Οι δεκατρείς Περιφέρειες είναι ο πιο σύγχρονος θεσμός της χώρας και η πιο ισχυρή δύναμη για τη δημιουργία της Ελλάδας του 2030

Γράφει ο Χρήστος Μήττας, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας


Οι δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες και έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα και ταχύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, είναι πυλώνες σταθερότητας και αποτελεσματικότητας για την Ελλάδα, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Στη χώρα μας, έχουμε δύο πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να θωρακίσουμε την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια, αλλά και για να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, που μαζί με τους υπόλοιπους κρατικούς πόρους και τους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν την μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, να δημιουργήσει ένα νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο με τις δεκατρείς Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο ως ατμομηχανές της ανάπτυξης, αλλά και ως εγγυητές ότι η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη και θα φτάσει σε κάθε τόπο, σε κάθε πολίτη.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, το πιο σημαντικό είναι, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργήσουν συνδυαστικά και συμπληρωματικά, ώστε όλα τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος να ενταχθούν στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι θα υλοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Οι δεκατρείς Περιφέρειες είναι ο πιο σύγχρονος θεσμός της χώρας και η πιο ισχυρή δύναμη για τη δημιουργία της Ελλάδας του 2030. Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, βρήκαμε τους τρόπους και τους πόρους, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και την έρευνα, να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μας και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, να στηρίξουμε το εθνικό σύστημα υγείας, να κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα και κυρίως να σταθούμε στο πλευρό των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αντιμετωπίσαμε προκλήσεις, κατακτήσαμε στόχους, πετύχαμε νίκες για τη χώρα. Αποδείξαμε στους συμπολίτες μας ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν, ότι μπορούμε να γίνουμε η γέφυρα για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.

Και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ακόμα περισσότερους πόρους για τον τόπο μας, που αγγίζουν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι οποίοι μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ιδιωτική οικονομία, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ, στην Κεντρική Μακεδονία. Και όπως κάθε φορά, αυτό που κάναμε και θα κάνουμε και τώρα, είναι να αθροίζουμε δυνάμεις, να επενδύουμε στη συνεργασία, να διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας από τη βάση προς τα επάνω, αλλά αυτή τη φορά το κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Για αυτό φροντίσαμε ο σχεδιασμός μας στο νέο ΕΣΠΑ, να γίνει με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε κάθε ευρώ που βάζουμε στην οικονομίας μας, να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία μας. Διαμορφώσαμε λοιπόν, πέντε άξονες προτεραιότητας:

Πρώτος άξονας, ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας.

Με δράσεις που ξεκινούν άμεσα και θα ξεπεράσουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ:

Για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Την αξιοποίηση των νέων, προηγμένων τεχνολογιών.

Τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεύτερος άξονας, η πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη:

Με δράσεις που θα ξεπεράσουν τα 290 εκατομμύρια ευρώ:

Για την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των αερίων ρύπων.

Την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την ενεργειακή αυτονομία νοσοκομείων, σχολείων και δημόσιων κτιρίων.

Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τη βιώσιμη διαχείριση και την πρόσβαση σε άριστης ποιότητας πόσιμο νερό.

Τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Τρίτος άξονας, η χωρική ανάπτυξη:

Με δράσεις που θα αγγίξουν τα 260 εκατομμύρια ευρώ:

Για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη,

με έμφαση στον τουρισμό, τον πολιτισμό,

τη φυσική κληρονομιά και την ασφάλεια.

Τέταρτος άξονας, η διασύνδεση της Κεντρικής Μακεδονίας:

με δράσεις ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ:

για πιο βιώσιμη, έξυπνη και κυρίως ασφαλή κινητικότητα,

σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Πέμπτος άξονας, η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη,

με δράσεις που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 575 εκατομμύρια ευρώ για:

Την κατασκευή νέων σχολείων.

Την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την απασχόληση.

Τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία.

Την επέκταση των τουριστικών και πολιτιστικών δομών.

Τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ο βασικός καταλύτης για την πρόοδο των έργων, για την γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, είναι η συνεργασία. Με επικεφαλής των Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα και την εμπιστοσύνη των πολιτών, μαζί θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Να χτίσουμε τη Μακεδονία του 2030. Μια περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.

Για το λόγο αυτό ζητώ την στήριξή σας σε αυτό τον αγώνα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑλέξανδρος Μούστρας Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Ναι στη Θεσσαλονίκη”
Επόμενο άρθροΓενναίες αποφάσεις για την Θεσσαλονίκη και καθολική κινητοποίηση των ανθρώπων της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ