Προβολές στις Συκιές

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris συνεργάζεται με το στέκι της δημοτικής κίνησης Η Πόλη

Αλλιώς, στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Θα κάνει την πρώτη εισαγωγική προβολή της με δύο ταινίες μικρού μήκους. Θα προβληθεί η ταινία του Απόστολου Κρυωνά, «Άνεμοι», 12΄, και «Το συρματόπλεγμα», 16΄, που αναφέρεται στο Γεντί Κουλέ. Η προβολή των ταινιών θα γίνει στο στέκι της Πόλης Αλλιώς, Νικολάου Παρασκευά 14, στις Συκιές, κοντά στο Δημαρχείο των Συκεών, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, στις 20.00, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Απόστολος Κρυωνάς ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα ως βοηθός του Τάκη Κανελλόπουλου. Είναι από τους παλιότερους σκηνοθέτες στη Θεσσαλονίκη. Αν δεχτούμε ότι ο Κανελλόπουλος θεωρείται ως ο πατέρας του ελληνικού ντοκιμαντέρ -ο «Μακεδονικός γάμος» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εγκαινιάζοντας την κινηματογραφική ιστορία του ντοκιμαντέρ-, τότε και ο Κρυωνάς είναι από τους πρωτεργάτες του ντοκιμαντέρ που το υπηρετεί πιστά σε όλη του την κινηματογραφική καριέρα.

Οι ταινίες του έχουν να κάνουν με τα Βαλκάνια. Ο ίδιος θα πει: «Αισθάνομαι Βαλκάνιος πάνω απ’ όλα και επιπλέον, αυτό που μ’ ενδιαφέρει ως κινηματογραφιστής είναι να βρω τι μας ενώνει, να βρω το αποτύπωμα της ιστορίας και τα κοινά χαρακτηριστικά με το γείτονά μου. Βλέπω τις καθημερινές του σχέσεις, τον τρόπο που κηδεύει τους νεκρούς του, που διασκεδάζει, που χτίζει τα σχολειά του. Βλέπω αυτές τις εξάρσεις της ζωής, κοινές στο Βούλγαρο, στο Σκοπιανό ή τον Έλληνα, αναγνωρίζω τις αγωνίες του, τη μοίρα και την αντοχή του.». Η ταινία του «Οι άνεμοι» είναι ένα ποιητικό έργο πάνω στον αποχωρισμό της μάνας και του παιδιού που θα μπαρκάρει. Είναι ένα έργο τέχνης διαχρονικό. Δείχνει τον πόνο που είναι το χαρακτηριστικό γενεών που ψάχνουν να βρουν έναν καλύτερο τρόπο να ζήσουν. Έχει μετά από τόσα χρόνια τη φρεσκάδα της πρώτης προβολής.

Η ταινία «Το συρματόπλεγμα» είναι προϊόν σεμιναριακού κύκλου που έγινε στην Πολιτιστική Γειτονιά, στο Δήμο Συκεών. Δίδαξαν οι Γιάννης Φραγκούλης και Αναστασία Χριστοφορίδου. Η μία από τις δύο ταινίες που παρήχθησαν είναι αυτή που θα προβληθεί. Εξετάζει το κλίμα που επικρατούσε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, όταν λειτουργούσαν για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Το επισκεπτήριο, το καπέλο που έπαιρναν για να επισκεφτούν τους συγγενείς τους, το ενοίκιο για αυτό το καπέλο, η συμπεριφορά της διοίκησης των φυλακών, ο αυταρχισμός και ένα δρώμενο που ερμηνεύει αυτή την ιστορία απαρτίζουν την ταινία. Η παραγωγή ήταν συλλογική και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία.

Τις ταινίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Φραγκούλης. Μετά την προβολή τους θα υπάρχει συζήτηση με το κοινό. Οι προβολές αυτές θα είναι μια «εισαγωγική» εκδήλωση για τη συνεργασία της Πόλης Αλλιώς με την Κινηματογραφική Λέσχη Solaris που θα ξεκινήσει επισήμως τον Οκτώβρη 2023.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ