HΠΑ: Διχασμός στο Κογκρέσο, έγκριση βοήθειας μόνο για το Ισραήλ από τους Ρεπουμπλικάνους

Οι Ρεπουμπλικάνοι αψηφούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και απορρίπτουν τη βοήθεια προς
Ουκρανία και Ταϊβάν, εγκρίνουν μόνο το πακέτο για το Ισραήλ

Αψηφώντας την πρόταση του Προέδρου Μπάιντεν, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς, ψήφισε υπέρ του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προβλέπει περιορισμένη βοήθεια 14 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, απορρίφθηκαν προτάσεις χρηματοδοτικών πακέτων για την Ουκρανία, το Ταϊβάν και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως «μόνο για το Ισραήλ», δημιούργησε την πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου και του νέου προέδρου στης Βουλής. Οι δημοκρατικοί από την πλευρά τους αντιτίθενται να επιτρέψουν να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει απειλήσει με βέτο στην σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Διχασμός επικρατεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την υποστήριξη συμμάχων της Ουάσιγκτον στο εξωτερικό. Ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπληκάνοι συμφωνούν όσο αφορά τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ δε συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά την Ουκρανία.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η ΉΠΑ ως βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, έχει διαθέσει οπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια. Υπό αμφισβήτηση φαίνεται να τίθεται πλέον η υπόσχεση του κ. Μπάιντεν, ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». Στην ελεγχόμενη από Ρεπουπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται μία ομάδα που υποστηρίζει να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο. Σε αντίθεση με τη Γερουσία, που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, όπου γενικά οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της βοήθειας στο Κίεβο.

Ο κ. Μπάιντεν, σε προσπάθεια να εξασφαλίσει συναινετική απόφαση αποφάσισε να υποβάλλει συνδυαστικό αίτημα για νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (πάνω από 61 δισεκ. δολάρια) με αυτήν που προορίζεται για το Ισραήλ (14 δισεκ.), όπως και την αντιμετώπιση της Κίνας (σε στρατιωτικό επίπεδο, με επενδύσεις στα υποβρύχια, και σε οικονομικό επίπεδο με τον ανταγωνισμό με το Πεκίνο σε αναπτυσσόμενες χώρες). Επίσης αιτήθηκε τη χρηματοδότηση (9 δισεκ.) για την αντίδραση σε διεθνείς ανθρωπιστικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Λωρίδα της Γάζας. Δηλαδή συνολικά περίπου 106 δισεκ. δολάρια.

Το ρεπουμπλικανικό επιτελείο στη Βουλή, αντιστάθηκε στον πρόεδρο και υιοθέτησε με 226 ψήφους υπέρ, 196 κατά, ένα κείμενο που ορίζει την υποστήριξη αποκλειστικά για το Ισραήλ. Υπέρ τάχθηκαν λίγοι Δημοκρατικοί.

Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η βοήθεια αυτή, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να αντληθούν κεφάλαια από το μεγαλεπήβολο σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα και τις υποδομές που υιοθετήθηκαν πέρυσι. Λευκός Οίκος και Γερουσία εναντιώνονται. Ο νέος πρόεδρος του σώματος Τζόνσον ανέφερε μόνο ότι «δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε λεπτό», για τη χορήγηση «της βοήθειας που έχει ανάγκη το Ισραήλ» αποφεύγοντας έτσι να κάνει περεταίρω δηλώσεις για το αίτημα χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο νόμου των Ρεπουμπλικάνων προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ποσό 4 δισεκ. δολαρίων για προσφορά πυρομαχικών σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος και Σφεντόνα του Δαυίδ όπως και τη μεταφορά ειδών από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας ο κ. Κέρμπι σε αναφορά του στο ρεπουμπλικανικό σχέδιο το χαρακτήρισε ως «θνησιγενές». Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ έκανε σαφές ότι από την πλευρά του δεν είναι διατεθειμένος να θέσει καν σε ψηφοφορία στο σώμα το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή.

Ο κ. Τζόνσον υποστηρίζει επίμονα πως η χρηματοδότηση της βοήθειας σε άλλους συμμάχους της Ουάσιγκτον, ιδίως για την Ουκρανία, θα πρέπει να εξεταστεί αργότερα.

Προηγούμενο άρθρο“Λεξικό Κυπρίων Συνθετών” Διάλεξη από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών
Επόμενο άρθροΥΠΑΜ: Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ