«Δεν είναι εφικτός ο στόχος της ΕΕ να προσφέρει ένα εκατ. πυρομαχικά στην Ουκρανία μέχρι την άνοιξη»

Ανέφικτο χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας το στόχο της ΕΕ να προσφέρει ένα εκατ. πυρομαχικά στην Ουκρανία μέχρι την άνοιξη

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προχώρησε σε δηλώσεις και είπε ότι η ΕΕ «δε θα καταφέρει να παραδώσει ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού και πυραύλους στην Ουκρανία μέχρι το Μάρτιο του 2024, όπως είχε δεσμευτεί αρχικά».

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 27 χωρών της ΕΕ ο Πιστόριους, τόνισε πως «είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι ο στόχος του ενός εκατομμυρίου δεν θα επιτευχθεί». Αυτές οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο πως δε θα επιτευχθεί ο στόχος. Παρά το γεγονός ότι τόσο διπλωμάτες όσο και αξιωματούχοι εκφράζουν ιδιωτικά εδώ και μήνες τις επιφυλάξεις τους.

«Δεν υποσχέθηκα 1 εκατομμύριο πυρομαχικά και το έκανα σκοπίμως. Το σωστό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι αν το ένα εκατομμύριο ήταν ποτέ ένας ρεαλιστικός στόχος», συνέχισε ο Πιστόριους.

«Υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν: ‘Πρέπει να προσέχετε, το ένα εκατομμύριο μπορεί να το πει εύκολα κανείς, τα χρήματα είναι διαθέσιμα, αλλά πρέπει να υπάρχει και η παραγωγή’. Αυτές οι φωνές αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο, δυστυχώς», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε από την πλευρά του πως «η ΕΕ έχει προσφέρει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία περίπου 300.000 οβίδες πυροβολικού και πυραύλους από τα αποθέματά της, σύμφωνα με το πρώτο σκέλος του σχεδίου της για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο». Όπως εξήγησε ο ίδιος «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στρέψουμε την παραγωγή προς την προτεραιότητά μας που είναι η Ουκρανία, αυτό θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή».

Αποκάλυψε επίσης ότι το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής εξάγεται προς περίπου 30 χώρες εκτός της Ουκρανίας. Παράλληλα πρόσθεσε ότι τώρα η ΕΕ επικεντρώνεται στο δεύτερο σκέλος του σχεδίου της: την παραγγελία νέων οβίδων μέσω μιας κοινής πρωτοβουλίας των χωρών μελών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ