Το 2023 έτος-σταθμός για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης

του Δημήτρη Λακασά*


Θα μας πάρουν τη δουλειά τα ρομπότ”; Αυτή είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις των περασμένων δεκαετιών και ίσως όλων των εποχών. Πλέον, η ερώτηση έχει διαφοροποιηθεί και έχει διαμορφωθεί ως εξής: θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη; Η τεχνολογία που κάποτε προκαλούσε αισθήματα φόβου στους ανθρώπους για τη δουλειά τους, έχει εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που απειλεί και την ίδια τους την ύπαρξη.

Η φράση του Γ. Ν. Χαράρι η τεχνητή νοημοσύνη έχει χακάρει το λειτουργικό σύστημα του ανθρώπινου πολιτισμού νομίζω πως περιγράφει τη δύναμη, αλλά και τους κινδύνους που αυτή ενέχει. Από την άλλη πλευρά, ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς παγκοσμίως, ο Στίβεν Κίνγκ έγραψε πως δεν μπορεί να ανακόψει την τάση της τεχνητής νοημοσύνης, καθότι οι προγραμματιστές μπορούν να ρίξουν χιλιάδες βιβλία σε υπερσύγχρονα ψηφιακά μπλέντερ και με αυτόν τον τρόπο να τα εκπαιδεύσουν ταχύτητα.

Πάμε όμως να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2023 θεωρείται έτος-σταθμός για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας που βρίσκεται στον πυρήνα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Και όποιος έχει αμφιβολία μάλλον δεν έχει συνομιλήσει με το ChatGPT, δεν έχει ακούσει μουσική και δεν έχει δει πίνακες ζωγραφικής που έχουν δημιουργήσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και, σίγουρα, δεν έχει «συνομιλήσει με τον Νίκο Καζαντζάκη στο γραφείο του στη Γαλλία», προϊόν του συνδυασμού της τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που δημιούργησε μία ελληνική εταιρία που ασχολείται με τις συγκεκριμένες τεχνολογίες. Και δίχως αμφιβολία, δεν έχει δει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία.

Παρότι η εν λόγω τεχνολογία λοιπόν αναπτύσσεται εδώ και χρόνια, η εμφάνιση του ChatGPT το 2022 έδωσε στο μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού τη δυνατότητα να καταλάβει τις δυνατότητες της. Ωστόσο, η δύναμή της, συνδυαστικά με πολλές ακόμη τεχνολογίες, όπως το VR και τα big data, δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της «Goldman Sachs», έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλες τις μεγάλες οικονομίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (generative AI). Παράλληλα, το 7% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τέτοια μοντέλα και το 63% να «συμπληρωθούν» από αυτά.

Η ευρεία χρήση του ChatGPT έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θετικά και αρνητικά. Το μόνο βέβαιο είναι πως είναι “game changer” αφού βάζει τους ανθρώπους στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και θέτει τον πήχη για τις εταιρίες τεχνολογίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως είναι η πρώτη ορατή απειλή της πρωτοκαθεδρίας της Google. Δεν είναι όμως μόνο το ChatGPT.

Για συγγραφή υπάρχει το ChatSonic και το ChatABC, για παρουσιάσεις το BeautifulAI και το Slidesgo, και για ήχο και μουσική το Speechify και το MediaAI. Ζούμε δίχως αμφιβολία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμη και σήμερα όμως -και παρά τους κοινά αποδεκτούς κινδύνους- δεν υπάρχει ένα Ηθικό Πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη. Η UNESCO κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να εφαρμόσουν ένα κοινό Παγκόσμιο Ηθικό Πλαίσιο. Ωστόσο, δεν αρκούν οι εκκλήσεις και οι προτροπές· χρειάζονται πράξεις και άμεση δράση, για να διασφαλίσουμε ότι ως άνθρωποι θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από το δημιούργημά μας και θα λειτουργούμε προνοητικά, όπως ο Άνθρωπος 4.0.

Η μετασχηματιστική αυτή τεχνολογία έρχεται στη ζωή μας με πολλές περγαμηνές αλλά και πολλά ερωτήματα. Ένα βασικό αφορά στην εργασία, και όπως είναι λογικό πολλοί ανησυχούν μήπως χάσουν τις δουλειές τους. Ωστόσο, όπως συνέβη στο παρελθόν που το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, και ως εκ τούτου της απασχόλησης, πέρασε στην Κίνα, έτσι και σήμερα με την τεχνητή νοημοσύνη έχουμε τη δυνατότητα να το επαναφέρουμε πίσω. Η αξιοποίησή της απαιτεί ανθρώπους με ηγετικά χαρακτηριστικά, αλλά και εκπαίδευση και κατάρτιση όλου του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες. Στην Ευρώπη έχουμε έλλειψη ενός εκατομμυρίου θέσεων με προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες. Γι’ αυτό και θεωρώ πως είναι εξαιρετικά χρήσιμο να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας και ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Η παρουσία τους θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα υφιστάμενα κρατικά πανεπιστήμια που χαρακτηρίζονται από το υψηλό τους επίπεδο. Η δε συνεργασία και η προσαρμογή τους στα οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα της χώρας, και δη της πόλης μας της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει σημείο-κλειδί για τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Σαφέστατα η προσαρμογή θα πρέπει να γίνει με αυστηρά κριτήρια. Ζούμε όμως στον αστερισμό της τεχνητής νοημοσύνης και στην εποχή της δια βίου εκπαίδευσης, και η παρουσία των κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε διεθνές επίπεδο μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει. Και πραγματικά πιστεύω πως η Θεσσαλονίκη, πάντα πρωτοπόρα, καινοτόμα και εξωστρεφής, θα πρέπει να είναι αυτή που θα δείξει τον δρόμο.


*CEO Olympia Electronics


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤεύχος 41,Σεπτέμβριος 2024
Επόμενο άρθροΦυλλαράκι δεν έμεινε άκαυτο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ