Η Ελλάδα αλλάζει, η Θεσσαλονίκη ακόμα πιο γρήγορα

Του Σταύρου Καλαφάτη*


Καλωσορίζουμε για άλλη μια χρονιά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έναν ετήσιο θεσμό προβολής των επιχειρηματικών επιτευγμάτων, αλλά κυρίως ένα forum ανάδειξης της πορείας και της προοπτικής της Πατρίδας μας, των οικονομικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων της, του έργου που έχει συντελεστεί, αλλά και των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά μας.

Δυστυχώς η φετινή χρονιά σκιάζεται από τη μαυρίλα της φωτιάς. Χρέος και δέσμευση της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στους πληγέντες, να συνεχίσει δυναμικά την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και να δρομολογήσει εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση του φυσικού μας πλούτου.

Εξακολουθούμε, ταυτόχρονα, ν΄αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας στα τρόφιμα. Παρόλο που η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη καλύτερη θέση της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το πρόβλημα είναι σοβαρό για όλους κι ακόμη περισσότερο για τους πιο ευάλωτους. Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι χρειάζεται τόσο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς, όσο και την ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κάθε δημοσιονομικό περιθώριο δεν μπορεί παρά να εξαντλείται για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Εξαντλούμε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Είναι όμως, περισσότερο από βέβαιο ότι οι Έλληνες μπορούμε να αισιοδοξούμε για το αύριο. Η χώρα μας κατάφερε, τα τελευταία χρόνια, να καταγράψει ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να μειώσει την ανεργία στο 10,8% τον Ιούλιο από 17,5% το 2019, να δημιουργήσει 320 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Κατάφερε ταυτόχρονα αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις και είμαστε τώρα ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που θα διασφαλίσει φθηνότερο δανεισμό για το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για νέες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.

Στο μεταξύ, λίγο μόλις μετά τις εκλογές, μεγάλο μέρος του οικονομικού μας προγράμματος για τη νέα τετραετία έγινε ήδη νόμος του κράτους με ξεκάθαρες ρυθμίσεις που αφορούν στην αύξηση των μισθών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, την παράταση του Market Pass, τη μονιμοποίηση του Youth Pass, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες, που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών. Και βέβαια θα ακολουθήσουν όλα όσα δεσμευτήκαμε για περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στήριξη των πιο ευπαθών. Κι ακόμα περισσότερα, ανάλογα με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

Συνεχίζουμε ταυτόχρονα την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε για κάθε γωνιά της Πατρίδας μας και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη. Το πλάνο των 30 και πλέον έργων υποδομών, παρεμβάσεων και επενδύσεων, που διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια -και είμαι περήφανος για τη συμβολή μου- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το Μετρό ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης -που θα αλλάξει άρδην τη λειτουργία της πόλης μας- ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των αρχαίων στους σταθμούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν. Η κατασκευή του Flyover -που θ΄αποσυμφορήσει ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία στην πόλη, ξεκινά τους επόμενους μήνες. Το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, δωρεά του «Ιδρύματος Στ. Νιάρχος», ξεκινά το αργότερο στις αρχές του 2024. Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο στρατόπεδο «Καρατάσιου», που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς της Β. Ελλάδας και όχι μόνο, μπήκε στα σκαριά. Το Thess INTEC, ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024. Η οδική σύνδεση του Προβλήτα 6 με την ΠΑΘΕ και με την Εγνατία, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται τον επόμενο χρόνο. Προχωρούν ταυτόχρονα οι παρεμβάσεις στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, για ν΄αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού για τη Δυτική Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Και είναι στα σκαριά η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, που μπορεί να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος, όχι μόνο για τη Β. Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Ότι είπαμε σε εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο γίνεται. Ό,τι ξεκινήσαμε θα ολοκληρωθεί με ταχύτητα. Η Ελλάδα αλλάζει πίστα. Μαζί, ακόμα πιο γρήγορα, αλλάζει η Θεσσαλονίκη. Η Πατρίδα μας γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, εξωστρεφής και δυναμικά αναπτυσσόμενη. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα μπορεί να αισιοδοξεί. Οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μας περιμένει ένα καλύτερο αύριο.


*Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο“Με λογισμό και μ’ όνειρο” για την Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠοιος σχεδιάζει για την Θεσσαλονίκη; Η μετέωρη υπόθεση της παραλίας της Καλαμαριάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ