ΗΠΑ: Διακρίσεις υφίσταται συστηματικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία

Η νέα έκθεση της Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των ΗΠΑ καταγράφει συνεχόμενες διακρίσεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Επιτροπής των ΗΠΑ, για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης υφίσταται συστηματικές διακρίσεις. Στο πλαίσιο μελέτης για την έκθεση εξετάστηκαν οι απειλές για τις θρησκευτικές περιουσίες στην Τουρκία, ανάμεσα τους και τόποι λατρείας, των θρησκευτικών ιδρυμάτων και των νεκροταφείων. Αναφορικά με την έκθεση «παρόλο που η Συνθήκη της Λωζάνης παρείχε προστασία και ελευθερία λατρείας για τις υπόλοιπες μη μουσουλμανικές κοινότητες, αυτή η προστασία και η ελευθερία συχνά περιορίστηκε σημαντικά και όχι σπανίως, μέσω της δράσης εναντίον ιερών χριστιανικών χώρων».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων σε ελληνορθόδοξες και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, έλαβε χώρα στην περιοχή του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό το γεγονός είναι σχετικό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μη μουσουλμανικών πληθυσμών.

«Η δέσμευση της περιουσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή αντιποίνων, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα την κατάσχεση του ελληνορθόδοξου ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο είχε κατασχεθεί το 1964 από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν προχώρησαν στην απαραίτητη συντήρηση, αφήνοντας έτσι το κτήριο να υποστεί τη φθορά του χρόνου» όπως αναφέρει η έκθεση.

Την ίδια στιγμή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο (μετά από προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων),  μπόρεσε να ανακτήσει την κυριότητα του κτηρίου «το κτίριο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και ερημωθεί. Το βάρος για την επισκευή και την συντήρηση που έχει σημαντικό οικονομικό κόστος πέφτει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα».

Αν και τόσο οι τρομοκρατικές επιθέσεις όσο και οι βομβιστικές επιθέσεις την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά βανδαλισμών, σε συνδυασμό με την έλλειψη δίωξης αυτών των περιστατικών, έχουν επηρεάσει ολοένα και περισσότερο τις ελληνορθόδοξες και άλλες ορθόδοξες κοινότητες στην Τουρκία.

Συμπερασματικά η εκτίμηση της έκθεσης είναι πως αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένδειξη γενικότερης πολιτικής αδιαφορίας για την προστασία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κοινοτήτων που αποτελούν μη μουσουλμανικές μειονότητες της χώρας.

Πηγή: EURONEWS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ