Ο Ερσιν Τατάρ στο Λονδίνο

γράφει η Φανούλα Αργυρού*


Εξύμνησε και τον τιμημένο από την Τουρκία φιλότουρκο Τζάκ Στρό…

Ήλθε και πάλι ο εγκάθετος της κατοχικής Τουρκίας Ερσιν Τατάρ στο Λονδίνο. Να πουλήσει τρέλα με το καντάρι, ψευτιές, φωνασκίες με το μικρόφωνο στο χέρι, την άκρατη τουρκική τους προπαγάνδα. Για  την ανάγκη αναγνώρισης του κατοχικού εκτρώματός τους, δύο ξεχωριστά κράτη,  στο τουρκικό-κυπριακό  φεστιβάλ κουλτούρας που διοργανώθηκε στο Enfield του βορείου Λονδίνου την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 από το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων στο Η.Β.

Και δεν έμεινε τίποτα που δεν άφησε πίσω.  Φώναζε σαν τρελός ότι στη χώρα τους (κατεχόμενα) έχουν αρχίσει μεγάλα προγράμματα, για την αφοσίωση στη δική τους θρησκεία, στη δική τους γλώσσα, στις δικές τους φιλοδοξίες, στις δικές τους κουλτούρες,  για την προσπάθεια τους να αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ»,  το αξίζουν οι Τ/κ, ότι τάχα υπέφεραν πολλά, πλήρωσαν μεγάλο τίμημα. Θυματοποιήθηκαν, σήμερα έχουν το δικό τους κράτος που είναι μεγάλο κατόρθωμα, αναπτυσσόμενο τουρισμό, πανεπιστήμια, έχουν νερό από την Τουρκία, θα έχουν και ηλεκτρισμό. Φώναζε «ουρλιάζοντας» ότι η ¨ΤΔΚΒ¨ έχει δικαίωμα να αναγνωριστεί, είναι κυρίαρχο κράτος, και πόσο τους βοηθά η μητέρα Τουρκία και ο Ερντογάν.

Ευχαρίστησε το Αζερμπαϊτζάν για την υποστήριξή του. ΄Ότι αναμένει από τους Βρετανούς φίλους τους,  να τους βοηθήσουν γιατί γνωρίζουν ότι οι Τ/κ έχουν δικαιώματα αυτοδιάθεσης και ως εγγυήτρια η Βρετανία πρέπει να τους αναγνωρίσει. Αν θέλουν πρακτική, δίκαιη λύση αυτή είναι η αναγνώριση με δύο κράτη, έχουν δικαιώματα ελευθερίας κτλ κτλ.  Και επικαλέστηκε τον πρώην  Βρετανό Υπ. Εξωτερικών Τζάκ Στρό ότι υποστηρίζει δύο κράτη για λύση και κάλεσε τους Βρετανούς φίλους να ξανασκεφτούν την πολιτική τους και να υποστηρίξουν δύο κράτη…

Το έγγραφο/σχέδιο των Τ/κ 1963

Μα τι λές βρε Τατάρ ασυνάρτητε ξεδιάντροπε και αχάριστε, που καθώς ανακηρυσσόταν η ΚΔ εσείς ετοιμαζόσασταν στρατιωτικά για πραξικόπημα για αντικατάστασή της με δύο κράτη; Που επιβεβαιώθηκε με τις υπογραφές Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς στο έγγραφο με το σχέδιο εκτέλεσης, που θα έφερνε μέσα την Τουρκία, και που  βρέθηκε στο γραφείο του Τουρκοκύπριου Υπ. Γεωργίας Πλουμέρ, με ημερ. 14 Σεπτεμβρίου 1963 ;  Και που προσπαθήσατε να εφαρμόσετε παραμονές των Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο του 1963;

Με τις προβοκάτσιες σας που καταστρέφατε με βόμβες τα Τζαμιά σας για να ενοχοποιήσατε τους Ελληνο-κύπριους; Που δολοφονούσατε τους αδελφούς σας Τουρκοκύπριους για να ενοχοποιείτε τους Ελληνο-κύπριους και να επικαλείστε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε μαζί; Που  ξεσηκώνατε από το 1958 τους αδελφούς σας Τουρκο-κύπριους από τα σπίτια τους στη Πάφο και τους μετακομίζατε τους ανθρώπους  στο βόρειο μέρος της Κύπρου προσπαθώντας να βάλετε τα θεμέλια του διαμελισμού από τότε;  Που δολοφονήσατε βρε αλήτη, με τον πλέον άγριο τρόπο με τσεκούρια τους Έλληνο-κύπριους Κοντεμενιώτες το 1958;

Να τι έγραφε το έγγραφο του πραξικοπηματικού σας σχεδιασμού.

“…Τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου δεχθήκαμε ως προσωρινό μεταβατικό στάδιο, αν δεν ήταν έτσι δεν θα τις υπογράφαμε. Με αυτές αναγνωρίσθηκαν σε διεθνές επίπεδο τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου… Θα ωφεληθούμε από τα λάθη των Ρωμιών και αφού ετοιμασθούμε καλύτερα,… θα περιμένουμε την ημέρα που θα θέλουν να χαλάσουν τις Συμφωνίες, οπότε θα επιτύχουμε την πλήρη ελευθερία μας… πρέπει να υποστηρίζεται ο αγώνας μας αυτός από πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες αλλά πρωτίστως από την Μητέρα Πατρίδα… Μπορούμε να συνοψίσουμε τα κύρια σημεία ενός τέτοιου σχεδίου ως εξής: Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός ως πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό της τουρκικής κοινότητος και θα ιδρυθεί μια κυβέρνηση αποτελούμενη καθαρώς από Τούρκους… Η Μητέρα πατρίς θα αναγνωρίσει αμέσως την κυβέρνηση αυτή… θα ακολουθήσει η επέμβαση της Μητέρας Πατρίδας και εάν υπάρξει ανάγκη θα αναγνωρισθούν αμέσως τα δικαιώματα, ως πολίτες της Δημοκρατίας,  εις τους Κυπρίους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εις Τουρκία… οι Ρωμιοί θα αντιδράσουν εναντίον των Τούρκων εμπράκτως και έτσι θα αρχίσει ένας αγώνας μεταξύ των δύο Κοινοτήτων και το αποτέλεσμα θα καθορίσει τον αγώνα. ΄Οταν  αρχίσει ο αγώνας η τουρκική Κοινότητας η οποία είναι διεσπαρμένη εις όλη την νήσο  να μαζευτεί εις μίαν ζώνη δια της βίας και να είναι υποχρεωμένη όπως κρατήσει εκείνην την ζώνη… Εις ποιον μέρος θα ευρίσκεται αυτή η ζώνη, αυτό θα εξαρτηθεί από το στρατηγικό  σχέδιο που θα ετοιμάσουν οι ειδικοί… ενίσχυση των σχέσεων με την Μητέρα Πατρίδα …Η τουρκική κοινότητα  αφού συμπληρώσει από απόψεως οικονομικής, στρατιωτικής, και ηθικής με την πλήρη έννοια της λέξεως αυτές τις προετοιμασίες, θα επωφεληθεί της ευκαιρίας κατά την οποίαν θα δημιουργηθεί μία συνταγματική κρίσης διά τους Ρωμιούς και θα έχει κάποιαν επιτυχία… Λευκωσία 14.9.1963 Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ  Αντιπρόεδρος Κ.Δ , Ραούφ Ντενκτάς Πρόεδρος Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης.  (Από το βιβλίο « Διζωνική vs Δημοκρατία» της γράφουσας Λεμεσός 2019).

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στα αποκαλυπτικά της δημοσιεύματα τον Φεβρουάριο του 1964 αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο έγγραφο στις 21 και 23 Φεβρουαρίου 1964.

 

Θέλετε ανεξάρτητο κράτος βρε αχάριστε;

Δώστε τότε όλες οι χιλιάδες σας των Τουρκοκυπρίων τα διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχετε εξασφαλίσει από αυτήν, για να γυροφέρνετε στην ΕΕ ως πολίτες της ΚΔ!!!

Είναι καιρός και η κυπριακή κυβέρνηση να σηκωθεί και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του μόνιμου και νόμιμου κράτους. Να τα ζητήσει αμέσως πίσω. Να σας κόψει όλες τις συντάξεις που απολαμβάνετε από την Κυπριακή Δημοκρατία, να σας κόψει όλα τα ωφελήματα και να κλείσει και τα οδοφράγματα…

Κύριε Πρόεδρε Νίκο Χριστοδουλίδη είναι με αυτό τον άνθρωπο και τις θέσεις του που εκλιπαρείς …συνομιλίες;

Α. Νταβούτογλου: Ο Τζάκ Στρό είναι  « ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος»

Ποίος είναι ο Τζάκ Στρο για όσους ξέχασαν ή δεν γνωρίζουν (οι νεότεροι).

Ήταν ο Εργατικός Βουλευτής (Τζάκ Στρό)  και  Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας επί Πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ και όταν είχαν πλασάρει το έκτρωμά του Φόρειν ΄Οφις με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνει ως «Σχέδιο Ανάν» και το οποίο ο Ελληνισμός της Κύπρου απέρριψε με ένα συντριπτικό 76%  στις 24.4.2004 με τα διπλά δημοψηφίσματα.

Ο Τζάκ Στρό, σε τουρκική συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων τον Φεβρουάριο του 2006, (βλέπε «Λόντρα Γκαζέτ» 22 Φεβρουαρίου 2006) δήλωσε απερίφραστα ότι η Κύπρος…του έσπασε τα νεύρα! Και ότι ουσιαστικά διεκδικεί και την πατρότητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας/ΕΕ.

Jack Straw receives his honour in Turkey – Ο Τζακ Στρό τιμάται στην Τουρκία από τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπτουλά Γκιούλ, από το δημοσίευμα της Lancashire Telegraph 23/10/2012 (Μία από τις περιπτώσεις που τιμήθηκε στην Τουρκία). ttps://www.lancashiretelegraph.co.uk/news/10002130.blackburn-mp-jack-straw-honoured-turkish-government/

Είπε και γράφτηκε:

Αν με ρωτούσατε ποιος είναι ο μεγαλύτερος μου εκνευρισμός (μετά την αποχώρηση μου από το Φόρειν ΄Οφις) είναι ότι στις 26 Απριλίου 2004 ενόψει της απόφασης υπέρ του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου στο Βορρά και την απόρριψη του από το Νότο, αποφασίσαμε ομόφωνα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που να τερματίζουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Και παρόλες τις συνεχείς αποφασιστικές προσπάθειες του Πρωθυπουργού και της Μάργαρετ Μπέκετ (αντικαταστάτριας του) ο τερματισμός της απομόνωσης δεν έγινε κατορθωτός….Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει τον εκνευρισμό των Τουρκοκυπρίων… ” (Τα δύο ξεχωριστά κράτη τα βάφτισαν ‘επαννένωση’).

Ο Τζακ Στρο, ο οποίος συνεχίζει να είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των δύο κρατών/διχοτόμησης της Κύπρου (ένα από τα άρθρα του τον Νοέμβριο του 2014, Σημερινή 26.11.2014), βραβεύθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 22 Νοεμβρίου 2011, σε τελετή απονομής βραβείων στους πλέον επιτυχημένους Τούρκους επιχειρηματίες «Most Successful Turks».

Ο Τζακ Στρο τιμήθηκε με τον τίτλο του πλέον υποστηρικτικού Βρετανού! «Δεν είναι μόνο ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός, είναι ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος, ο Τζακ Στρο», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Ο  Τζάκ Στρό, βρίσκεται στο πλευρό των τουρκικών συμφερόντων έκτοτε και ανοικτά υπέρ των δύο κρατών/διχοτόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο ίδιος Τζάκ Στρο που ως Υπ. Εξωτερικών είχε πάει στην Κύπρο και ο τότε μ. πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν δέχθηκε να τον δει λόγω της εμμονής του να επισκεφθεί και το «προεδρικό» στα κατεχόμενα. Πήγαν,  όμως τότε και τον είδαν στην Βρετ. Υπ. Αρμοστεία 6 Ελληνοκύπριοι επώνυμοι…


*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 9/7/2023


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑρχίζει το απόγευμα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΟ Πριγκόζιν κάλεσε σε στάση κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ