ΠΕΟΦ: Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Της Αναστασίας Καραγιάννη

Νικόλαος Αργυρόπουλος, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974: «Ο σκοπός είναι ένας, η απελευθέρωση»

Στο πλαίσιο τριήμερου αντικατοχικών εκδηλώσεων της Π.Ε.Ο.Φ. ο αντιπρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974» ο κ. Νικόλαος Αργυρόπουλος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Το μεγάλο μας «ΟΧΙ» στον εκτουρκισμό της Κύπρου». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

Ο αντιπρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974» και συγγραφέας του βιβλίου «Οι ένοχοι» κ. Αργυρόπουλος, ως κεντρικός ομιλητής, ξετυλίγοντας το φάκελο ιστορίας της Κύπρου, επιχείρησε να αναδείξει τα γεγονότα που οδήγησαν στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο ίδιος έχοντας υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, παρείχε τη δική του μαρτυρία για τα γεγονότα. Επιπλέον αναφέρθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα και τόνισε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε γνώση της αληθινής ιστορίας μας. Να διαφωτίσουμε τους αδαείς, να ενεργοποιήσουμε τους αδρανείς. Να διώξουμε τον φόβο από μέσα μας. Με πίστη στο σκοπό να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή και ο σκοπός είναι ένας. Η απελευθέρωση»

Στην εναρκτήρια ομιλία του γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών Θεσσαλονίκης, ΠΕΟΦ, Φιλόθεος Ζαχαριάδης δήλωσε τα εξής: «Έχουν περάσει 49 χρόνια από την βάρβαρη Τουρκική εισβολή, τόσα χρόνια μετά και οι συνέπειες της είναι ακόμα ορατές. Η παράνομη κατοχή,  οι νεκροί, οι εκατοντάδες αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, η δημογραφική αλλοίωση και  οι λεηλασίες σε εκκλησίες  είναι μερικά από τα επακόλουθα της μαύρης περιόδου που βίωσε η πατρίδα μας. Έτσι με τη σκέψη των σκλαβωμένων μας χωριών, βγήκαμε για ακόμα μια φορά στο δρόμο, για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην κατοχή και την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους που διαπράχθηκε σαν σήμερα στις 15 Νοεμβρίου 1983».

Aναφερόμενος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σήμερα είπε ότι οι προκλήσεις κατά της Κύπρου αυξάνονται ραγδαία. «Επομένως, είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας, και να αφήσουμε τους συμβιβασμούς που θα οδηγήσουν στο ξεπούλημα της πατρίδας μας. Αλήθεια: Πώς μπορεί να μη μας κάνει πλέον εντύπωση η σημαία του ψευδοκράτους πάνω στον Πενταδάκτυλο, το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ή η διάνοιξη όλο και περισσότερο φραγμάτων; Ως Έλληνες της Κύπρου με πίστη στις αξίες και τα ιδανικά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας ως ιερά παρακαταθήκη δε θα επιτρέψουμε την απόβαση της Τουρκίας, δε θα επιτρέψουμε τον αφανισμό του Ελληνισμού στην Κύπρο. Ο αγώνας μας για την πολυπόθητη απελευθέρωση του νησιού μας είναι πιο σημαντικός από ποτέ και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να επέλθει η δικαίωση στον τόπο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε αναφορά του στο απόφθεγμα του ήρωα της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη ο κ. Ζαχαριάσης υπενθύμισε ότι «μπορεί σε κάποια μάχη γραμμένο η μοίρα να ’χει να μη νικήσουμε. Μα πάμε με καμάρι και λέμε όποιον πάρει και θα νικήσουμε».

Ο αντιπρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974» κ. Νικόλαος Αργυρόπουλος στη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας ρώτησε: «Πώς θα επιτρέψουμε να κόψουν ένα κομμάτι από το χέρι μας ή το πόδι μας, να ακρωτηριάσουν δηλαδή την πατρίδα μας; Πού είναι η δική μας συνείδηση,  πού είναι η δική μας συνέπεια,  που είναι ο δικός μας σεβασμός και ευγνωμοσύνη στους προγόνους σε αυτούς που αγωνίστηκαν σε αυτούς που ακρωτηριάστηκαν σε αυτούς που σκοτώθηκαν αυτούς που έχυσαν αίμα;»

Συνέχισε λέγοντας πως «κάποιοι σκοτώθηκαν στα νιάτα τους με χαρά, έχοντας πρότυπα όλους αυτούς τους ήρωες,  τα παιδιά της Ε.Ο.Κ.Α. Τότε κάνανε αγώνα, κάνανε βήματα μπροστά,  τότε παρακαλάγανε για να μπουν στην επικίνδυνη αποστολή. Σήμερα μητέρες ζητούν χάρες από βουλευτές να φέρουν το παιδί τους πιο κοντά, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε τούρκικες σειρές. Για να συνηθίζουμε ότι ο Τούρκος δεν είναι κακός παρόλο πού μπορεί να σκότωσε μερικά εκατομμύρια».

Δεν είναι τυχαίο ότι καταφέραμε να κρατήσουμε το 63% «Η κατάσταση στην Κύπρο θα το αλλάξει. Αρκεί να δείξουμε ότι μας αξίζει, να δείξουμε ότι είμαστε αναμμένα κεράκια και η φλόγα της πίστεως μας και της αγάπης για την πατρίδα δε σβήνει όσοι αέρηδες και αν φυσάνε από όποια κατεύθυνση. Κι όμως τους καθηλώσαμε κρατήσαμε το 63% της Κύπρου ελεύθερο, για να διεκδικείτε την απελευθέρωση του άλλου 37%.  Οφείλουμε να λέμε και να θυμόμαστε ότι το 63% της Κύπρου είναι ελεύθερο γιατί το κρατήσαμε ελεύθερο πολεμώντας και αγωνιζόμενοι όχι με τα ψέματα» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα: Τί προσπαθούν να κάνουν σήμερα οι Τούρκοι από την πλευρά τους; Απαντά ότι: «Mεθοδεύουν  συστηματικά και οργανωμένα την επανάκτηση της Κύπρου. Πρώτα απ’ όλα αποσκοπούν στην κατάλυση της κυπριακής δημοκρατίας, ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Έπειτα μεταφέρει κόσμο στην Κύπρο, ώστε όταν χρειαστεί να κάνουν δημοψήφισμα να είναι περισσότεροι οι Τούρκοι έποικοι από τους γηγενείς Έλληνες της Κύπρου. Έπειτα αποσκοπούν στον εκφοβισμό και την επίδειξη ισχύος.  Τρομοκρατούν τους Έλληνες, γιατί δεν υπάρχει αντίσταση από πουθενά. Κανείς δε σηκώνει ανάστημα».

Κλείνοντας σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο να έχουμε γνώση της αληθινής ιστορίας μας. Να διαφωτίσουμε τους αδαείς, να ενεργοποιήσουμε τους αδρανείς, όχι μόνο όταν μας δίνεται η ευκαιρία.  Να δημιουργούμε οι ίδιοι την ευκαιρία. Να διώξουμε τον φόβο από μέσα μας. Με πίστη στο σκοπό να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή και ο σκοπός είναι ένας: Η απελευθέρωση. Στην πορεία θα στείλουμε μήνυμα για την απελευθέρωση και στο τουρκικό προξενείο. Ζητώ η Κύπρος, η Ελλάδα και η απελευθέρωση».

Πηγή: Facebook Ιστοσελίδα Π.Ε.Ο.Φ.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ