Τραγωδία στον Τιτανικό: Το Ναυτικό «άκουσε» την καταστροφή

Νέα τροπή στην υπόθεση του βαθυσκάφους Titan, φέρνει η πληροφορία που έγινε γνωστή από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι την Κυριακή 18/06 λίγες ώρες μετά την απώλεια επικοινωνίας με το σκάφος κατεγράφησαν ήχοι που παραπέμπουν σε «εσωτερική κατάρρευση».

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσε εκ νέου τα ακουστικά του δεδομένα αφότου το υποβρύχιο Titan δηλώθηκε ότι χάθηκε την Κυριακή. Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, αυτή η ανωμαλία «συνάδει με εσωτερική κατάρρευση στην ευρεία περιοχή όπου λειτουργούσε το υποβρύχιο Titan όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες».

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε με τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι ήχοι καταγράφηκαν από το σύστημα ακουστικής ανίχνευσης. Το Πολεμικό Ναυτικό διαβίβασε τις πληροφορίες στο Λιμενικό, το οποίο τις χρησιμοποίησε για να περιορίσει την περιοχή των ερευνών.

Ωστόσο, δεν έχουν βγει οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τον ήχο, είπε ο αξιωματούχος, και οι πολυεθνικές προσπάθειες για την εύρεση του υποβρυχίου συνεχίστηκαν ως προσπάθεια έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ, χαρακτήρισε αβέβαιο το αν θα μπορέσουν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας με το βαθύσκαφος στα ναυάγιο του Τιτανικού, να παραλάβουν τις σορούς των ανθρώπων τους.

Υπενθυμίζεται ότι θεωρείται ότι έχει διαλυθεί και οι πέντε επιβάτες ανακοινώθηκαν ως νεκροί το απόγευμα της Πέμπτης 2/6 έπειτα από μία περίπου εβδομάδα που αγνοούνταν.

Η έρευνα θα συνεχιστεί, «αλλά οι προοπτικές είναι ασαφείς δεδομένου του δύσκολου περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ.

Τα σενάρια της καταστροφής

Οι ειδικοί ανέφεραν τέσσερα σενάρια ως αιτία καταστροφής του Titan, με επικρατέστερο εκείνο της ενδόρρηξης.

Ενδόρρηξη: Ελάττωμα στην άτρακτο του βαθυσκάφους μπορεί να οδήγησε σε κατάρρευση των τοιχίων, σκοτώνοντας τους επιβαίνοντες σε λιγότερο από 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Μπλακ άουτ: Το ηλεκτρικό σύστημα του Titan ενδέχεται να παρουσίασε βλάβη, οδηγώντας το σκάφος στον πυθμένα. Το αυτόματο σύστημα ανάδυσης δεν λειτούργησε.

Πυρκαγιά: Βραχυκύκλωμα μπορεί να προκάλεσε φωτιά, απελευθερώνοντας τοξικό καπνό και διακόπτοντας τη λειτουργία των συστημάτων πλοήγησης και ελέγχου.

Περιέλιξη: Το βαθυσκάφος μπορεί να έχει μπλεχτεί στο πεδίο συντριμμιών που δημιουργήθηκε από τη βύθιση του «Τιτανικού» και έχει έκταση 15 τετρ. χλμ.

Το χρονικό της μοιραίας αποστολής

Παρασκευή

Η αποστολή αναχωρεί από τη Νέα Γη του Καναδά.

Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου ο βρετανός δισεκατομμυριούχος και λάτρης της περιπέτειας Χάμις Χάρντινγκ, ένας από τους πέντε επιβαίνοντες στο μοιραίο βαθυσκάφος, γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Λόγω του χειρότερου χειμώνα εδώ και 40 χρόνια στη Νέα Γη, αυτή η αποστολή θα είναι πιθανότατα η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη στο ναυάγιο του Τιτανικού το 2023. Μόλις άνοιξε παράθυρο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και θα επιχειρήσουμε την κατάδυση αύριο». Ήταν η τελευταία του ανάρτηση στο Facebook.

Κυριακή

11:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος Titan αναμενόταν να ξεκινήσει την κατάδυσή του, σύμφωνα με ανάρτηση του Χάρντινγκ στο Instagram. Καθυστέρησε, όμως, σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή.

15:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος Titan ξεκινά την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος 3.810 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό. Αναμενόταν να φθάσει εκεί σε περίπου 2 ώρες, αναφέρει η αμερικανική Ακτοφυλακή.

16:45 (ώρα Ελλάδος): Χάνεται η επικοινωνία μεταξύ του βαθυσκάφους Titan και του πλοίου που το μετέφερε στην περιοχή.

22:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος θα έπρεπε να έχει αναδυθεί στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

23:40 (ώρα Ελλάδος): Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενημερώνεται από το καναδικό ερευνητικό πλοίο Polar Prince για την εξαφάνιση βαθυσκάφους με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο κατευθυνόταν στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, περίπου 900 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κέιπ Κοντ των ΗΠΑ.

Δευτέρα

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροσκάφη σπεύδουν στην περιοχή, ρίχνουν σημαδούρες με σόναρ εμβέλειας σχεδόν 4 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον υποναύαρχο της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μόγκερ. Επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η διεξαγωγή έρευνας στην περιοχή, ενώ ζητείται συνδρομή εμπορικών πλοίων στην επιχείρηση.

Τρίτη

Το πρωί, η οικογένεια του πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ επιβεβαιώνει ότι ο 48χρονος και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν, βρίσκονται μέσα στο βαθυσκάφος Titan. Ζητά από τον κόσμο να προσευχηθεί για την ασφάλειά τους.

17:50 (ώρα Ελλάδος): Η Γαλλία ανακοινώνει ότι θα συνδράμει στις έρευνες, στέλνοντας το πλοίο Atalante με ένα ρομποτικό βαθυσκάφος που διαχειρίζεται το ωκεανογραφικό ινστιτούτο IFREMER.

Στη διάρκεια της ημέρας, καναδικό αεροσκάφος Lockheed P-3 Orion, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό για τον εντοπισμό υποβρυχίων, ανιχνεύει ηχητικά σήματα επί αρκετές ώρες. Η αμερικανική Ακτοφυλακή δεν διευκρινίζει το χρονικό διάστημα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN και το περιοδικό Rolling Stone αναφέρουν ότι καναδικό αεροσκάφος ανίχνευσε ήχους χτυπήματος ανά διαστήματα 30 λεπτών. Το Rolling Stone μεταδίδει ότι σόναρ κατέγραψε περισσότερους τέτοιους ήχους 4 ώρες αργότερα. Το CNN αναφέρει επίσης μεταγενέστερους ήχους, αλλά δεν τους περιγράφει με τον ίδιον τρόπο.

Η Τζάνικε Μίκελσεν, φίλη του Χάρντινγκ, δηλώνει: «Όπως είναι τα πράγματα τώρα, θα ήταν θαύμα αν ανασύρονταν ζωντανοί».

Τετάρτη

Στη διάρκεια της ημέρας, η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Ακτοφυλακή του Καναδά και η εταιρία OceanGate Expeditions συγκροτούν κοινό κέντρο ελέγχου για τη διαχείριση της έρευνας.

09:00 (ώρα Ελλάδος): Η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοινώνει ότι καναδικό αεροσκάφος P-3 ανίχνευσε υποβρύχιους θορύβους. Γνωστοποιεί ότι τηλεχειριζόμενα ρομποτικά σκάφη κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και ότι ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναλύουν τα ηχητικά σήματα που καταγράφηκαν.

Το απόγευμα φθάνει στην περιοχή των ερευνών το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Atalante που μεταφέρει το ρομποτικό βαθυσκάφος φθάνει στην περιοχή των ερευνών.

Πέμπτη

13:00 (ώρα Ελλάδος): Το διαθέσιμο οξυγόνο στο βαθυσκάφος εξαντλείται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής ακτοφυλακής. Από τη στιγμή που το Titan σφραγίστηκε για να ξεκινήσει την αποστολή του, το οξυγόνο θα επαρκούσε για 96 ώρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τυχόν απώλεια ενέργειας στα παγωμένα βάθη του ωκεανού.

21:00 (ώρα Ελλάδος): Επιβεβαιώνεται ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού ανήκουν στο βαθυσκάφος Titan.

22:00 (ώρα Ελλάδος): Τα συντρίμμια υποδηλώνουν καταστροφική αποσυμπίεση που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους, ανακοινώνει η Ακτοφυλακή. Δεν υπάρχουν επιζώντες.

Προηγούμενο άρθροΚ. Χατζηδάκης – Γ. Στουρνάρας: Οι οιωνοί είναι άριστοι για την ελληνική οικονομία
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκαν οι βαθμολογίες ειδικών και μουσικών μαθημάτων και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ