Τι πολιτική «συγχορδία» Μόσχας-Άγκυρας! Τι 2023 τι 1967!!!

της Φανούλας Αργυρού


Δήλωση Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ κατά το πέρας της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν:  « Η Μόσχα χαιρετίζει την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτικής της Άγκυρας… Πιστεύουμε ότι η εποικοδομητική, ισότιμη συνεργασία με τη χώρα μας είναι αμοιβαία ωφέλιμη και οικονομικά επωφελής από την άποψη της ενίσχυσης των κυρίαρχων θεμελίων της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκικής Δημοκρατίας. Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των Τούρκων εταίρων μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό…» 1.9.2023

 

Μα και βέβαια «πάντα»,  όπως το 1967!

 

https://www.sigmalive.com/news/international/1139518/lavrofimosxaxairetizeitinaneksartitieksoterikipolitikitisagkyras

1967 –  Σοβιετική υποστήριξη στις τουρκικές αξιώσεις

 

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρέσβη της Σοβιετικής Ένωσης στην Άγκυρα, πολιτική που ανάπτυξε δυναμικά στο νησί μέσω του φερέφωνου της, του ΑΚΕΛ,  όταν στις 23 Νοεμβρίου 1967  μετά από συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Demirel  είπε:

«Έδωσα το μήνυμα της σοβιετικής κυβέρνησης. Αναφέρεται στην Κύπρο, αλλά είναι διαφορετικό από εκείνο που δημοσίευσε ο Τύπος. Μπορείτε να μάθετε το περιεχόμενο του από τον πρωθυπουργό σας. Συζητήσαμε και άλλα θέματα, περιλαμβανομένων και των εγκληματικών πολιτικών των μοναρχικών και φασιστών Ελλήνων…»

Ποιων «φασιστών» Ελλήνων αλήθεια, η Ελληνική Μεραρχία ήταν… «φασίστες» στην Κύπρο;

Στις 27 Νοεμβρίου, μετά από συνάντηση και πάλι με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών İhsan Sabri Çağlayangil είπε: «Η σοβιετική κυβέρνηση θέλει επιτυχή λύση του κυπριακού προβλήματος με ειρηνικά μέσα, προστασία της ανεξαρτησίας της Κύπρου, αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και εγγύηση των δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου». (Εννοούσε βέβαια την Ελληνική Μεραρχία). Ερωτηθείς εάν εννοούσε ότι έπρεπε να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, είπε: «Ξέρετε καλά ποιους στρατιώτες εννοούμε – εκείνους που μπήκαν στη νήσο παράνομα». Ερωτηθείς εάν ήταν ευχαριστημένος από την κατάσταση, είπε : «Θα είμαστε ευχαριστημένοι όταν θα είσαστε εσείς ευχαριστημένοι». (Έκθεση υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας,  Ιανουάριος 1968).

Τον  Νοέμβριο του 1967 η Τουρκία εκβιάζοντας ότι θα εισέβαλε στην Κύπρο απαίτησε την άμεση  αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας. Είχαν μετακινήσει τρεις μεραρχίες στρατού στα παράλια απέναντι της Κερύνειας κτλ. Παράλληλα η Μόσχα βοηθούσε τους Τούρκους με ψιθύρους για πραξικόπημα από την Ελλάδα…

(Βρετανικό Εθνικό Αρχείο – βιβλίο Φ.Α. « Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019).


Ερευνήτρια/δημοσιογράφος  1.9.2023


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ