ΗΠΑ: Δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα του Μπαιντεν

Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε χθες την Κυριακή η New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να χάσει σε πέντε από τις έξι “κλειδιά” πολιτείες καθώς και να χάνει απήχηση στους νέους και στις μειονότητες.

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται σε πολλές από αυτές τις πολιτείες και ότι ο Μπάιντεν χάνει έδαφος, ειδικά μεταξύ νέων και μειονοτήτων.

Ο Τζο Μπάιντεν το έτος 2020, είχε κερδίσει και στις έξι λεγόμενες swing states, τις πολιτείες που είναι αμφιταλαντευόμενες, δηλαδή που ψηφίζουν τον υποψήφιο πότε της μιας και πότε της άλλης παράταξης.

Ωστόσο, σήμερα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, ο 77χρονος εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ξεπερνά σε ποσοστιαίες προθέσεις ψήφου τον 80χρονο αντίπαλό του σε πολιτείες όπως η Νεβάδα, η Τζόρτζια, η Αριζόνα, το Μίσιγκαν, και η Πενσιλβάνια. Από τις έξι αυτές πολιτείες, δεν απομένει στον Τζο Μπάιντεν παρά το Ουισκόνσιν.

Η εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου σε δελτίο Τύπου σχολίασε με θριαμβευτικό τόνο: «Τι πρέπει να συγκρατήσουμε; Σε έναν χρόνο, ο αμερικανικός λαός θα απολύσει τον ‘Τζο Μπάιντεν τον Αγύρτη’ και θα προσλάβει τον Ντόναλντ Τραμπ για να ξαναδώσει στην Αμερική το μεγαλείο της».

Σε δημοσκόπηση που διεξάχθηκε για λογαριασμό του CBS, θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει προβάδισμα ως προς τις προθέσεις ψήφου γενικά, να «συγκεντρώνει 51%, έναντι 48% του Τζο Μπάιντεν».

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που έγιναν γνωστά χθες, αποκαλύπτουν ότι ο ογδοντάρης πρόεδρος αδυνατεί να καλύψει το χάσμα που φαίνεται να τον χωρίζει από την αμερικανική κοινή γνώμη.

Κατά τη δημοσκόπηση που ενεργήθηκε για λογαριασμό του CBS, το 73% των πολιτών εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Η μέτρηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC News ανέδειξε ότι το 76% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα τους κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

Την ίδια γνώμη έχει το 67% του δείγματος της δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στους New York Times.

Η κοινή γνώμη δε φαίνεται να επηρεάζεται από τον αισιόδοξο λόγο του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να κερδίσει ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Γάζα

Η ανησυχία των Αμερικανών αυξάνεται όσον αφορά την αγοραστική τους δύναμη, που πλήττεται από τον πληθωρισμό, ενώ υπάρχει φόβος για μια πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ σε ένα νέο πόλεμο στο εξωτερικό.

Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει επανειλημμένα ότι είναι «ποτέ δεν ήταν τόσο αισιόδοξος» για την Αμερική, επισημαίνοντας πόσο εύρωστη είναι η οικονομία της και τις διεθνείς συμμαχίες που σφυρηλάτησε.

Παρόλο που οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η εξωτερική πολιτική δεν έχει γενικά καθοριστικό ρόλο στις εκλογικές αποφάσεις των Αμερικανών, η υποστήριξη της κοινής γνώμης για την Ουκρανία μπορεί να επηρεαστεί, εάν δεν σημειωθούν στρατιωτικές επιτυχίες.

Ο τρόπος που ο κ. Μπάιντεν τοποθετήθηκε για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς προκάλεσε αντιδράσεις από νέους ψηφοφόρους και στους αμερικανούς αραβικής καταγωγής, δυο ομάδες εκλογέων που γενικά τάσσονταν καθαρά υπέρ του μέχρι τώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν πρόσφατα προχθές Σάββατο στην Ουάσιγκτον, καλώντας για άμεση «κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί αντέδρασαν για τη «συνενοχή» του αμερικανού προέδρου σε αυτή που χαρακτήρισαν «γενοκτονία» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Μπάιντεν επιμένει στο «δικαίωμα» του Ισραήλ να «αμύνεται» και αρνείται μέχρι στιγμής τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ενώ δηλώνει ότι εργάζεται για ανθρωπιστικές «παύσεις» των εχθροπραξιών.

Προηγούμενο άρθροΗ Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας με C-130
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Άγρυπνα ποιήματα σε φιλόξενες νύχτες”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ