Η ΕΛΚ χαιρετίζει την Ευρωβουλή

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου χαιρετίζει έκθεση για το

«Μέλλον του Ευρωπαϊκού Τομέα Βιβλίου»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 14 Σεπτεμβρίου, με εντυπωσιακή πλειοψηφία, την έκθεση για το «Μέλλον του Ευρωπαϊκού Τομέα Βιβλίου» που εκπόνησε ο ευρωβουλευτής Tomasz Frankowski, και στην οποία το EWC (European Writers’ Council – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων) συνέβαλε με γραπτές παρατηρήσεις. Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ) αποτελεί ενεργό μέλος της EWC (European Writers Council) με αναβαθμισμένη αμφίδρομη επικοινωνία, μετά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΛΚ από τον Ελευθέριο Πλουτάρχου, της γραμματείας από την Εύη Ζορπίδου και τον διορισμό του Ηλία Παντελίδη ως ατόμου επαφής της ΕΛΚ με το EWC.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων αποτελείται από 49 οργανισμούς από 31 Ευρωπαϊκές χώρες και είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία στον κόσμο που αντιπροσωπεύει συγγράφεις βιβλίων. Περίπου 600.000 τίτλοι βιβλίων εκδίδονται ετησίως στην Ευρώπη και υπολογίζεται η οικονομική αλυσίδα του τομέα των βιβλίων να απασχολεί 500.000 άτομα. Στη Κύπρο, όπου την 1η Οκτωβρίου του 2021 κατοικούσαν 923.272. Ευρωπαίοι πολίτες ((στις μη κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές (ανακοίνωση Τμήματος Στατιστικής Κ.Δ. 4/8/2023)) το βιβλίο δεν γνωρίζει τις καλύτερες του μέρες, παρά το γεγονός πως στην Ευρώπη το βιβλίο σε τιμές αγοράς έχει φθάσει τα 38 δις. Ευρώ σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών. Να σημειωθεί πως και η Ομοσπονδία αυτή χαιρέτισε θερμά την πιο πάνω απόφαση της Ευρωβουλής.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, συγγραφέας πολλών βιβλίων και ενεργό μέλος της σχετικής επιτροπής του Κοινοβουλίου (στην οποία συμμετέχει και ο Θοδωρής Ζαγοράκης) δήλωσε αποκλειστικά στην ΕΛΚ τα εξής: «Η έκθεση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την βάση για μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα και νομοθετικές εξελίξεις που θα ενισχύσουν την συγγραφή, εκτύπωση, διανομή, προώθηση και διάβασμα του Ευρωπαϊκού Βιβλίου.»

Ο ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς στη δική του τοποθέτηση ανέφερε τα ακόλουθα: «Η έκθεση που εκπόνησε ο συνάδελφος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Τόμας Φρανκόφσκι και στηρίχθηκε από όλους μας είναι σημαντική και αποτελεί τη βάση για περισσότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στο συγγραφικό έργο και δημιουργία και την ουσιαστική στήριξη των συγγραφέων και του ευρωπαϊκού βιβλίου γενικότερα. Ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, με ουσιαστική συμμετοχή και εμπλοκή στα της Επιτροπής Πολιτισμού θα συνεχίζω να στηρίζω τέτοιες πρωτοβουλίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ