Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου

Κατά την εξέλιξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών ουσιαστικά έχει επιβεβαιώσει τη θέση που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει προβάλει η ΕΔΕΚ, ότι τα θέματα των εκποιήσεων δεν λύνονται μόνο με την αναστολή τους, γιατί αυτό στην ουσία επιβαρύνει και τον δανειολήπτη, δεδομένου ότι δεν αναστέλλονται οι τόκοι, οι επιβαρύνσεις και οι πρόσθετες χρεώσεις, ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λυθεί με συνεργασία, εποικοδομητική συνέργεια, με μετριοπάθεια στο πλαίσιο μιας σειράς προτάσεων οι οποίες να μπορούν να καλύψουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αξιόπιστα την προστασία αφενός μεν του δανειολήπτη και αφετέρου να μη διαταράξουν ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά ούτε και την οικονομική σταθερότητα.

Μέσα λοιπόν σε αυτές τις προτάσεις, από την πλευρά της ΕΔΕΚ, όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές, είναι η σύσταση του τμήματος ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια για κατά προτεραιότητα εξέταση τέτοιων υποθέσεων που θα καταφεύγουν οι δανειολήπτες και θα εκδικάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ούτως ώστε ως μεσολαβητής να μπορεί να δώσει λύσεις σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις προτού καταλήξουν στα δικαστήρια.

Η βελτίωση του ‘‘Ενοίκιο έναντι Δόσης’’, έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες, καθώς επίσης και ο καθορισμός της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για σκοπούς, είτε εκποίησης, είτε απορρόφησης του ακινήτου. Και τέλος, μια πρόταση για την οποία από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα επιμείνουμε στην κατάθεσή της, είναι σε περίπτωση είναι απορρόφησης ή εκποίησης ενός ακινήτου να διαγράφεται το υπόλοιπο του δανείου, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, όταν έγινε υποθήκη, υπερκάλυπτε το αρχικό κεφάλαιο του δανείου. Αυτά λοιπόν, θεωρούμε ότι δεν θα λύσουν ολιστικά το ζήτημα, αλλά θα δώσουν λύση σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Σε ερώτηση, εάν η ΕΔΕΚ θα επιμένει στην πρόταση που υπογράφεται και από άλλα κόμματα και βουλευτές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε:

«Η πρόταση αυτή μπορεί να ενταχθεί και στα θέματα δικαιοδοσίας του ειδικού τμήματος του Δικαστηρίου. Γιατί ακριβώς περιλαμβάνει θέματα, όπως ποιοι έχουν δικαίωμα προσφυγής σε αυτόν το ειδικό τμήμα δικαιοδοσίας των δικαστηρίων και όσον αφορά το θέμα της αναστολής. Άρα λοιπόν, μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το σύστημα και να επιλυθεί το ζήτημα».
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα τι θα ζητήσει η ΕΔΕΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επικείμενη απογευματινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «θα δούμε πρώτα τι θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από εμάς».   


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤΕΠΑΚ: Επιτυχής ολοκλήρωση του 2ου Ετήσιου Ελληνόφωνου Συνεδρίου Εργαστηρίων Επικοινωνίας
Επόμενο άρθροΤΕΠΑΚ: Φοιτητές του Τμήματος Καλών Τεχνών φιλοτεχνούν για την εκπαίδευση σε δημοτικό σχολείο της Λεμεσού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ