Ενώπιον της ΕΕ η νέα καταδίωξη του Λεβέντ από το τουρκικό καθεστώς

Την συνεχιζόμενη καταδίωξη ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς, ειδικά κατά δημοσιογράφων όπως του Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη και στον οποίο επιβλήθηκε νέα ποινή φυλάκισης, κατήγγειλε με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), ενόψει και της ψήφισης της Έκθεσης για την Τουρκία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι: «Οι παρεμβάσεις της Τουρκίας κατά ευρωπαίων πολιτών σε κράτη-μέλη της ΕΕ είναι συχνό φαινόμενο, που στην περίπτωση του κατεχόμενου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυταπόδεικτο. Ειδικά η καταδίωξη του Κύπριου πολίτη Σενέρ Λεβέντ, εκδότη και δημοσιογράφου τιμηθέντα με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωκοινοβουλίου, παραμένει πρωτοφανής. Τις προάλλες, τουρκικό δικαστήριο στην Άγκυρα ανακοίνωσε νέα ποινή φυλάκισης για τον Λεβέντ, καταδεικνύοντας την εργαλειοποίηση της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία ως οργάνου του κυβερνητικού καθεστώτος». Ο κ. Μαυρίδης τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Έκθεση του για την Τουρκία «καταδικάζει τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να εκφοβίσει και να φιμώσει δημοσιογράφους και προοδευτικούς πολίτες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κ. Μαυρίδης καταγράφει μια σειρά καταγγελιών για τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι ειδικά του Σ. Λεβέντ και ζητά άμεσα μέτρα για να προστατεύσει ένα Ευρωπαίο πολίτη-δημοσιογράφο, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, και να διασφαλίσει το σεβασμό των βασικών του ελευθεριών.

Καταλήγοντας, ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «παρά τις συστάσεις από την ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί αλλά συνεχίζει να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εντός Τουρκίας καθώς και, μέσω του υποτελούς καθεστώτος που επέβαλε και διατηρεί σε έδαφος της ΕΕ, στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου», και καλεί την Επιτροπή να προχωρήσει «σε αποτελεσματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για συμμόρφωσης της Τουρκίας».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ πρωτοβουλία Spotlight προστατεύει τις γυναίκες απο τη βία.
Επόμενο άρθροΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ