“Με λογισμό και μ’ όνειρο” για την Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα

Του Δρ.Βενιαμίν Καρακωστάνογλου*


Η έμφαση που δίνει η Ευρωπαΐκή Ένωση στην Ευρώπη των Περιφερειών, αποτελεί ένα εξαιρετικό θεσμικό και χρηματοδοτικό εφαλτήριο για Αποκέντρωση και Περιφερειακή Ανάπτυξη, ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα που ανήκουν στον Ευρωπαΐκό Νότο και μάλιστα συνορεύουν με τα δύσκολα Δυτικά Βαλκάνια και με τον εκτός ενοποίησης χώρο (Τουρκία-Αν.Μεσόγειος-Βόρεια Αφρική). Παρά την έξοδο απο την χρεοκοπία και το αναπτυξιακό άλμα της χώρας μας, ιδίως την τελευταία 5ετία, η ανισοκατανομή της ανάπτυξης παραμένει και συγκεντρώνει υψηλά πλεονεκτήματα κεφαλαιακής συγκέντρωσης, ευκαιριών και υποδομών στην Αττική, η οποία με τον ‘’υδροκεφαλισμό’’ της περιλαμβάνει το 40% του Ελληνικού πληθισμού, στο 1/35 του εδάφους της χώρας. Αυτή η πολύπλευρα ασφυκτική υπερσυγκέντρωση σε ένα μόνο αστικό κέντρο, προκαλεί μη ελεγχόμενες βλαπτικές συνέπειες στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής, στην δημόσια ασφάλεια, στην άμυνα, αλλά κυρίως στην ισοκατανομή της ανάπτυξης στην υπόλοιπη περιφερειακή Ελλάδα, αυτό που στην Αττική ονομάζουν ‘’Επαρχία’’!

Τα παραδείγματα πολλά και συνεχή και πολύ πρόσφατα μάλιστα…. Η αποκέντρωση εξουσιών και θεσμικής οργάνωσης, με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της εκτός Αττικής Ελλάδος, με φορείς τις Περιφέρειες, αποτελεί τον παραμελημένο στόχο απο την Κεντρική Κυβέρνηση, που συνήθως μόνο τα Ευρωπαΐκά Ταμεία χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ- Ταμείο Ανάκαμψης κλ.) μας υπενθυμίζουν, καθώς εκεί ο ρόλος των Περιφερειών είναι σημαντικός..!

Η μετάβαση όμως, από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι υψηλή προτεραιότητα!

Επιστρέφοντας τώρα στο πρόσωπο μου, ώς συντάκτη του παρόντος και υποψηφίου στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές για την Κεντρική Μακεδονία, θέλω να καταθέσω στους αναγνώστες του Speaknews το εξής:

Η εκλογή μου δύο φορές στον Δήμο Θεσσαλονίκης και η εκεί θητεία μου για 8 χρόνια, τόσο στην Διοίκηση (2007-2010) όσο και στην μείζονα αντιπολίτευση (2011-2014), εμπλούτισε τη γνώση και την εμπειρία μου στα μεγάλα έργα αστικών υποδομών, των οποίων είχα την πολιτική ευθύνη ως Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού-Τοπογραφίας: Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσ/νίκης και τεράστιο parking, Ανάπλαση της Νέας Παραλίας, Ολυμπιακό Κολυμβητήριο και Πεζογέφυρα Τούμπας-Κλεάνθους, Άγαλμα Κων/νου Καραμανλή Ν. Παραλία, βραβευμένες μελέτες περιοχής Κεραμείων Αλλατίνη, κτηματογράφηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και πολλά άλλα.

Επίσης, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και εκπρόσωπος της μείζονος Αντιπολίτευσης, απέκτησα σοβαρή εμπειρία στην οικονομική διαχείριση έργων και δαπανών αλλά και στην δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με τα 49 εκλεγμένα μέλη του.

Έτσι, λοιπόν, όταν το 2019 ο Απόστολος Τζιτζικώστας μου πρότεινε να συμμετάσχω μαζί με την παράταξη του, την ‘’Αλληλεγγύη’’ στις Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019, δέχθηκα με ικανοποίηση την πρόκληση να γνωρίσω ‘’από μέσα’’ την λειτουργία του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, της Περιφερειακής.

Κυρίως, όμως, γιατί είχε μεσολαβήσει τον Ιούνιο 2018 και τον Ιανουάριο 2019 , η υπογραφή και κύρωση της επαίσχυντης ‘’Συμφωνίας των Πρεσπών’’, η οποία τεμάχισε και αλλοτρίωσε το ελληνικό πολιτιστικό κεκτημένο του Μακεδονικού ονόματος, ιστορίας και γλώσσας, υπέρ του πολυεθνικού λαού της χώρας στα Βόρεια της Μακεδονίας μας, και θεώρησα εθνικό μου πατριωτικό καθήκον να στρατευθώ στον αγώνα διεθνούς προβολής της μιας και μοναδικής Μακεδονίας, που είναι η ιστορική και διηνεκώς ελληνική: πολιτιστικά, εθνοτικά και γεωγραφικά. Η οικονομική ανάπτυξη, η διεθνής ακτινοβολία και οι διεθνείς συνεργασίες της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, με την εμβληματική πρωτεύουσα της, την Θεσσαλονίκη, μαζί με την ανάλογη δράση της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας (χέρι-χέρι με την ιστορική ελληνική Θράκη) θα ολοκληρώσουν την διεθνή κατίσχυση της αληθινής Μακεδονίας, παρά το πλεονέκτημα της κρατικής υπόστασης, με το ανιστόρητο όνομα: ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, που αποδέχθηκε αφρόνως η τότε Κυβέρνηση της χώρας μας. Έχοντας απέναντι της, μάλιστα, τον διαδηλώνοντα στις πλατείες και στους δρόμους ,με πρωτοφανή μαζικότητα, Ελληνικό λαό!

Στις εκλογές του Μαΐου 2019 εκλέχθηκα Περιφερειακός Σύμβουλος και την 1η Σεπτ. 2019, μετά απο ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, εκλέχθηκα ομόφωνα Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που είχε 71 μέλη, από τις 10 παρατάξεις που εκπροσωπούνταν στο δημοκρατικό αυτό όργανο, που εκπροσωπεί (ως μικρή Βουλή της Περιφέρειας) το 1,8 εκατομμύριο πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας και της 7 Περιφερειακές Ενότητες (δηλ. τους παλιούς Νομούς).

Μετά απο 28 μήνες θητείας στην θέση του Προέδρου του Π.Σ, με την αλλαγή σύνθεσης της Διοίκησης της Περιφέρειας που γίνεται πάντα στα μέσα της θητείας, ο Περιφερειάρχης με όρισε ως Τομεάρχη Διαπεριφερειακών Συνεργασιών της Περιφέρειας, με κατεύθυνση την διεθνή εξωστρέφεια της Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλους τους τομείς των δράσεων της. Η επιστημονική μου ιδιότητα ως Διεθνολόγου αλλά και η θητεία μου επί έξι χρόνια ως Διπλωμάτη Διεθνών Οργανισμών σε περιοχές κρίσεων (εκπροσωπώντας το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών): Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια και συνολικά στα Βαλκάνια, για την Ανασυγκρότηση τους, πιστεύω ότι μου έδινε και μου δίνει την γνώση και την εμπειρία να εκπροσωπώ, συνοδεύοντας τον Περιφερειάρχη, τις διεθνείς συμφωνίες και δραστηριότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να θυμίσω ότι διετέλεσα 5 φόρες υποψήφιος Βουλευτής στην Α’ Θες/νίκης, της Νέας Δημοκρατίας (2003, 2007, 2009 επιλαχών, 2015) και το 2014 υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Εκπροσώπησα επίσης τους συναδέλφους μου Πανεπιστημιακούς Καθηγητές στο ανώτατα συνδικαλιστικά τους όργανα, της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π, την Διοικούσα Επιτροπή και την Εκτελεστική Γραμματεία.

Η πολιτική και η διακονία της Πατρίδας και του λάου μας προΰποθέτει ‘’λογισμό και όνειρο’’! Με πυξίδα λοιπόν αυτόν τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού, προσπαθώ να πορεύομαι στην πολιτική πορεία μου, που κλείνει εφέτος 20 χρόνια και 10 εκλογικές διαδικασίες, στις Περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτ. 2023.


*Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Τομεάρχης Διεθνών Διαπεριφεριακών Συνεργασιών (2022-2023), πρ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚΜ (2019- Ιαν.2022), Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΚΜ στις εκλογές 8-10-2023, με την ‘’Αλληλεγγύη’’ του Απόστολου Τζιτζικώστα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓενναίες αποφάσεις για την Θεσσαλονίκη και καθολική κινητοποίηση των ανθρώπων της
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα αλλάζει, η Θεσσαλονίκη ακόμα πιο γρήγορα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ