ΥΠΕΞ: Σκοπός της συνάντησης με ΓΓ ΟΗΕ η δημιουργία συνθηκών για διαπραγματεύσεις

Σκοπός της επικείμενής του συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, το μεσημέρι της Τρίτης, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, ο ΥΠΕΞ είπε ότι θα παρουσιάσει την προσέγγισή του ως προς τους τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών. Σκοπός μας, συνέχισε, «είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, η οποία φαίνεται ότι ξεκινά, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς για το τι αναμένει από τη συνάντηση, εξήγησε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να προκύψει από μια συνάντηση που δεν έγινε ακόμα. «Έχουμε ως διαρκή στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «θα έχουμε σύντομα τη δυνατότητα να επανέλθουμε στο τραπέζι των συνομιλιών».

«Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία έχει σημαντική επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει η βεβαιότητα ότι εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια αυτήν», υπογράμμισε ο κ. Κόμπος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για δημοσίευμα σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι το ταξίδι έχει κλείσει εδώ και αρκετό καιρό. «Δεν έχω πρόθεση να κινηθώ στη λογική της καταδίκης της οποιασδήποτε προσέγγισης ή να σχολιάσω πράγματα που γράφτηκαν στον Τύπο και που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή τουλάχιστον στις δικές μου προθέσεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο για το ενδεχόμενο παραγνώρισης πτυχών του Κυπριακού, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πτυχή του Κυπριακού που να υπερτερεί σε σημασία από οποιανδήποτε άλλην».

Ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικός ο ενεργός ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Κόμπος δήλωσε ότι «η αδράνεια που έχει προκύψει μετά το Κραν Μοντανά το 2017 δημιουργεί δραματικά δεδομένα επί του εδάφους, τα οποία έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα». Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων.

«Όλοι καλωσορίζουν και διαχρονικά καλωσόριζαν τον ενεργό ρόλο της ΕΕ, άρα δεν αντιλαμβάνομαι τώρα αν αυτό έχει αλλάξει ή όχι ή αν υπάρχει κάποια αντίθετη άποψη ως προς τούτο», συνέχισε ο ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο ΟΗΕ «έχει ξεκάθαρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο τετελεσμένων στο Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τον ανησυχεί η οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει τα τετελεσμένα εκείνα που θα ανέτρεπαν το θετικό κλίμα, το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για να πάμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρηθεί μια θετική διάθεση. Εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρνητικά γεγονότα, θα αντιδράσουμε με όλα εκείνα τα μέτρα που μας επιτρέπει η θέση μας, οι δυνατότητές μας και αναλόγως της σοβαρότητας του ζητήματος», κατέληξε.

Παρακολουθούμε τις τουρκικές ενστάσεις για Κύπρο στο ΝΑΤΟ, είπε ο ΥΠΕΞ

Παρακολουθούμε το ζήτημα που προέκυψε από την αξίωση της Τουρκίας για απάλειψη του ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος. Ο ΥΠΕΞ μίλησε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, το μεσημέρι της Τρίτης, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι ένα ζήτημα που παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή, δεδομένων βέβαια των περιορισμών που υπάρχουν ένεκα του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Όπως εξήγησε, όλες οι πληροφορίες και όλες οι επαφές μας είναι μέσω φίλων χωρών, οι οποίες συνεργάζονται μαζί μας για να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε ως μέρος ενός πακέτου τεχνικών ενστάσεων που ήγειρε η Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό το θέμα τέθηκε στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, δήλωσε ότι «όταν μιλάμε για φίλες χώρες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτονοήτως και κατά προτεραιότητα αναφερόμαστε στην Ελλάδα».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ