Χριστοδουλίδης: «Ουδείς υπεράνω της φήμης της Κύπρου»

Σύμφωνα με τα διεθνή και κυπριακά ΜΜΕ  το νησί κινδυνεύει να μπει σε νέες περιπέτειες λόγω των Cyprus Confidential αποκαλύψεων

Όπως τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, «Κανένας δεν είναι υπεράνω της φήμης και του ονόματος της Κύπρου». Βεβαιώνοντας έτσι ότι όλες οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) θα διερευνηθούν με χρονικό ορόσημο.

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται να βάζει την Κύπρο η δημοσιοποίηση της έρευνας, αφού γίνεται αναφορά σε φαινόμενα διαφθοράς στη μεγαλόνησο. Αυτά είναι και τα πρώτα ευρήματα της πολυσέλιδης έρευνας διάρκειας πάνω από 8 μήνες, με τίτλο “Κύπρος Εμπιστευτικό”. Σ’ αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι από 54 διαφορετικές χώρες, που είχαν ασχοληθεί και στο παρελθόν με τη διαφθορά στην Κύπρο και την έκδοση χρυσών διαβατηρίων.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ολύμπιου Σχολείου, κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της έρευνας της ICIJ και ερωτηθείς τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση σε σχέση με αυτές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε σε δηλώσεις. «Κανείς μα κανείς δεν είναι υπεράνω φήμης της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε επίσης ότι μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου και με αφορμή τις κυρώσεις από Βρετανούς και Αμερικανούς, η Κυβέρνηση προχώρησε ενίσχυση του όλου θεσμικού πλαισίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε επίσης, σε σχέση με το χρονικό ορίζοντα διερεύνησης «θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα», και συμπλήρωσε ότι «η φήμη της χώρας μας, η αξιοπιστία της χώρας μας είναι καθοριστικής σημασίας μέσα στην προσπάθεια του συνόλου του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να έχουμε μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία που θα μας επιτρέπει να έχουμε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική, και μια ισχυρή οικονομία που θα μας επιτρέπει να επενδύουμε στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και άλλους τομείς».

«Άρα, φυσικά είναι ένα θέμα που είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας», πρόσθεσε. Για ακόμα μια φορά επανέλαβε, «ότι κανείς δεν μπορεί να είναι και δεν είναι πάνω από το όνομα και τη φήμη της χώρας μας και ότι όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν».

Έγινε γνωστό πως έχουν εξεταστεί πάνω από 3,6 εκατομμύρια αρχεία στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Αυτά βρέθηκαν από 6 οικονομικές υπηρεσίες και μια διαδικτυακή εταιρεία. «Στην έρευνα γίνεται λόγος για ελεγκτική εταιρεία του Κρεμλίνου, η οποία μεσολαβούσε ακόμα και μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, καταφέρνοντας να περνά χρήματα, μέσω της Κύπρου», αναφέρει στην πρώτη της ανάρτηση για το θέμα η ιστοσελίδα του ΡΙΚ.

Από τη δική του πλευρά το ΚΥΠΕ μεταδίδει: «Η έρευνα Cyprus Confidential της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), της Paper Trail Media και 67 συνεργαζόμενων μέσων ενημέρωσης ισχυρίζεται, επαναλαμβάνοντας γνωστές κατηγορίες, ότι διαπίστωσε πως εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο εργάζονταν για λογαριασμό 25 Ρώσων που τέθηκαν υπό δυτικές ή ουκρανικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τον πόλεμο στο Ντονμπάς, ανακοίνωσε η κοινοπραξία την Τρίτη».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ