Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Κοινοτήτων Φιλιάς και Μάσαρι, στην Περιστερώνα

Μέσα από το σκοτάδι του πολέμου, του ολέθρου και του πόνου, μέσα στις δύσβατες ατροπούς που καλείται ο λαός μας να διαβεί από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, πάντα αντλούμε δύναμη από τους συμπατριώτες μας που ύψωσαν το ανάστημα μπροστά στον εισβολέα, μπροστά στον κίνδυνο, μπροστά στον θάνατο. Ύψωσαν το ανάστημα του ανθρώπου, που πάντα και μόνο μετριέται με το μέτρο της λευτεριάς.

Η ιστορία μας, η ιστορία της πατρίδας μας δεν ήταν ποτέ απλή, δεν ήταν ποτέ εύκολη. Η ύπαρξη μας απειλούνταν ανέκαθεν, όμως είχαμε το προνόμιο ως λαός να περηφανευόμαστε, δικαίως, ότι ανήκουμε στην «Κύπρο των ηρώων». Στον τόπο που γεννά ήρωες, ανθρώπους που θα ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον όποιον εισβολέα, για να υπερασπιστούν την ελευθερία, για να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Σήμερα εδώ τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους, τους ιστορικούς πρεσβευτές μας.

Τιμούμε τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, της φιλευσπλαχνίας για τον συνάνθρωπο, της φιλοπατρίας, που όταν η ιστορία το απαίτησε, χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό, άφησαν πίσω ό,τι είχαν και θυσιάστηκαν για να προστατεύσουν τη δική μας ελευθερία, για να προστατεύσουν την πατρίδα μας.

Τιμούμε τον βαρύ φόρο αίματος που κλήθηκαν οι Κοινότητες Φιλιάς και Μάσαρι να πληρώσουν, ως το δικό τους μερίδιο προσφοράς στον αγώνα επιβίωσης της πατρίδας μας.

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους Προέδρους των δύο κοινοτήτων για την τιμητική για μένα πρόσκληση, έτσι ώστε όλοι μαζί να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους κατοίκους των Κοινοτήτων Φιλιάς και Μάσαρι, που πρόσφεραν το ιερότερο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή, για την πατρίδα, για την ελευθερία.

Και δεν θα μπορούσα να μην συγχαρώ τα Κοινοτικά Συμβούλια Φιλιάς και Μάσαρι για την από κοινού απόφαση και υλοποίηση της ανέγερσης του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελούμε σήμερα. Όπως θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά – και σας τιμά ιδιαίτερα ως κοινότητα – για την ευγενή παραχώρηση του χώρου για την ανέγερση του μνημείου

Συγχαίρω, λοιπόν, όλους για την πρωτοβουλία και υλοποίηση του έργου, όπως επίσης και τους συντελεστές που φιλοτέχνησαν το μνημείο.

Οι πληγές του τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν εδώ και 49 χρόνια ανοικτές. Τις ζούμε και τις βιώνουμε καθημερινά, μάλιστα εδώ λίγα μέτρα πιο κάτω.

Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι μας αποτελούν τη στεντόρεια υπενθύμιση του ιστορικού χρέους που όλοι έχουμε για δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας. Αυτό το χρέος είναι που αντηχεί διά μέσου της ιστορίας μας, από τον ηρωισμό και τη θυσία όλων όσους τιμούμε σήμερα.

Πιστοί στις παρακαταθήκες των ηρώων μας, δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή, δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα σταματήσουμε, παρά τις όποιες δυσκολίες, τα προβλήματα, τις απογοητεύσεις, να αγωνιζόμαστε μέχρι την ευλογημένη μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης του λαού μας και της πατρίδας μας, έτσι ώστε να προσφέρουμε, τουλάχιστον στις μελλοντικές γενιές του τόπου μας, αυτό που τους αξίζει, μια πατρίδα ελεύθερη, μια πατρίδα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και ξένες παρεμβατικές δυνάμεις. Μια πατρίδα που η ίδια θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της προόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το δικό μου, ή το δικό μας αν θέλετε, μνημείο προς τους ήρωες μας ήταν από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να είναι, η απερίσπαστη προσήλωσή μας στον αγώνα για δικαίωση της θυσίας τους. Γιατί μόνο έτσι πραγματικά θα δικαιωθεί η δική τους θυσία. Τιμούμε τη μνήμη τους, συνεχίζουμε το έργο τους για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο ΕΑΠ καλωσορίζει τους νέους φοιτητές του
Επόμενο άρθροGlobal Sustain Πραγματοποιήθηκε το Athens Sustainability Forum 2023 με επίκεντρο τη νέα ψηφιακή εποχή του ESG και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ