Παρίσι: «Προετοιμάζει το έδαφος» για ένα «πόλεμο» εξοπλίζοντας την Αρμενία είπε ο Αλιεφ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο πόλεμο» στον Καύκασο «εξοπλίζοντας» την Αρμενία.

Όπως ισχυρίστηκε ο Αλίεφ, το Παρίσι «αποσταθεροποιεί» την περιοχή «εξοπλίζοντας» την Αρμενία και «προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο πόλεμο στην περιοχή μας».

Ο Χατζίγεφ δήλωσε «Μια ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι πυρηνική φυσική. Αν υπάρχει καλή βούληση, η επεξεργασία των θεμελιωδών αρχών μιας συμφωνίας ειρήνης μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Άλλωστε ένας σύμβουλος του Αλίεφ, ο Χικμέτ Χατζίγεφ, ανέφερε σήμερα στο Ρόιτερς πως το Αζερμπαϊτζάν αποσκοπεί σε διμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία. Επιπλέον πιστεύει ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιτύχουν γρήγορα μια συμφωνία χωρίς να υπάρχει ανάγκη για δυτική μεσολάβηση.

Αν και όσο αφορά το ζήτημα της δυτικής ανάμιξης πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη στην περιοχή μας, όχι στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα αποχωρήσει από ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επιπλέον κατηγόρησε αμφότερες για φιλοαρμενική προκατάληψη.

Ο Νικόλ Πασινιάν ο αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε στην ΕΕ πως βοηθάει να έρθει πιο κοντά μια ειρηνευτική συμφωνία. Παρόλο που αργότερα δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν «να μιλούν διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες».

Από την μεριά του ο Χατζίγεφ στήριξε έντονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά και μη εποικοδομητική στάση».

Έντονα επίσης έχει επικρίνει τη Γαλλία το Αζερμπαϊτζάν, η οποία ανακοίνωσε στον προηγούμενο μήνα ότι συνάφθηκαν καινούργια συμβόλαια σχετικά με την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών στην Αρμενία.

Ο αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ μέσω της σημερινής ομιλίας του σε μια διάσκεψη για την αποαποικιοποίηση, στήριξε ότι η Γαλλία είναι υπεύθυνη «για τα περισσότερα αιματηρά εγκλήματα στην αποικιακή ιστορία της ανθρωπότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ