Δημήτρης Καιρίδης: «Ζούμε σε μία περίοδο μείωσης μεταναστευτικών ροών, δεν περνάει κανείς στον Έβρο»

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, σε ομιλία του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τόνισε πως το πέρασμα του Έβρου είναι απροσπέλαστο ενώ μείωση των παράνομων αφίξεων αγγίζει το 60%

Με φόντο το μεταναστευτικό ζήτημα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος παράνομης διακίνησης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα όπως υπογράμμισε «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης, ως χώρα πρώτης υποδοχής, μαζί με τις όμορες χώρες του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο διαχειρίστηκε τις αυξημένες ροές με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, ήδη από το 2022 και ακόμα περισσότερο το 2023, αλλά κατάφερε τον τελευταίο μήνα να σημειώσει πτώση στις παράνομες αφίξεις της τάξεως του 60%.

Με το πέρασμα του Έβρου να μένει απροσπέλαστο, «οι ροές στο Βόρειο Αιγαίο που ήταν πάντοτε στην προμετωπίδα του προβλήματος, η Λέσβος και η Σάμος έχουν ήδη από τον Οκτώβριο και αυτές μείωση των ροών περίπου στο 70%». Εξήγησε ότι η αλλαγή αυτή, οφείλεται όχι μόνο «στην εγρήγορση του λιμενικού και των δυνάμεων ασφάλειας» αλλά και σε γενικότερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία την οποία επιδιώκουμε με την Τουρκία.

Ο κ. Καιρίδης δήλωσε ακόμα, πως παρόλο ότι έχει «υπάρξει σφοδρότατος επικριτής της τουρκικής πολιτικής και στο μεταναστευτικό ζήτημα, θεωρεί ωστόσο ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πολύ καλύτερα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα προς όφελος και των δύο πλευρών». Διευκρινίζει πως επιδιώκουμε αυτό που έχει επιτευχθεί στον Έβρο να συμβεί και στη μικρασιατική ακτή.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογράμμισε πως για πρώτη φορά η Ευρώπη έχει καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα νέο Σύμφωνο που εισάγει την αλληλεγγύη ως υποχρεωτική σε περίοδο κρίσης. Έπειτα δήλωσε αισιόδοξος για την ψήφισή του, ως τις ευρωεκλογές.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το Σύμφωνό αυτό «δεν αποτελεί οριστική ούτε απόλυτη λύση, αλλά ένα κρίσιμο βήμα, ώστε να αποφευχθούν οι αντικρουόμενες εθνικές πολιτικές και να επιτευχθεί ένα ολιστικό αποτέλεσμα».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, υποστήριξε ότι «H Ελλάδα, δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τη μεταναστευτική πολιτική του 2015».

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως αποτελεί «χρέος της χώρας μας να υπενθυμίζει το δύσκολο ρόλο που καλείται να παίξει στα σύνορα της Ε.Ε. και να διεκδικεί με κάθε τρόπο αυτό που είναι δίκαιο και σωστό: τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, που θα βασίζεται στην απαιτούμενη συμμετρία μεταξύ αλληλεγγύης και συνευθύνης, ώστε να μην επωμίζονται δυσανάλογο βάρος τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής».

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους
Επόμενο άρθροΝέο νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση «Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ