Έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο η κόντρα της Ισπανίας για την αμνηστία των καταναλωτών

Για το κράτος δικαίου στην Ισπανία συζήτησαν οι ευρωβουλευτές

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήγε η διαμάχη που επικρατεί για τον ισπανικό νόμο περί αμνηστίας για εγκλήματα που σχετίζονται με την ανεξαρτησία. Τόσο το ΕΛΚ όσο και οι Φιλελεύθεροι, οι δύο αυτές πολιτικές ομάδες, αιτήθηκαν μια συζήτηση με επίκεντρο αυτό που θεωρούν παραβίαση του κράτους δικαίου.

Παρόλο όπως επισημαίνουν η νομιμότητα της κυβέρνησης της Ισπανίας είναι αδιαμφισβήτητη, πιστεύουν πως υπάρχει πιθανότητα ο νόμος  να τελειώσει με δυσδιάκριση των εξουσιών και να υπονομεύσει τη δικαστική ανεξαρτησία στην Ισπανία. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε πως «γι’ αυτό ανησυχούμε για ορισμένες από τις εξελίξεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διατηρήσουμε το κράτος δικαίου ψηλά όχι μόνο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στις κλασικές ευρωπαϊκές χώρες. 1 52 Είναι προφανές ότι ο Σάντσεθ το κάνει αυτό μόνο για να πάρει το 7 ψήφους από τον Πουτζντεμόν, άρα πρόκειται για τον προσωπικό του εγωισμό».

Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το νόμο. Επιπλέον, πρόκειται να συναντηθεί με έναν Ισπανό εκπρόσωπο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το κείμενο. Ο αρμόδιος για την ανάλυση επίτροπος, ο Didier Reynders, δήλωσε πως η αξιολόγηση θα είναι ανεξάρτητη και αντικειμενική. Οι Σοσιαλιστές είναι απλώς άλλη μια πολιτική μάχη για το ΕΛΚ. Όπως προσθέτουν το κείμενο είναι ένας τρόπος έναρξης μιας διαδικασίας εθνικής θεραπείας.

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο κ. η Ιράτσε Γκαρσία ανέφερε τα εξής: «Κυρίες και κύριοι, μπροστά στη μεγαλύτερη εδαφική κρίση της ισπανικής δημοκρατίας υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: ο αποτυχημένος δρόμος της επιβολής και των απειλών ή ο δρόμος του διαλόγου, της κατανόησης και της συμφιλίωσης. Κύριε Weber, το ψέμα δεν είναι σωστό και έχετε είπε ψέματα».

Αποτελεί συγκεκριμένα μια συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και δύο κόμματα της Καταλανικής ανεξαρτησίας για την επανεκλογή του. Πυροδότησε διαμαρτυρίες που ακολουθούνται από χιλιάδες που πιστεύουν ότι διακυβεύεται το κράτος δικαίου. Σε κάθε περίπτωση «Ο νόμος θα αμνηστεύει εγκλήματα που σχετίζονται με το κίνημα ανεξαρτησίας μεταξύ 2012 και 2023 και θα μπορούσε να ωφελήσει εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένου του Κάρλας Πουτζντεμόν, πρώην καταλανού προέδρου που κατέφυγε στο Βέλγιο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία».

Προηγούμενο άρθροΠραγματοποιείται σήμερα στο Βελιγράδι η 3η Σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους στις 4 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ