Μαυρίδης προς Ισπανική Προεδρία ΕΕ: Εφαρμόστε απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμών προς Τουρκία

Το ζήτημα της απαγόρευσης εξαγωγής εξοπλισμών και τεχνογνωσίας από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία, ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) προς την Υπουργό Άμυνας της Ισπανίας σε συζήτηση στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ, η Υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητές της στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας,

 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του αφού στις κύριες προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας περιλαμβάνεται, όπως τόνισε η Υπουργός, «η ενδυνάμωση της ενότητας όλων των Ευρωπαίων πολιτών και όλων των κρατών-μελών». Ο Ευρωβουλευτής συνεχίζοντας σημείωσε: «Οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί και άλλοι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας ως ΕΕ, δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μια Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Με ζητούμενο την πρακτική εφαρμογή, θέτω ένα ερώτημα και μια εισήγηση: Πώς θα προχωρήσουμε με την εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας» για Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα, όταν ορισμένα κράτη-μέλη καθυστερούν τη διαδικασία ή παρουσιάζονται απρόθυμα να προχωρήσουμε γρήγορα;  Η εισήγησή μου είναι να προχωρήσουμε όπως και με το μοντέλο της ευρωζώνης. Εκείνα, δηλαδή, τα κράτη-μέλη που είναι έτοιμα και πρόθυμα, μπορούν να προχωρήσουν στην συγκρότηση Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να περιμένουν».

 

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, (στην οποία υπήρξε διαπραγματευτής), στην οποία αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί όλα τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν πλήρως με την Κοινή Θέση του Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (Common Position 2008/944/CFSP) σε σχέση με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εφαρμογής του κριτηρίου 4 για την περιφερειακή σταθερότητα.» Συγκεκριμένα, το κριτήριο 4 της  «Κοινής Θέσης» της ΕΕ, η οποία είναι νομικά δεσμευτική για τα κράτη-μέλη, προνοεί την απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμών (τεχνολογίας και τεχνογνωσίας) προς τρίτες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό για επιθετικές ενέργειες ή για περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως πράττει η Τουρκία.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι «υπάρχει ακόμη έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Πρόσφατα, είδαμε την επίθεση κατά των ειρηνευτών στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, έχουμε απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και πολλά άλλα από την Τουρκία. Ιδού και η ερώτηση μου: Τρία κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, δεν συμμορφώνονται με την «Κοινή Θέση», καθώς εξάγουν όπλα υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσία στην Τουρκία. Θα ήθελα τη θέση σας και πιο συγκεκριμένα: Πώς θα μπορέσουμε να καταστήσουμε εφαρμόσιμη στην πράξη, τη νομικά δεσμευτική «Κοινή Θέση» για την Τουρκία;»

 

Η Υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μέλος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, με την οποία συνεργαζόμαστε για διάφορα θέματα, αποφεύγοντας επιμελώς να σχολιάσει την υπό εξέλιξη συμπαραγωγή Ισπανίας-Τουρκίας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμών και τα ερωτήματα του κ. Μαυρίδη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ