Ρωσία: Ανάκληση επικύρωσης της Συνθήκης για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών

Ο Πούτιν υπογράφει νόμο για την ανάκληση επικύρωσης της CTBT, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίοδο γεωπολιτικών αναταραχών

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο σχετικά με την ανάκληση επικύρωσης της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Η ανάκληση αυτή εντάσσεται στη συγκυρία του πολέμου με την Ουκρανία και την κρίση σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση.

Το 1996 η Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών άνοιξε για υπογραφή, δεν ετέθη όμως ποτέ σε ισχύ, διότι δεν κατάφερε να επικυρωθεί και από τις 44 χώρες που διέθεταν πυρηνικές δραστηριότητες τη χρονική στιγμή κατάρτισης της. Ενδεικτικά 8 από τις 44 αυτές χώρες που δεν την έχουν επικυρώσει είναι: η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση αυτή του Προέδρου της Ρωσίας ακολούθησε έπειτα από ανακοίνωση του στις αρχές Οκτωβρίου για πιθανή ανάκληση της CTBT, ως απάντηση προς τις ΗΠΑ, που δεν την έχουν επικυρώσει ακόμα.

Σε ομιλία του για την ανάπτυξη νέων πανίσχυρων πυραύλων που έχουν την ικανότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, σημείωσε πως «δεν είναι έτοιμος να πει αν πρέπει να επαναλάβουνε τις δοκιμές ή όχι».

Στο παρελθόν Ρώσος Πρόεδρος, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022, χρησιμοποιεί σε δηλώσεις του την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. Ακόμα η Ρωσία από το καλοκαίρι του 2023, μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Ο νόμος για την ανάκληση επικύρωσης της CTBT ψηφίσθηκε από την ρωσική Δούμα και στη συνέχεια εγκρίθηκε ομοφώνως από τη ρωσική Ανω Βουλή στα τέλη του Οκτωβρίου. Την περίοδο εκείνη η Ρωσία εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους, που εξασφαλίζουν στις ρωσικές δυνάμεις την ικανότητα «μαζικού ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος».

Από το Φεβρουάριο η Ρωσία έχει ανακαλέσει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New Start σχετικά με τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, η οποία υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010. Πρόκειται για την τελευταία διμερή συμφωνία που συνδέει Ρώσους και Αμερικανούς.

Προηγούμενο άρθροΣτην Κίνα ο Κυρ. Μητσοτάκης – Συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ αύριο
Επόμενο άρθροΕπίδομα για θέρμανση με ρεύμα σε 1,2 εκατ. καταναλωτές – Στήριξη πολύτεκνων, ποινές για ρευματοκλοπές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ