Κ. Μαυρίδης: Oι μετακινήσεις οστών αγνοουμένων αποτελούν συνέχιση του εγκλήματος

Το διπλό έγκλημα της Τουρκίας με τις σκόπιμες μετακινήσεις οστών αγνοουμένων μετά το αρχικό έγκλημα της εκτέλεσης ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με παρέμβασή του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Θέμα της συζήτησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου, στην παρουσία Ευρωβουλευτών, Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μόνιμης Εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο, κ. Isabel Santos.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι «οι αγνοούμενοι της Κύπρου είναι ένα τραγικό ανθρωπιστικό επακόλουθο διακοινοτικών αντιπαραθέσεων, αλλά πρωτίστως το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974. Και βεβαίως, τα εμπόδια για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στους λόγους που η διαδικασία αυτή καθυστερεί χωρίς ακόμα να έχουν εξακριβωθεί όλοι οι αγνοούμενοι υπογραμμίζοντας: «οι λόγοι των αναποτελεσματικών ανασκαφών ποικίλλουν, αλλά ο κύριος και πιο θεμελιώδης είναι -και παραμένει να είναι- η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί και να παράσχει πληροφορίες μέσω των στρατιωτικών αρχείων της, αλλά και να επιτρέψει ανασκαφές σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες».

Ο κ. Κ. Μαυρίδης υπογράμμισε επίσης ότι «το χείριστο την περίπτωση ενώπιον μας, είναι ένα έγκλημα που διαπράττεται εις διπλούν και αυτό είναι οι μετακινήσεις οστών αγνοουμένων του 1974. Αυτές οι μετακινήσεις έγιναν σκόπιμα από τον τουρκικό στρατό».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι η Μόνιμη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να προχωρήσει και να βοηθήσει σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, διότι, όπως έχει ήδη επισημανθεί, «δεν πρόκειται απλώς για Έλληνες ή Τούρκους αγνοούμενους. Αυτοί είναι Κύπριοι αγνοούμενοι του λαού της Κύπρου».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟ μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών να λειτουργήσει πιο ευέλικτα.
Επόμενο άρθροSiemens A.E., Βιομηχανικός Αυτοματισμός Ενημέρωση: Βιομηχανικά Υλικά Χαμηλής Τάσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ