Μιχάλης Γιωργάλλας “Καταγγέλουμε για άλλη μια φορά τον απαράδεκτο ντε φάκτο διαχωρισμό και διακηρύσσουμε με σθένος την αστείρευτη βούλησή μας για απελευθέρωση και επιστροφή στην πατρώα γη”

Υπουργός Αμυνας της Κύπρου

49 χρόνια είναι πολλά” ήταν η φράση που επανερχόταν στα χείλη επισήμων και μη, στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Προσήλθαμε εδώ, για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στους ηρωικούς πεσόντες υπερασπιστές της Κύπρου μας, να καταγγείλουμε για άλλη μια φορά τον απαράδεκτο ντε φάκτο διαχωρισμό της και να διακηρύξουμε με σθένος την αστείρευτη βούλησή μας για απελευθέρωση και επιστροφή στην πατρώα γη.” ήταν τα λόγια του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος τίμησε τις εκδηλώσεις με την παρουσία του.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Άλσος Αγνοουμένων στην προσφυγομάνα Καλαμαριά, από την Ένωση Κυπρίων και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την ΟΚΟΕ, ο Υπουργός απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό λέγοντας “Δίδεται σε μένα η ευκαιρία, απ’ αυτό το βήμα, να μεταφέρω τη φωνή του Κυπριακού Ελληνισμού στον αδελφό ελληνικό λαό και να εκφράσω τον αμέριστο σεβασμό προς την Ελλάδα και τις εκάτοστε Ελληνικές Κυβέρνησεις, που με κάθε τρόπο, στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά και εμπράκτως την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αγώνα που διεξάγουμε για ελευθερία και επιβίωση του λαού μας.”

Ο κ. Γιωργάλλας στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές που διαμορφώνονται για το Κυπριακό, μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην Κύπρο, λέγοντας πως “Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδιώκει την απεμπλοκή από το παρατεταμένο αδιέξοδο επιδιώκοντας την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου, με σκοπό την κατάληξη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση, η οποία θα απελευθερώσει και επανενώσει την πατρίδα, θα τερματίσει την κατοχή, θα αποκαταστήσει την εδαφική μας ακεραιότητα, και θα επιτρέψει στον λαό μας να διαβιώνει σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, προόδου και συνδημιουργίας υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, που οι προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας για «λύση δυο κρατών» δεν μπορούν να αποτελέσουν καν πρόταση συζήτησης για τη λύση.”

Ο Υπουργός στηλίτευσε τη στάση της Τουρκίας λέγονταςΑσφαλώς, εναπόκειται στην Τουρκία να αναστρέψει το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα και να δώσει ουσιαστικό νόημα και χρησιμότητα στις συνομιλίες, ανοίγοντας τον δρόμο προς ένα δίκαιο συμβιβασμό. Δυστυχώς η μέχρι σήμερα στάση της και οι απαράδεκτες δηλώσεις και αξιώσεις, συντηρούν μια απολύτως δικαιολογημένη δυσπιστία και απογοήτευση εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής πλευράς.” και πρόσθεσε “Eπιδιώκουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Σ’ αυτή την προσπάθεια σταθερός και αταλάντευτος συμπαραστάτης παραμένει η Ελλάδα.”

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης από τη μεριά του δήλωσε: «Συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα για δίκαιη λύση. Η πληγή είναι ανοιχτή, η κατοχή συνεχίζεται, όπως και οι εγκληματικές και χρόνιες συνέπειές της, που ως αποτέλεσμα έχει η Κύπρος σήμερα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι διχοτομημένη. Όμως! Παρά την τραγωδία που έζησε ο αδελφός λαός, στάθηκε ανώτερος. Έκανε τον πόνο δημιουργία. Οι Κύπριοι είναι άξιοι θαυμασμού και κυρίως σεβασμού!»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης στον χαιρετισμό του επεσήμανε: “Όσο η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρνει να επιβάλλει τη νομιμότητα, την αποβολή στρατευμάτων κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, τούτο το μνημόσυνο θα γίνεται συνάμα αφορμή διεκδίκησης και αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Κι ας το γνωρίζουν καλά όλοι, όσο το άδικο θα συνεχίζεται τόσο η αποφασιστικότητα μας θα μεγαλώνει. Γι’ αυτό Κύπριοι και Ελλαδίτες, από κοινού, στέλνουμε για μια ακόμα φορά το μήνυμα της αντίστασης και της άρνησης αποδοχής τετελεσμένων.”

Νωρίτερα την ίδια μέρα το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα Κυπριακά Σωματεία της Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Γ’ Σώμα Στρατού. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Παρις Καπραβέλος, ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Πρόξενος της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Άκης Δαγκαζιάν, Ελλαδίτες και Κύπριοι της Θεσσαλονίκης.

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Σαράντα εννέα χρόνια μετά -σχεδόν μισός αιώνας- είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε αλλά και για να θυμηθούμε. Να θυμηθούμε τη βάναυση τουρκική εισβολή, την αιματοχυσία, τους αγνοούμενους, τις χαμένες πατρίδες. Η Κύπρος, η Μεγαλόνησος, σήμερα είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχυρή οικονομία που βλέπει αισιόδοξα το μέλλον. Όμως το τελευταίο τείχος που υπάρχει στο έδαφος της Ευρώπης πρέπει να πέσει. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και στα θύματα και στην Ιστορία αλλά και στο παρόν και στο μέλλον της Μεγαλονήσου. Βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ και θα είμαστε πάντα μέχρι την τελική δικαίωση».

Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ήταν συνέχεια των αντίστοιχων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως στις Σέρρες στην πλατεία Πεσόντων και Αγνοουμένων Πολεμιστών, στη Δράμα στο Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών, και στη Βέροια.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο ΤΕΠΑΚ φιλοξένησε το πρώτο θερινό σχολείο στο πλαίσιο της ίδρυσης του Ινστιτούτου Κομφούκιος
Επόμενο άρθροΈκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα είναι πηγή λύσεων – Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ