Ο Μπλίνκεν καλεί το Ισραήλ σε σύντομη παύση του πολέμου στη Γάζα

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, σε δεύτερη επίσκεψη του στο Ισραήλ μέσα σε ένα μήνα, έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αρχηγείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ. Εκεί θα ακολουθήσει εκτενής σύσκεψη ευρύτερης σύνθεσης, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.

Ο σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι να ασκηθούν πιέσεις για ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν χωρίς διακοπή το βομβαρδισμό της πόλης.

Η Ουάσινγκτον απορρίπτει από την πλευρά της, οποιεσδήποτε εκκλήσεις αραβικών και άλλων χωρών για την εφαρμογή γενικής κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς (που βρίσκεται στην 28η ημέρα του). Κατά το Λευκό Οίκο, οι παύσεις αυτές πρέπει να είναι τουλάχιστον χρονικά και τοπικά περιορισμένες.

Η ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνει την κλιμάκωση του πολέμου και τις απώλειες αμάχων μαζί με την ανθρωπιστική καταστροφή που τα συνοδεύουν. Τα γεγονότα αυτά, αυξάνουν την οργή της κοινής γνώμης και επηρεάζουν εσωτερικά και διεθνή συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να πιέσει για τη μεταφορά περισσότερων ξένων από την Λωρίδα της Γάζας, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους και να ωθήσει τη σημασία της προστασίας των αμάχων. Επίσης, θα ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για τον έλεγχο της βίας των εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Στην ατζέντα προστίθεται η ανάγκη για καθορισμό της κατάστασης μετά τον πόλεμο στη Γάζα. Ειδικότερα ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της, πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και ποια θα είναι η πορεία προς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Κατά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν θα περιλάβει στην ομιλία του τη «δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργασθούν με τους εταίρους τους σχετικά με τους όρους μίας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης στην Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στην Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη».

Αύριο στο Αμμάν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν τον ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ υπέρ του τερματισμού για τον πόλεμο στην Γάζα.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Καραμανλής / Πρώτη δημόσια ομιλία μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή
Επόμενο άρθροΗ παραβίαση του Κανονισμού για χαλλούμι από Τουρκία ενώπιον της ΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ