Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ▪Το βιβλίο του Σάββα Ιακωβίδη παρουσιάζεται από τον Σπύρο Δημητρίου

Γράφει ο Ιατρός-Συγγραφέας Σπύρος Δημητρίου


Αλήθεια πόσο κοντά είμαστε ως Κύπρος κι ως Ελληνισμός με τον τίτλο αυτού του βιβλίου; Αλήθεια τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει, ποιος φταίει και γιατί φταίει ώστε να φτάσουμε σ’ αυτό που αναφέρεται στον τίτλο του βιβλίου;

Ο εκ Κύπρου έγκριτος δημοσιογράφος Σάββας αναμετριέται τα τελευταία 50 χρόνια καθημερινά μ’ αυτά τα ερωτήματα. Δημοσιογράφος παλιάς κοπής, όπου η πένα ήταν προέκταση της ψυχής, του μυαλού και του χεριού, με πολλά χιλιόμετρα στην πλάτη του, μας μεταφέρει, όπως γράφει ο ίδιος, «μια μικρή, πικρή, οδυνηρή κατάθεση ψυχής, αγωνίας, γνήσιας πατριωτικής έγνοιας και μάχιμου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος για την εθνική και βιολογική επιβίωση της Κύπρου και του Ελληνισμού».

Σπουδαία κείμενα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων αλλά και κάποια παλιότερα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου χωρισμένα σε θεματικές έχοντας την Κύπρο και κατ’ επέκταση τον ελληνισμό αιτία κι αφορμή.

Κείμενα αγωνίας, για τον παρόν και το μέλλον του μαρτυρικού νησιού, γίνονται μ’ ένα τρόπο φωνή διαμαρτυρίας, φωνή σκληρή, φωνή όλων αυτών(και είναι πολλοί, οι πιο πολλοί) που έχουν τον ίδιο προβληματισμό, τον ίδιο καημό και ίσως δεν έχουν τον τρόπο να το εκφράσουν. Ο Σάββας Ιακωβίδης γίνεται με την γραφίδα του η φωνή τους, η αγωνία τους, η διαμαρτυρίας τους. Κι είναι απόλυτα ξεκάθαρος στις θέσεις του : «Η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται με κατάλυση και ο κυπριακός Ελληνισμός με τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση. Δεν υπάρχει, δυστυχώς ένας Κύπριος Μαντέλα να προτάξει ένα βροντερό ΟΧΙ στην αγγλοτουρκοδιζωνική τερατουργία που, αν γίνει αποδεκτή, θα οδηγήσει αφεύκτως στην τουρκοποίηση της νήσου, δια της υπογραφής μας. Είμαι ανένδοτα εναντίον της τουρκοδιζωνικής, διότι δεν θέλω να τουρκέψω και αρνούμαι να βάλω φέσι».

Τι ποιο τίμιο και κρυστάλλινο απ’ αυτό; Τι πιο αληθινό απ’ αυτό; Κι ας μην άρεσε σε πολλούς, κι ας ενόχλησε αρκετούς , όπως γράφει : «Με αφορμή τα δεκάδες χιλιάδες ενυπόγραφα και ανυπόγραφα άρθρα μου, αναλύσεις, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παραπολιτικά, πολλοί χάρηκαν, αρκετοί ενοχλήθηκαν ή και εξοργίστηκαν, κάποιοι με απαξίωσαν και άλλοι με εξύβρισαν ή απείλησαν. Η δουλειά μου δεν είναι να είμαι ευχάριστος ή εξαρτημένος ή υποταγμένος, αλλά να γράφω και να λέω την αλήθεια και προς τα πάνω και προς τα κάτω, τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα. Και οι πολίτες κρίνουν επειδή κι εμείς ως δημοσιογράφοι, κρινόμαστε και επικρινόμαστε».

Στάση ζωής, ενός Έλληνα της Κύπρου. Στάση ζωής ενός λαμπρού δημοσιογράφου που σέβεται τον εαυτό του, τις λέξεις του, την ιστορία και τον πολιτισμό του. Το βιβλίο αυτό έχει αξία και χρησιμότητα γιατί γίνεται εγχειρίδιο γνώσης και όπλο αφύπνισης των Ελλήνων, σε Κύπρο και Ελλάδα γι’ αυτό και καλά έκανε και εκδόθηκε στην Ελλάδα.

49 χρόνια φέτος από την τουρκική εισβολή του 1974, του χρόνου συμπληρώνονται 50 χρόνια κατοχής και προσφυγιάς κι όλα τα λάθη που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως Έθνος στο Κυπριακό τα κάναμε, γι’ αυτό ας ελπίσουμε το βιβλίο του Σάββα Ιακωβίδη να γίνει ανάχωμα, να συνδράμει και να συμβάλει με τον τρόπο του στην αντίσταση μας, ώστε να μην φτάσουμε στην ώρα μηδέν του ελληνισμού της Κύπρου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις καλαίσθητες εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη.
Καλοτάξιδο κι αποτελεσματικό.


Πηγή:diplomaticpoint.com


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ