Υφ. Έρευνας για ΤΕΠΑΚ: «Ένα Πανεπιστήμιο θησαυρός για την Κύπρο μας»

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) αποτελεί για τον τόπο μας βασικό άξονα γνώσης και έρευνας και αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία του ως μέλος στο Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (EUt+), ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρία, κατατάσσοντας το ΤΕΠΑΚ σε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του κράτος και του Υφυπουργείου του οποίου προΐσταται.

Μιλώντας κατά τη χθεσινοβραδινή τελετή αποφοίτησης των Διδακτορικών Φοιτητών και Φοιτητριών του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι το ΤΕΠΑΚ είναι «ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα πρότυπο στις τεχνολογικές εφαρμογές και στον τρόπο λειτουργίας του σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο και ενώ πρωταγωνιστής είναι η τεχνολογία, παραμένει ανθρωποκεντρικό και ‘πράσινο’».

Πρόκειται, πρόσθεσε, «για ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα που ως πολίτες αλλά και ως κράτος πρέπει να είμαστε περήφανοι. Ένα Πανεπιστήμιο θησαυρός για την Κύπρο μας».

Ο Υφυπουργός συνεχάρη τον Πρύτανη όσο και όλους όσοι αποτελούν μέρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, «για την πετυχημένη και ανοδική πορεία που διανύει από την αρχή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα αλλά και την ποιότητα που κατόρθωσε να προσφέρει πολυεπίπεδα».

«Αξίζουν λοιπόν τα θερμά μου συγχαρητήρια και να ξέρετε ότι κατατάσσω το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ένα από τους σημαντικότερους συμμάχους του κράτος αλλά και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, θεωρώντας πολύτιμη τη συμβολή του στην επιτυχημένη ψηφιακή μετάβαση του κράτους», υπογράμμισε.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του πως «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές του, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά και πολύτιμα στο κράτος και στην κοινωνία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνογνωσίας στα συναφή θέματα. Η συνεργασία μας είναι δεδομένη».

Σε ομιλία του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης συνεχάρη θερμά τους απόφοιτους διδακτορικούς φοιτητές και φοιτήτριες, σημειώνοντας πως «αυτή είναι μια ημέρα που σηματοδοτεί το αποκορύφωμα σκληρής δουλειάς, θυσιών και ακλόνητης δέσμευσης για την έρευνα σας και την επιδίωξη της γνώσης». 

«Σήμερα, αναγνωρίζουμε την εξαιρετική συνεισφορά σας στους αντίστοιχους τομείς σας και γιορτάζουμε το αξιοσημείωτο ταξίδι σας ως ερευνητές επιστήμονες. Είστε οι μελλοντικοί ακαδημαϊκοί ερευνητές και ερευνήτριες που θα συνεισφέρετε στην εκπαίδευση, στην έρευνα και γενικότερα στην Κοινωνία και στην οικονομία του τόπου μας», σημείωσε. 

«Ως νέα μέλη της μεγάλης μας οικογένειας ακαδημαϊκών και επιστημόνων ερευνητών σας παροτρύνω αγαπητοί νέοι συνάδελφοι», πρόσθεσε ο Πρύτανης, «να επικεντρωθείτε σε 4 κύρια χαρακτηριστικά που ένα μέλος της κοινότητας μας, οφείλει κατά την γνώμη μου να υπηρετεί:

1/ Αριστεία στη Διδασκαλία: Επενδύσετε χρόνο για να αποκτήσετε δεξιότητες διδασκαλίας ούτως ώστε να γίνεται εσείς πρότυπα για τους μελλοντικούς φοιτητές και φοιτήτριες σας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους.   

2/ Αριστεία στην Έρευνα: Η αριστεία στην έρευνα είναι η κορύφωση της καριέρας σας. Τολμήστε να ρισκάρετε, χρησιμοποιήστε νέες ιδέες και τη δημιουργικότητα σας για να χαράξετε νέα μονοπάτια, αρπάξτε τις ευκαιρίες που θα σας παρουσιάζονται και μην φοβάστε να κάνετε λάθη.         

3/ Αριστεία στην κοινωνική προσφορά: Επιδιώξτε να δημιουργήσετε συνέργειες με τους κοινωνικούς και τοπικούς φορείς, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις στον χώρο που θα δραστηριοποιηθείτε. Να θυμάστε πάντα ότι η  έρευνα σας θα έχει αξία όταν με τα αποτελέσματα της έχετε αλλάξει την ποιότητα ζωής έστω και ενός συνανθρώπου σας. 

4/ Γίνετε Υπηρέτες της εκπαίδευσης: Παίξτε σημαντικό ρόλο στη διοίκηση και στον καθορισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων του οργανισμού που θα εργαστείτε. Καθοδηγήστε και διευθύνετε τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες σας, διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες που διδαχτήκατε τόσο από την οικογένεια σας όσο και από το Πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο φοιτήσατε», κατέληξε ο Πρύτανης στην ομιλία του.  

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Δρ Χρίστος Χωματάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «βρισκόμαστε απόψε εδώ να κηρύξουμε τη λήξη μιας πορείας και την έναρξη μίας άλλης. Της λήξης των κόπων, της θυσίας και του αγώνα σας προς την κατάκτηση της γνώσης και από την άλλη της έναρξης της πορείας, κατά την οποία θα δρέψετε τους καρπούς των προσπαθειών σας και θα ανοίξετε μία νέα σελίδα στη ζωή σας.

Ακολούθως, εξήρε «τον τρόπο με τον οποίο οι ακαδημαϊκοί μας, έχουν σχεδιάσει τη δική σας εκπαιδευτική εμπειρία τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ίδιοι ώστε εσείς να τα καταφέρετε. Οι δικές σας επιτυχίες είναι δικές μας νίκες. Η δική σας περηφάνεια είναι δική μας συγκίνηση. Η δική σας καινούρια αρχή, είναι για εμάς καταξίωση.

Απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους και τις απόφοιτές, ο Δρ Χωματάς τους είπε: «Συνεχίστε. Συνεχίστε να εξερευνάτε τη γνώση, να εξερευνάτε τη ζωή. Ο δρόμος ανοίγεται πια πλατύς μπροστά σας και το κοινωνικό σας αποτύπωμα, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ. Αμφισβητήστε. Αμφισβητήστε βαθιά ριζωμένες απόψεις. Αναπτύξτε τη διάθεση να εξερευνάτε ακόμα και τα δικά σας κίνητρα. Αξιολογήστε την προσέγγιση και την οπτική άλλων συνανθρώπων σας: των γονιών σας, των φίλων σας. Ανοίξτε. Ανοίξτε την καρδιά σας, προσφέροντας απλόχερα τη γνώση και την εμπειρία σας. Η εμπειρογνωμοσύνη σας δεν είναι νόμος να τον επιβάλετε, αλλά μαγιά να τη μοιραστείτε».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία από τη Δρ Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, Συνιδρύτρια Theramir Ltd, Promed Bioscience Ltd, RSL Revolutionary Labs Ltd, Κλινική Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ερευνητικής Ογκολογίας, με θέμα: “Γνώση, Καινοτομία και Ανάπτυξη: Έμπνευση για ένα Φωτεινό Μέλλον”.

Σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών των Σχολών Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Επιστημών Υγείας και Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η σημερινή τελετή θα πραγματοποιηθεί στο ∆ημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», στη Λεμεσό και ώρα 7:30 μμ. και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του επίσημου λογαριασμού του Πανεπιστημίου στο YouTube, από όπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtube.com/live/ly-6unsQ8_k


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠρωταθλητής ο Ολυμπιακός-Οριστική διακοπή του 4ου τελικού
Επόμενο άρθροΟι 300 της νέας Βουλής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ