Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συμποσίου ” Αριστοτέλης και Κομφούκιος – Συμπόσιο για την Ηθική και τον 21ο αιώνα

Του Ζαχαρία Σκούρα*


Οι εργασίες του εξαιρετικού Διεθνούς Συμποσίου «Αριστοτέλης και Κομφούκιος – Συμπόσιο για την Ηθική για τον 21ο Αιώνα», Αθήνα 3 – 5 Ιουλίου 2023 και ΑΠΘ – αρχαία Στάγειρα – αρχαία Μίεζα 6 – 8 Ιουλίου 2023 τελείωσαν.

Αναδείχθηκαν οι βαθιές επιρροές της αρχαίας Ελλάδας και της Κίνας που γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Σε κάθε εποχή, χρειάζονται νέες ηθικές ιδέες –που βασίζονται στην αρχαία σοφία και αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες ανάγκες – για να μπορέσει η ανθρωπότητα να ευδοκιμήσει και να προχωρήσει.

Η εποχή μας δεν είναι διαφορετική, καθώς παλεύουμε με πρωτοφανή τεχνολογική δύναμη, αλλά και μεγάλες νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η αυξανόμενη παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι αυξανόμενες ανισότητες και η ειρήνη.

Το Συμπόσιο Αριστοτέλη-Κομφούκιου συγκέντρωσε κορυφαίους μελετητές από την Κίνα, την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, και διερεύνησε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας ηθικής για τον 21ο αιώνα, που θα αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες προκλήσεις αξιοποιώντας την αρχαία σοφία της Ελλάδας και της Κίνας.
Οι κύριοι οδηγοί μας ήταν ο Αριστοτέλης και ο Κομφούκιος, αν και εξερευνήθηκε μια σειρά από κλασική φιλοσοφική σκέψη και ξεχωριστές σχολές.

Ξεκινά ο απολογισμός, η αποτύπωση των σκέψεων και των συμπερασμάτων, ο τρόπος με τον οποίο θα διαδοθούν για να γίνουν κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στη δικιά μας και την παγκόσμια κοινότητα.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές, που οργάνωσαν, που συμμετείχαν, που μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, για την προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας παγκόσμιας ηθικής στον 21ο αιώνα, πατώντας στο χθες, ζώντας στο σήμερα και κοιτάζοντας στο μέλλον.
Θερμές ευχαριστίες στις εξέχουσες πολιτειακές, πολιτικές, ακαδημαϊκές, ερευνητικές προσωπικότητες που λάμπρυναν με την παρουσία τους και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Καλό ταξίδι να έχουμε όλες και όλοι, φίλες και φίλοι.
Κάποιες φωτογραφικές στιγμές από τις πολλές και πολύ ωραίες στιγμές του Συμποσίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες που θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του ΔΙΚΑΜ ΑΠΘ

(dikam.auth.gr)


* Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ