PHILOXENIA- HOTELIA 2023: Κορυφαία συνάντηση τουριστικής βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη

Της Αναστασίας Καραγιάννη

Η διοργάνωση που έγινε τουριστικός θεσμός για τη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από 10 έως 12 Νοεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία

Δυναμικό παρόν ετοιμάζεται να δώσει η 38η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ – HELEXPO, που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Νοεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία.  Η Philoxenia- Hotelia 2023 επιστρέφει φέτος ανανεωμένη, με σημαντική αύξηση των εκθετών της. Πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης ανάμεσα στην επιτυχημένη διεθνή έκθεση τουρισμού  Philoxenia και τη Hotelia, που θα επικεντρωθεί στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Παράλληλα για δεύτερη χρονιά, θα παρουσιαστούν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων μέσω της Real Estate Expo North. Επιπλέον 10-11 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το JobFestival της Skywalker στο Σ.Κ. «Ιωάννης Βελλίδης».

Από το 1985 έως σήμερα η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia σκιαγραφεί το προφίλ του τουριστικού επιχειρείν στη χώρα διατηρώντας ένα ισχυρό brand name, εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων. Η έκθεση διοργανώνεται ετησίως το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και προσελκύει πλήθος Ελλήνων και ξένων εμπορικών επισκεπτών. Συμμετέχουν επιχειρήσεις από όλο το τουριστικό φάσμα, ενώ παρέχονται πλούσιες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και συναρπαστικά workshops.

Σε πόλο έλξης της Philoxenia αναμένεται να αναδειχθεί το Philoxenia Forum 2023, το οποίο στις 11 Νοεμβρίου (Περίπτερο 14), υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και με Χορηγό την Fraport Greece, θα εντρυφήσει στα πλέον επίκαιρα ζητήματα του τουρισμού διεθνώς με θέμα: «Αναζητώντας την ισορροπία: υπερ- τουρισμός – κυκλική οικονομία – κλιματική αλλαγή».

Το ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα ξεδιπλωθεί στα stages των περιπτέρων 13 και 14 και σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πολλές κληρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων και δώρα από τους εκθέτες. Ειδικά, με την αφορμή της Τιμώμενης Χώρας, η Zorpidis Travel Services και η ΔΕΘ-HELEXPO κληρώνουν για τους επισκέπτες της έκθεσης ένα ταξίδι για δύο άτομα στη Σόφια.

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και Νίκου Γκάτσου το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Το μουσικό αφιέρωμα οργανώνουν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Γορτυνίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και Χορηγούς τις εταιρείες EDIL, ΗΕΝGAZ και TILEMATIKI. Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων έχει και η Hotelia, όπου η μοναδικότητα και οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών τροφίμων, καθώς και η τέχνη της παρασκευής και της παρουσίασης του καφέ φιλοτεχνούν το δημιουργικό προφίλ των ενοτήτων All About Gastronomy και All About Cafe.

Το All About Gastronomy, που διοργανώνεται με την επιμέλεια της εταιρείας Chef Stories, θα αναδείξει ιδιαίτερες γεύσεις, ιδέες και μοναδικούς συνδυασμούς προϊόντων εκθετών και βραβευμένων παραγωγών.

Το All About Cafe, που θα υλοποιηθεί με την επιμέλεια του Βαλάντη Λαμπριανίδη, WCE Certified Judge & Coffee Business Consultant της εταιρείας Valenio, είναι αφιερωμένο στην τέχνη της δημιουργίας καφέ με workshops και με τον μοναδικό Latte Art ThrowDown Competition με Μέγα Χορηγό το Barista’s Gold της Νουνού και Χορηγό Μηχανολογικού Εξοπλισμού την εταιρεία Eurogat.

«Οι φετινές εκθέσεις Philoxenia και Hotelia αποδεικνύουν ότι συνιστούν το μεγάλο γεγονός του τουριστικού κλάδου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των επικείμενων εγκαινίων, προβλέποντας ένα πολύ σημαντικό τριήμερο για την πόλη. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο Forum της Philoxenia, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να αναζητήσουμε με τους ανθρώπους του κλάδου τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στον τουρισμό, ενώ υπογράμμισε και την ειδική σχέση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό με τη Βουλγαρία, η οποία θα είναι φέτος Τιμώμενη Χώρα στη Philoxenia.

431 συμμετοχές από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας

Ειδικότερα, στη Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών είναι 211 και οι έμμεσες 90, με το σύνολο να αθροίζεται σε 301 εκθέτες στα περίπτερα 13 και 15 και την αύξηση να φτάνει σε περίπου 30% έναντι της περσινής διοργάνωσης. Συνολικά, οι χώρες των εκθετών στη Philoxenia είναι 17: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία –που είναι και η Τιμώμενη Χώρα- Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιράν, Γεωργία, Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

Στη δε Hotelia οι εκθέτες ανέρχονται σε 130 (περίπτερα 8, 9 και 10), με άμεση ξένη συμμετοχή από την Τουρκία και έμμεσες από 17 χώρες. Στην εν λόγω διοργάνωση η αύξηση των εκθετών είναι 22% σε σχέση με πέρυσι. Φέτος η Philoxenia με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, κατάφερε να συγκεντρώσει 301 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 17 διαφορικές χώρες (αριθμός αυξημένος κατά περίπου 30%).  Με διαχρονική αξιοπιστία, η Philoxenia διατηρεί τα υψηλά πρότυπα της και δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.

Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των άμεσων συμμετοχών, με πιο σημαντικές νέες εμφανίσεις τη SKYEXPRESS, για πρώτη φορά, τη SEAJETS, τη GRECOTEL, την Easy Hotelier και 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και από δήμους από το σύνολο των τουριστικών περιοχών. Στο πλαίσιο της Philoxenia θα αναδειχθεί ιδιαίτερα και η ηπειρωτική Ελλάδα ως χειμερινός προορισμός μέσω ομαδικής συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στο περίπτερο 13 με την παρουσίαση του concept MAINLAND GREECE. Στη Philoxenia παρουσιάζεται επίσης το Innovative Design Cluster, ο πρώτος στην Ελλάδα Συνεργατικός Σχηματισμός καινοτομίας, ο οποίος συγκροτείται από εταιρείες και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται ή ενσωματώνουν στις δραστηριότητές τους τον δημιουργικό σχεδιασμό.

Ακόμη, στο επίπεδο της καινοτομίας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις τουρισμού, που έχουν δημιουργήσει οι 13 startups του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator – πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος- θα παρουσιαστούν στο περίπτερό του.

Οι εθνικές συμμετοχές της Philoxenia είναι της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας (με απευθείας συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και επικεφαλής της αποστολής την Υπουργό Τουρισμού, κα Zaritza Dinkova και με συμμετοχές από τη Βάρνα, Μπάνσκο, Σόφια και Βέλικο Τάρνοβο), της Κύπρου, της Γεωργίας, της Σερβίας (με συμμετοχές από Βελιγράδι, Σοκομπάνια και Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), της Τουρκίας (συμμετοχή από τον Δήμο και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης) και της Αλβανίας (συμμετοχή της περιοχής Kοrce).

Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των δύο εκθέσεων αποτυπώνονται και στο πλήθος των ξένων εμπορικών επισκεπτών και των επιχειρηματικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, η Philoxenia θα υποδεχθεί 101 μεμονωμένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (Hosted Buyers) από 34 χώρες, ενώ η Hotelia 13 μεμονωμένους Hosted Buyers από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία. Επιπλέον, μία επιχειρηματική αποστολή 50 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αποστολές από τη Βουλγαρία θα επισκεφθούν τις δύο εκθέσεις. Τα προγραμματισμένα ραντεβού των hosted buyers με τους εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia θα ξεπεράσουν τα 3.000. Επίσης, για τους Ηosted Βuyers θα πραγματοποιηθούν και δύο fam trips σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Δυτικής Μακεδονία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ