ΕΕ: Νέοι κανόνες για την προστασία των δημοσιογράφων από τις «καταχρηστικές αγωγές»

Σε συμφωνία ήρθαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  επί νέων κανόνων για την προστασία των δημοσιογράφων

Ήρθαν σε συμφωνία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέους κανόνες σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι στις «καταχρηστικές αγωγές», πολυδάπανες διαδικασίες που συχνά έχουν ως στόχο την φίμωση  τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Απρίλιο 2022 σχέδιο οδηγίας για την καταπολέμηση των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) ανησυχώντας για τον πολλαπλασιασμό τους.

Για λόγους αρμοδιότητας η ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτή αφορά, σε αστικές αγωγές διασυνοριακού χαρακτήρα και κυρίως τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ενάγων, ο εναγόμενος και η δικαστική αρχή δε βρίσκονται στην ίδια χώρα. Οι αγωγές αυτές κατατίθενται συνήθως από πρόσωπα που κατέχουν εξουσία, στον οικονομικό ή τον πολιτικό τομέα, και έχουν ως στόχο να εμποδίζουν τις ενοχλητικές γι’ αυτούς αποκαλύψεις.

Όπως έγραψε στο Twitter (Χ) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στη δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε το 2017 «χαιρετίζω την συμφωνία επί της οδηγίας αυτής, η οποία θα προστατεύει όσους προσπαθούν να αποκαλύψουν ενοχλητικές αλήθειες. Οπως η Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, που αυτό το πλήρωσε με το ύστατο τίμημα». Η ίδια ασχολήθηκε με υποθέσεις διαφθοράς και υπήρξε στόχος δικαστικών παρενοχλήσεων.

Προϊόν συμβιβασμού αποτελεί το κείμενο, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, που προβλέπει ότι άτομο κατά του οποίου κατατίθεται καταχρηστική αγωγή, θα μπορεί να αιτείται ταχεία απόρριψή της από την δικαιοσύνη λόγω του καταχρηστικού της χαρακτήρα.

Να αποφασίζει να επιβάλει στον ενάγοντα δικαστικά έξοδα, όπως τα έξοδα υπεράσπισης του εναγομένου θα μπορεί το Δικαστήριο. Επιπλέον μπορεί να δίνει εντολή για την επιβολή κυρώσεων κατά του ενάγοντα σε μία τέτοια καταχρηστική αγωγή. Σε στάδιο έγκρισης έχει τεθεί η συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο.

Πηγή:EURONEWS

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις-Ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία
Επόμενο άρθροΝ. Ανδρουλάκης- «Έχουμε χρέος να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ