Η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ – Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού Ναυτικών Δυνάμεων

Του Λάζαρου Καμπουρίδη

Ο Τούρκος Αρχηγός Ναυτικών Δυνάμεων, Ναύαρχος Ε. Τατλίογλου, σε πρόσφατη ομιλία του επιτέθηκε στη Χώρα μας επαναφέροντας το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και αμφισβητώντας την ελληνικότητα νησιών στο Αιγαίο, αποκαλώντας μάλιστα ως ανεπιθύμητους το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στην Μαύρη Θάλασσα. Οι δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού, πραγματοποιήθηκαν σε πλήρη ευθυγράμμιση με την άνευ προηγουμένου αντιδυτική και αντιαμερικανική ρητορική του Ερντογάν, με αφορμή τις εξελίξεις στη Γάζα.

Έχω γράψει σχετική ανάλυση με αφορμή τις κρίσεις στο τουρκικό στράτευμα τον περασμένο Αύγουστο, στην οποία ανέφερα ότι, η νέα τουρκική στρατιωτική ηγεσία διακατέχεται από αντιδυτικισμό και αποτελείται στο σύνολό της από ευρασιανιστές.
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7184794_kriseis-sto-toyrkiko-strateyma-epibebaiosi-toy

Θυμάμαι που ο Ερντογάν τον Μάιο του 2016 στην Διαβαλκανική Σύσκεψη Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Κων/πολη στην οποία παραβρέθηκα συνοδεύοντας τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ, σε ομιλία του στους Αρχηγούς ζήτησε την παρέμβαση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής και ναυτικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Θυμίζω ότι λίγους μήνες πριν, τον Νοέμβριο του 2016, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από τουρκικά πυρά στη βόρεια Συρία προκαλώντας την ρήξη των σχέσεων Άγκυρας – Μόσχας. Την ίδια περίοδο το πυροβολικό Μονάδων του τουρκικού Στρατού Ξηράς πραγματοποιούσε βολές σε συριακούς στόχους και πλησίον ρωσικών θέσεων εντός της συριακής επικράτειας με σκοπό την πρόκληση της ρωσικής αντίδρασης ώστε να συμπαρασύρει εμπλοκή του ΝΑΤΟ προς υποστήριξη της Τουρκίας, με βάση του άρθρο 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Συμπεράσματα:

Η αμετροεπής προβολή ισχύος της Άγκυρας, προέρχεται από την εκμετάλλευση των σχέσεών της με την Μόσχα. Η Άγκυρα έτσι πέτυχε την εκκαθάριση των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα στη Συρία, τηρεί τυχοδιωκτική στάση στο Ουκρανικό και κάνει επίδειξη δύναμης με αφορμή τις εξελίξεις στη Γάζα.

Όσο οι ΗΠΑ επιχειρούν να διατηρήσουν Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο τόσο περισσότερο η Άγκυρα θα εκβιάζει την Δύση αποσπώντας πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Η διαπραγματευτική ισχύς του Ερντογάν πηγάζει από εκβιαστικά αισθητήρια. Μία ενδεχόμενη διατάραξη των σχέσεων Άγκυρας – Μόσχας θα προκαλέσει τον επανακαθορισμό των σχέσεων Δύσης – ΝΑΤΟ με την Τουρκία, αφού ο Ερντογάν θα απωλέσει το χαρτί του εκβιασμού.

Μόνο η έναρξη της διαδικασίας εξοστρακισμού της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα προκαλούσε την απαραίτητη σύγχυση και προβληματισμό στην Άγκυρα ώστε να αναλογιστεί την ανάγκη και την προστασία που της εξασφαλίζει η Δύση. Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα δεν θα ήταν απαραίτητη για την Μόσχα ενώ παράλληλα θα προκαλούσε το αναγκαίο σοκ για να συνειδητοποιήσει η τουρκική πλευρά ότι δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η ίδια θεωρεί τον εαυτό της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ