Μουσικοχορευτική φιλανθρωπική παράσταση στην Πάφο για ενίσχυση της Φιλοπτώχου

Μια μεγάλη νέα μουσικοχορευτική φιλανθρωπική παράσταση υπό τον τίτλο «Σπουδαίων Αισθημάτων Μουσικές Ιστορίες», παρουσιάζει ο Παφίτης μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Αρτέμης, με διοργανώτρια τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα και την υποστήριξη του Δημάρχου Πάφου.
Σύμφωνα με τον μουσικοσυνθέτη, στόχος είναι η στήριξη της Φιλοπτώχου Αδερφότητας, ενισχύοντας το έργο και την κοινωνική προσφορά της. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αρτέμης πρόκειται για πολυπρόσωπη παράσταση, με διαθέσεις ανάλογες «Σπουδαίων Αισθημάτων», εμπλουτισμένη με χορό.
Ερωτηθείς πώς βλέπει τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα στην Κύπρο, ο μουσικοσυνθέτης ανέφερε πως «υπάρχουν πολλοί και σπουδαίοι δημιουργοί είτε μέσα από οργανωμένα σύνολα, είτε από ατομικές πρωτοβουλίες ή μεθοδεύσεις». Εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευση του αν τελικά βοηθούν οι κρατικές υπηρεσίες του Πολιτισμού σε όλα αυτά, εκφράζοντας την άποψη πως χωρίς οικονομικούς πόρους δεν μπορεί να δημιουργηθεί τίποτα.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχουν πρακτικές διεθνούς επιπέδου που θεωρεί ότι θα έπρεπε να εφαρμόζονται στην Κύπρο, ο Ανδρέας Αρτέμης ανέφερε πως η «Τέχνη» είναι για τους λίγους και η «Μεγάλη Τέχνη» είναι για τους πολλούς. Ο πολιτισμός σημείωσε δεν γίνεται με προσποιημένο ή μη χαμόγελο, με κέφι και καλή καρδιά, αλλά, όπως είπε, θέλει γνώση και διοίκηση, οργανωτικές ικανότητες, μέθοδο, πρόγραμμα, μέθοδο και κυρίως μυαλό και βεβαίως και χρήματα.
Κάποιοι δημιουργοί, είπε, «υπάρχουμε πεισματικά και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε παντού και θα πολεμούμε πάντα την τσαπατσουλιά, την προχειρότητα. Γι αυτό πρέπει να μας επεξεργάζονται γενικότερα οι βαστάζοντες τις καρέκλες των αποφάσεων καλά, και να βλέπουν με άλλο πρίσμα. Σαφώς τα έργα μας μιλούν καλύτερα από τα λόγια», είπε.
Είπε ακόμη πως η μουσική αντικατοπτρίζει την κουλτούρα κάθε τόπου ξεχωριστά σε ολόκληρο τον κόσμο και δίνει τα φώτα της, ανταλλάσσοντας την γνώση των πολιτισμών μέσα από αυτή. Γι αυτό και συχνά ταξιδεύει είτε με συνεργάτιδες, είτε μόνος, με τις μουσικές του κι εκτός Κύπρου.
Ερωτηθείς για τα μελλοντικά του σχέδια, ο κ. Αρτέμης ανέφερε πως η χρονιά που φεύγει μας άφησε καλές αναμνήσεις κι επιτυχίες με πέντε ουσιαστικά μεγάλες και δύσκολες παραστάσεις. Η νέα χρονιά θα αποκαλύψει τους προγραμματισμούς του σημείωσε, για όλα όσα δεν υλοποιήθηκαν.
Ο κ. Αρτέμης αναφέρθηκε στους συμμετέχοντες στην παράσταση τους οποίους ευχαρίστησε, όπως στην εξ Ελλάδος ερμηνεύτρια Μαρία Μπεγνή (που θα έρθει ειδικά από την Αθήνα για την παράσταση), την Ελένη Ευσταθίου, Νόρα Οικονόμου, Κική Μανώλη, Jacqueline Anna Crickitt, Θεανώ Ιωαννίδου, Άννα Ιορδάνους, Μάρω Ηροδότου, Ερατώ Παναγιωτάκη, Δημήτρη Γερμανό, Ντίνα Χασάπη (& στο φλάουτο). Στο μαντολίνο και το μπουζούκι ο Χρυσόστομος Κκέλης. Στα πλήκτρα και τη γενική σκηνοθεσία και διεύθυνση την έχει ο γράφων συνθέτης. Επίσης θα εμπλουτίσει την παράσταση και ο Πολιτιστικός Όμιλος « Ιεροί Κήποι» .
Η παράσταση θα γίνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο στις 5.00 το απόγευμα.Στις παρουσιάσεις -αφηγήσεις οι δημοσιογράφοι Κική Περικλέους και η Λένια Τσαδιώτου.
Πηγή: Κική Περικλέους/ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ