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχω δεσμευτεί. Και αυτή τη σταθερή κυβέρνηση θα την έχουμε, φίλες και φίλοι. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Θα την έχουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη σημαντική δουλειά την οποία έχουμε ξεκινήσει».

Επίσης, μίλησε και για τους πολιτικούς αντιπάλους του: «Θέλω να γνωρίζετε, φίλες και φίλοι, γίνεται και πολλή κουβέντα από τους αντιπάλους μας τώρα, επειδή καταλαβαίνουν ότι έχουν υποστεί ένα εκλογικό “πατατράκ”, έχουν καινούργιο αφήγημα. Λένε “να μην είναι παντοδύναμη η Νέα Δημοκρατία”. Παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Αυτός στέλνει τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο, αυτός καθορίζει τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι το ισχυρό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί για εμένα βαριά ευθύνη. Δεν θα επιτρέψω καμία εκδήλωση αλαζονείας και αυταρέσκειας. Στις 25 ψηφίζουμε, 26 σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε. Και όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό το οποίο θα μας δώσει ο ελληνικός λαός τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να ανταποκριθούμε στις δικές σας προσδοκίες. Έχω μάθει να βάζω τον πήχη πάντα ψηλά. Έχω πει πολλές φορές ότι ο σκοπός μου δεν είναι να είμαι ένας απλός διαχειριστής. Θέλω να αλλάξω τη ρότα της χώρας. Θέλω να κάνω την Ελλάδα πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα, μία ασφαλή πατρίδα. Μία χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι, μία χώρα η οποία θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μία χώρα πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία χώρα η οποία, πρώτα και πάνω από όλα, θα δίνει ευκαιρίες σε όλα τα νέα παιδιά, ανεξαρτήτως αν έχουν γεννηθεί στην Αθήνα ή σε ένα μικρό χωριό της Μάνης, να μπορούν να διακρίνονται και να προκόβουν στη ζωή. Αυτό είναι το όραμά μας, βοηθήστε μας να το κάνουμε πράξη. Δώστε μας τη δύναμη να αλλάξουμε την πατρίδα μας προς το καλύτερο».

«Νωρίς-νωρίς στην κάλπη. Πρώτα πάμε εκκλησία, μετά ψηφίζουμε και μετά πάμε παραλία. Το λέω για τους νέους. Πρώτα ψηφίζουμε και μετά πάμε παραλία. Και, ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση-πρόκληση του δημάρχου. Στις 17 Μαρτίου του 2024 θα είμαι εδώ, με τη βοήθεια του Θεού, ως πρωθυπουργός της χώρας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ν. Αρμένης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ